1515

Uppfinnarens tre största Youtubehits

Uppfinnaren Simone Giertz Youtubefilmer där hon testar sina hemmagjorda robotar har gjort succé på internet. Vi bjuder på de tre mest sedda – och berättar om baksidan på fenomenet.

Foto:Jesper Frisk

Simone Giertz, som intervjuas i förra veckans nummer av Di Weekend, är 25 år och hennes Youtubekanal med filmer på hemgjorda ”shitty robots” har snart 10 miljoner visningar. Det är mycket, men egentligen har hennes ­filmer setts tiofalt fler gånger. Otaliga gånger har hennes filmer kopierats och lagts upp utan avsändare av olika Facebookkonton.

Med tanke på att Simone Giertz försörjer sig på annonspengar från Youtube och arvoden från tv-program som använder hennes klipp har fenomenet ­direkt effekt på hennes intäkter. Till och med annars superproffsiga The Ellen show med Ellen DeGeneres, vars specialitet är att nosa upp sociala medier-stjärnor och flyga in dem till sin show, visade Simone Giertz ”väckarklocka” enbart med kommentaren ”Uppfinningen är byggd av en person som heter Simone, jag vet inte vem det är”.

Enligt en undersökning från i fjol var 725 av de 1 000 mest populära Facebookklippen stulna filmer. Återstår att se om Simone Giertz lyckas skydda sina verk bättre när hon börjar arbeta med Mythbusters i USA.

Här är hennes tre mest sedda Youtubefilmer: Frukostmaskinen, Väckarklockan och Shopping machine.

Som prenumerant kan du läsa hela intervjun med Simone Giertz här.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?