1515

»Variation nyckeln till elastiska tiden«

I dag har vi 24 extra timmar på oss, skriver Maria Lindholm, reporter på Di Weekend, i en krönika.

HÄRLIGA SOMMARTIDER. Barnets sommar känns oändlig.
HÄRLIGA SOMMARTIDER. Barnets sommar känns oändlig.Foto:Foto: Thinkstock

I dag är det skottdag, det extra dygnet var fjärde år för att vi inte ska förskjuta årstiderna med vår tideräkning.

”En obetald arbetsdag” knotar några. Men hur väl uppfattar du egentligen en vardag? För många är de så lika varandra att veckan bara flödar förbi.

Amerikanske David Eagleman, forskare i neurovetenskap och bästsäljande författare, har intresserat sig i just varför vi uppfattar tiden som olika snabb. Varför till exempel när man utsätts för en plötslig livshotande fara känns det som att tiden går oerhört långsamt?

Eagleman konstruerade ett skrämseltest – släppa människor i fritt fall på 45 meter ner i ett nät. Varje testperson bar en mätare på armen som blinkade fram siffror i olika takt, vissa så snabbt att man i lugnt tillstånd inte uppfattar dem. Personerna ombads titta på siffrorna under fallet. Hade de då registrerat de snabbare siffrorna hade det bevisat att de hade upplevt tiden långsammare. Resultatet var nedslående. Ingen hade sett siffrorna bättre under sin nära-dödenupplevelse.

Däremot visade det sig att när de fick uppskatta hur länge de hade fallit trodde alla att det hade pågått minst en tredjedel längre.

Eagleton beskriver det som att hjärnan ”skriver ner minnen tätare” i en livshotande situation, när den tvingas att registrera en enorm mängd sinnesintryck under kort tid. När man sedan ser tillbaka på händelsen tror man att det måste ha passerat mycket mer tid än vad det gjorde.

Där är nyckeln till elastisk tid. Barnets sommar känns oändlig, eftersom hjärnan noterar nya erfarenheter, listar ut nya mönster och regler för hur verkligheten hänger ihop. För en vuxen hjärna är det mesta inte nytt. Vi navigerar med lätthet, men också en zombielik vana och tiden går därför snabbare.

För den som vill leva längre behövs därför nya intryck. I dag har vi 24 extra timmar på oss.


Innehåll från SPPAnnons

1 av 5 anställda är felförsäkrad – så säkrar du att det blir rätt

SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.
SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.

Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som en femtedel av alla anställda är felförsäkrad. Det är heller ingen hemlighet att många som administrerar de anställdas tjänstepensioner upplever att hanteringen kan vara komplicerad. SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman ger sina bästa tips för att förenkla administrationen.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

”Lova runt och hålla tunt” sänker förtroendet för dig som arbetsgivare direkt, även när det gäller frågor som pension. Därför är det viktigt att dokumentera överenskommelser för pension och andra förmåner. Särskilt i de fall då företaget saknar generella pensionspolicyer. Se också till att dessa dokument inte lämnar utrymme för tolkning och att de finns tillgängliga både för de som administrerar lön, pension och andra förmåner och för de anställda.

– Och låt för allt i världen inte dessa dokument bli en skrivbordsprodukt som samlar damm, säger Shoka Åhrman.

Du måste aktivt tillämpa överenskommelserna i samband med administration av pensionen för att de inte ska bli just tomma löften.

– Kanske lovade du den nyanställde chefen att en specifik förmån ska vara pensionsgrundande? Ja, då måste du aktivt se till att det kommer med i underlaget också.

Optimera pensionsadministrationen

Uppfattningar om att pension är komplicerat och tidskrävande kommer oftast ifrån otydlighet eller icke värdeskapande uppgifter, så se till att minska bruset i pensionsadministrationen. Det behöver finnas en tydlighet i informationsflödet mellan chefer, HR och administratörer i pensionsfrågan.

– Istället för att befästa att något är svårt bör vi fokusera på lösningar som gör det enkelt, menar Shoka Åhrman och fortsätter:

– Förutom god kommunikation och tydlig ansvarsfördelning är användarvänliga verktyg centrala för att spara tid och minska risken för manuella fel och förseningar.

Se till att den som ska utföra själva pensionsadministrationen har tillgång till enkla digitala tjänster och verktyg. På så vis kan ni skapa förutsättningar för att spara tid och undvika onödiga kostnader.

– Kom också ihåg att lika enkelt som det är för dig som arbetsgivare att ha koll ska det vara för dina anställda. Självklart ska även de ha tillgång till enkla digitala tjänster för att få en bra överblick av sin framtida pension.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?