Svenskarna nobbar den amerikanska drinktrenden

I USA kan inget stoppa drinkarnas återtåg och ölförsäljningen minskar stadigt. I Sverige är trenden snarare nischade barer som specialiserat sig på antingen öl, vin eller cocktails.

I USA pågår en cocktailrenässans. 2015 tappade ölförsäljningen till förmån för spritförsäljningen för sjätte året i rad. Ölens marknadsandel sjönk från 56 till 48 procent mellan åren 2000 och 2015. Samtidigt ökade spritens marknadsandel från 29 till 35 procent och vinet från 16 till 17 procent, rapporterar Wall Street Journal.

Spriten har på grund av dess höga alkoholhalt haft dåligt rykte i USA under 90-talet efter ökade problem med rattfylleriolyckor under 80-talet. Men under hela 2000-talet har spriten fått sin revansch. Och det med råge.

Mycket beror på barernas drinkförsäljning. Cocktailvänliga spritsorter har hjälpt sprittillverkarna att stjäla marknadsandelar från ölen.

Det frekventa drink- och whiskeysippandet i tv-serier som Mad Men och Boardwalk Empire har dessutom gett spritförsäljningen ännu en skjuts.

Spritprovning i butik har under de senaste åren blivit tillåten i fler delstater vilket drivit på försäljningen för de mer exklusiva spritmärkena. En ökad satsning på marknadsföring efter att förbudet mot spritreklam tagits bort i mitten av 90-talet tros ytterligare ha bidragit till att göra spriten inne igen, skriver Wall Street Journal.

På svenska Systembolaget minskar spritförsäljningen, där är det istället alkoholfria drycker som står för den största försäljningsökningen under de senaste åren. Om spritkonsumtionen i hemmen minskar eller om marknaden flyttat utomlands är dock svårt att sia om.

Restaurangerna har däremot inte märkt av vare sig någon minskad sprit- eller ölförsäljning.

Emil Åreng, utnämnd till årets bartender 2015 av Bartender Choice Awards, menar att det är svårt att se någon ihållande drinktrend i Sverige.

”Det går inte riktigt att se att det skulle bli någon ökad skillnad i fördelningen mellan öl, vin och sprit. Alla tre kommer ganska starkt. Trenden är snarare att barerna nischar in sig och satsar på att bli riktigt bra på ett av områdena”, säger han.

”Jag tror att svenskarna nördar ned sig mer i alkohol nu än man någonsin har gjort. Medan vissa storsatsar på cocktailtrenden öppnar ölhak som har tvåhundra olika sorters bärs, bodegas och vinbarer, fortsätter Emil Åreng.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?