1515

Tidigt ute med att påverka

Hon är världens yngsta Tedx-arrangör och föreläser regelbundet för näringslivet – trots att hon fortfarande går i gymnasiet.

Möt Negin Azimi som brinner för att öka dialogen mellan ungdomar och företag.

MYCKET MÅLMEDVETEN. Negin Azimi lever vad hon själv kallar ett dubbelliv, med en fot i näringslivet och en i gymnasiet. Just nu prioriterar hon studierna eftersom målet är att komma in på Handelshögskolan.
MYCKET MÅLMEDVETEN. Negin Azimi lever vad hon själv kallar ett dubbelliv, med en fot i näringslivet och en i gymnasiet. Just nu prioriterar hon studierna eftersom målet är att komma in på Handelshögskolan.Foto:Jack Mikrut

Hon ser ut som en helt vanlig tonårstjej när Di möter henne. Men det är ungefär det sista Negin Azimi är. För visst är hon bara 17 år, men redan nu har hon ett cv som är längre än många 34-åringars.

”Det är faktiskt många som påpekar det, och undrar hur jag har gjort för att hinna med mer än vad de har gjort som är dubbelt så gamla”, säger Negin Azimi.

Förutom att gå i skolan är hon regelbundet föreläsare på skolor och i näringslivet. I höstas blev hon dessutom världens yngsta Tedx-arrangör, när talarkonferensen Tedx Youth för första gången hölls i Stockholm.

”Det började när jag gick i åttan och var med i ett innovationsforum, där jag träffade en kille som hade jobbat med Tedx.”

Efter bara några veckors bekantskap frågade han om Negin Azimi ville ta över Tedx Youth Stockholm.

”Jag är ganska orädd, så jag tackade ja, utan att riktigt förstå vilket jobb jag hade framför mig.”

Hennes målsättning med konferenserna är att skapa ett forum där ungdomar och makthavare kan mötas. För att arrangera det första evenemanget tog hon hjälp av volontärer. Men det stora arbetslasset – att bjuda in talare och hitta finansiering – har hon dragit själv.

”Jag minns särskilt en gång i höstas när jag hade fakturor på 100 000 kronor, men inga pengar. Då höll jag på att få panik, men till slut hittade jag fastighetsbolaget Fastpartner som gick in som sponsor.”

Negin Azimis intresse för ungdomsfrågan väcktes tidigt. Hon växte upp tillsammans med sin mamma och syster i en Stockholmsförort. Mamman, som var utbildad arkitekt i hemlandet Iran, flyttade till Sverige när Negin Azimi var tre år.

”Hon hade svårt att få jobb inom det hon var utbildad till och under hela min uppväxt upplevde jag ett starkt utanförskap och orättvisa.”

Som exempel berättar Negin Azimi att hon under låg- och mellanstadieåren kunde vara ”lite stökig” och gärna ifrågasatte det de lärde sig på lektionerna, vilket lärarna inte uppskattade.

”De sa att med min attityd skulle jag sluta som städare. Det är inget fel på att vara städare, men det var fel av lärarna att stämpla mig så tidigt.”

Det fick henne att vilja engagera sig för att göra skillnad i samhället. Hon provade på politiken, men det var när hon kom i kontakt med Fryshuset som hon hittade sin plats.

”Där fick jag träffa flera makthavare och representanter för näringslivet, och förstod att om jag vill förändra samhället till det bättre är det via näringslivet jag ska göra det.”

På den vägen blev hon föreläsare. Hittills har hon talat på ett flertal skolor och företag, bland annat var hon inlednings- och avslutningstalare vid Svenskt Näringslivs årsstämma 2014. I sina föreläsningar berättar hon bland annat om uppväxten, men framför allt varför man, som företag, inte ska ta ungdomar för givna.

”Det räcker inte att ta in en ungdom i en paneldiskussion på det årliga företagsevenemanget och sedan nästa dag är allt som vanligt igen. Unga måste man ta till vara.”

Varför?

”För att om företagen ska leva i framtiden måste de engagera sig nu, förstå hur unga tänker och inte bara bry sig om lönsamheten. Det kommer att straffa sig, eftersom min generation inte är lika intresserad av att tjäna pengar, utan också vill ha andra värden av sitt arbete.”

Men att starta en egen föreläsningsverksamhet vid 15-års ålder har inte varit helt enkelt. Till sin hjälp har Negin Azimi haft stöd från mentorn Berit Friman, vd för ledarskapsföretaget Dale Carnegie.

”Hon har bland annat hjälpt mig att lägga upp föreläsningarna och lärt mig hur jag ska hantera alla vuxna som använder sig av härskartekniker.”

Råkar du ofta ut för det?

”Ja, till exempel händer det ofta att jag blir nedvärderad med kommentarer som ’Jag har gjort det här hela mitt yrkesliv, vad kan du veta om det?’ eller ’Det fungerar inte på det här sättet’.”

Hur tacklar du det?

”I början tog jag åt mig mycket, men nu har jag förstått att det är så här det fungerar och att det inte är personligt. Så jag brukar vara tydlig med att jag ser att de använder härskarteknik, och att jag inte accepterar det.”

Att Negin Azimi parallellt går i skolan beskriver hon som att hon lever ett dubbelliv, med en fot i näringslivet, och en i tvåan på gymnasiet. Men det vanliga tonårslivet, berättar hon, blir det inte så mycket av.

”Fester lockar inte så mycket, och jag förstår inte alla mina jämnåriga som kan sitta och fika i flera timmar när de är lediga.”

Men hur hinner du med alla projekt?

”Jag är målmedveten, strukturerad och prioriterar. Just nu är skolan i fokus för att jag vill komma in på Handelshögskolan så småningom, och de få gånger jag är ledig är det familj och de närmaste vännerna som gäller”, säger hon och funderar lite innan hon lägger till:

”Det finns bara en liten hake med att vara så målmedveten. Det kan vara lite svårt att träffa killar, eftersom den typen av relationer inte fungerar som i näringslivet”, skämtar Negin Azimi.


Innehåll från NetApp, Arrow och NVIDIAAnnons

Så kan NetApp ONTAP AI frigöra kraften i AI-affären – och öka affärsutvecklingen

Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.
Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.

Mer och mer data samlas in och samtidigt blir AI-tjänsterna allt vanligare och smartare.

Det gör att den underliggande arkitekturen måste ha större kapacitet.

NetApps lösning ONTAP AI, byggd med teknologi från NetApp och NVIDIA, kan frigöra kraften i AI-lösningen.

– Vi har en skyldighet att använda AI för att förbättra funktioner i vårt samhälle. Det öppnar upp helt nya möjligheter, säger Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA.

Kunskaperna kring AI, Deep Learning och Machine Learning blir allt större. Kombinerat med dataexplosionen från till exempel sensorer, kameror samt finansiella transaktioner, ökar kraven på de tekniska plattformarna som behöver stötta med automatiserade realtidsbeslut och i vissa fall kunna förutsäga beslut på ett korrekt sätt då det kan påverka liv och säkerhet.

– AI-industrin håller på att mogna väldigt fort. Samtidigt finns ett stort uppdämt behov av denna teknik samt att kunskaperna inte räcker till. Det gör att det finns en utmaning för AI-industrin att växa, säger Fredric Wall. 

Samtidigt som den underliggande infrastrukturen och den plattform som AI-lösningarna bygger på måste ha mycket mer kapacitet, både när det gäller lagring och överföring, måste systemen vara stabila, rigoröst testade men också designas och levereras i en så enkel form som möjligt.

– Här kommer NetApp ONTAP AI in som ett naturligt inslag, säger Fredric Wall.

ONTAP AI – snabbare och förenklad AI-utveckling 

NVIDIA utvecklar den del av teknologin som utgör beräkningskraften. I grunden finns en GPU, en snabbare processor än den traditionella lösningen med en CPU.

– Man kan säga att det är en starkare och kraftigare motor som gör beräkningar enormt mycket snabbare än traditionella motorer, detta mycket tack vare att en GPU gör beräkningar parallellt medan en CPU gör det sekventiellt. Vissa beräkningsmodeller och applikationer lämpar sig mycket bättre för en GPU. Kraften kan öka hundra till ett jämfört med en lösning baserad på traditionell CPU-teknologi. Det är en enorm skillnad. I klarspråk betyder det att hundratals servrar kan ersättas med ett fåtal, säger han.

Långt samarbete

Viktor Winberg är AI Lead på NetApp i Sverige.

– I ONTAP AI är det NVIDIA som står för hästkraften och vi på NetApp levererar bränslet, det vill säga ditt data, säger han.

NVIDIA och NetApp har ett långt samarbete kring referensarkitekturer för att göra det enklare för verksamheter att komma i gång med AI och skapa nya insikter och snabbare resultat.

– Jag tycker att ONTAP AI är en fantastisk arkitektur då den lämpar sig för alla typer av tillämpningsområden inom AI, som förebyggande underhåll, smartare logistik och medicinsk forskning. Den kan enkelt installeras som ett komplement i en organisations existerande IT-lösning och behöver således inte ersätta någon hårdvara som personalen redan är van att arbeta med. Det är helt enkelt en lösning som kan samla allt data och all AI-utveckling i en plattform, avslutar Viktor Winberg.

Läs mer om NetApp ONTAP AI här 

Mer från NetApp, Arrow och NVIDIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp, Arrow och NVIDIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?