1515

Tacos och barbecue ska lyfta Gröna Lund

Den kända kocken Jonas Dahlbom byter Åre torg mot Gröna Lund.
Efter nio år i skidmetropolen har han flyttat till Stockholm för att rycka upp restaurangerna på nöjesfältet. Årets nya attraktioner på Grönan är Fiesta Taqueria & Bar samt Hekto BBQ.

KROGKARUSELL. Jonas Dahlbom ska rycka upp restaurangutbudet på Gröna Lund där han har fått titeln kreativ kulinarisk ledare. Årets krognyhet är mexikanska Fiesta Taqueria & Bar.
KROGKARUSELL. Jonas Dahlbom ska rycka upp restaurangutbudet på Gröna Lund där han har fått titeln kreativ kulinarisk ledare. Årets krognyhet är mexikanska Fiesta Taqueria & Bar.Foto:Foto: Amanda Lindgren

Djurgården håller på att få ett verkligt krogstråk längs vattnet. Spritmuseums restaurang och Oaxen Krog & Slip, granne med Gröna Lund, rankas bland Stockholms bästa. Den kategorin siktar också Tommy Myllymäki på att nå när han hösten 2017 öppnar restaurang på Biskopsudden tillsammans med Svenska Brasserier.

Men redan den 23 april, när nöjesfältet öppnar för säsongen, får Djurgården en ny restaurang, mexikanska Fiesta Taqueria & Bar. Den lär dock inte konkurrera med Djurgårdens finkrogar.

”Det ska bli en rolig, folklig restaurang med bra vällagad mat, så klart”, säger Jonas Dahlbom, som i sin nya roll på Gröna Lund har titeln kreativ kulinarisk ledare.

Gröna Lund försöker alltså inte ta efter Tivoli i Köpenhamn som haft stjärnkrogar på nöjesfältet.

”Vi ska inte bli som Tivoli, men ambitionen är ju att man ska åka till Gröna Lund för att äta och inte bara för att åka karusell”, säger Jonas Dahlbom.

Den som vill besöka nya Fiesta eller någon annan av Gröna Lunds restauranger måste betala entré. Och restaurangerna (utom Tyrol) är bara öppna när nöjesfältet är öppet, cirka 130 dagar under sommarhalvåret.

Den andra restaurangnyheten den här säsongen är Hekto BBQ, som Jonas Dahlbom beskriver som en food truck utan hjul. Det är ett snabbmatställe som står på en ponton. Namnet hekto kommer sig av att man betalar maten efter dess vikt.

Det var inför alpina VM i Åre som Jonas Dahlbom och hans bror Anders Dahlbom 2006 lämnade Trädgår’n i Göteborg och flyttade till Jämtland. I en nybyggd fastighet mitt på Åre torg startade de Dahlbom på Torget. Den restaurangen har de sålt till bröderna Wersén. Jonas Dahlbom har kvar en liten andel, 4,5 procent, och har fortfarande sitt efternamn på krogen. Hur det blir i fortsättningen är inte bestämt.

”Det är rätt många månader när det inte händer så mycket i Åre. Jag var klar med det helt enkelt. Jag har ju varit mycket i Stockholm och jobbat med Bocuse d’Or och Årets kock så det kändes rätt naturligt att flytta hit”, säger Jonas Dahlbom.

Hans bror, Anders Dahlbom, har sålt hela sin andel i restaurangen i Åre och bor numera i Loiredalen i Frankrike.

Bröderna Dahlbom har båda vunnit Årets kock och Jonas Dahlbom var coach till Tommy Myllymäki när han tävlade i kock-VM, Bocuse d’Or, förra året. Myllymäki vann EM 2014 och tog bronsmedalj i VM 2015. Själv kom Jonas Dahlbom på fjärde plats när han tävlade i Bocuse d’Or 2005. Han har också varit med i ”Kockarnas kamp” i TV4.

Det är alltså en tävlingsinriktad kock som rekryterats till Gröna Lund. Det bådar för fler krognyheter framöver.

”Det här är bara början. Det finns idéer och ambitioner för framtiden. Det kommer att hända grejer”, säger Jonas Dahlbom.


Innehåll från NetApp, Arrow och NVIDIAAnnons

Så kan NetApp ONTAP AI frigöra kraften i AI-affären – och öka affärsutvecklingen

Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.
Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.

Mer och mer data samlas in och samtidigt blir AI-tjänsterna allt vanligare och smartare.

Det gör att den underliggande arkitekturen måste ha större kapacitet.

NetApps lösning ONTAP AI, byggd med teknologi från NetApp och NVIDIA, kan frigöra kraften i AI-lösningen.

– Vi har en skyldighet att använda AI för att förbättra funktioner i vårt samhälle. Det öppnar upp helt nya möjligheter, säger Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA.

Kunskaperna kring AI, Deep Learning och Machine Learning blir allt större. Kombinerat med dataexplosionen från till exempel sensorer, kameror samt finansiella transaktioner, ökar kraven på de tekniska plattformarna som behöver stötta med automatiserade realtidsbeslut och i vissa fall kunna förutsäga beslut på ett korrekt sätt då det kan påverka liv och säkerhet.

– AI-industrin håller på att mogna väldigt fort. Samtidigt finns ett stort uppdämt behov av denna teknik samt att kunskaperna inte räcker till. Det gör att det finns en utmaning för AI-industrin att växa, säger Fredric Wall. 

Samtidigt som den underliggande infrastrukturen och den plattform som AI-lösningarna bygger på måste ha mycket mer kapacitet, både när det gäller lagring och överföring, måste systemen vara stabila, rigoröst testade men också designas och levereras i en så enkel form som möjligt.

– Här kommer NetApp ONTAP AI in som ett naturligt inslag, säger Fredric Wall.

ONTAP AI – snabbare och förenklad AI-utveckling 

NVIDIA utvecklar den del av teknologin som utgör beräkningskraften. I grunden finns en GPU, en snabbare processor än den traditionella lösningen med en CPU.

– Man kan säga att det är en starkare och kraftigare motor som gör beräkningar enormt mycket snabbare än traditionella motorer, detta mycket tack vare att en GPU gör beräkningar parallellt medan en CPU gör det sekventiellt. Vissa beräkningsmodeller och applikationer lämpar sig mycket bättre för en GPU. Kraften kan öka hundra till ett jämfört med en lösning baserad på traditionell CPU-teknologi. Det är en enorm skillnad. I klarspråk betyder det att hundratals servrar kan ersättas med ett fåtal, säger han.

Långt samarbete

Viktor Winberg är AI Lead på NetApp i Sverige.

– I ONTAP AI är det NVIDIA som står för hästkraften och vi på NetApp levererar bränslet, det vill säga ditt data, säger han.

NVIDIA och NetApp har ett långt samarbete kring referensarkitekturer för att göra det enklare för verksamheter att komma i gång med AI och skapa nya insikter och snabbare resultat.

– Jag tycker att ONTAP AI är en fantastisk arkitektur då den lämpar sig för alla typer av tillämpningsområden inom AI, som förebyggande underhåll, smartare logistik och medicinsk forskning. Den kan enkelt installeras som ett komplement i en organisations existerande IT-lösning och behöver således inte ersätta någon hårdvara som personalen redan är van att arbeta med. Det är helt enkelt en lösning som kan samla allt data och all AI-utveckling i en plattform, avslutar Viktor Winberg.

Läs mer om NetApp ONTAP AI här 

Mer från NetApp, Arrow och NVIDIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp, Arrow och NVIDIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?