1515
Annons

Stjärnkrogen flyttar in hos Ax:son Johnson

Tvåstjärniga Frantzén i Gamla stan stänger och öppnar igen nästa år på ny adress i centrala Stockholm, i en fastighet ägd av delägaren Antonia Ax:son Johnson.

VÄXTVÄRK. Restaurang Frantzén flyttar snart till nya, större lokaler.
VÄXTVÄRK. Restaurang Frantzén flyttar snart till nya, större lokaler.

"Vi har helt enkelt växt ur lokalen", säger kocken och krögaren Björn Franzén.

Vart restaurangen ska flytta vill inte Björn Frantzén avslöja. Han säger bara att den nya restaurangen kommer att ligga i City, i en fastighet från sekelskiftet som ägs av Antonia Ax:son Johnsons fastighetsbolag Axfast. Miljardären Antonia Ax:son Johnson är delägare i krogkoncernen Frantzén Group där den tvåstjärniga restaurangen ingår.

"Lokalmässigt är det något i hästväg. Det är ett slags townhouse i flera våningar", säger Björn Frantzén.

De nya lokalerna är 500 kvadratmeter. Det är mer än fem gånger så stort som den nuvarande restaurangen som inte är större än 90 kvadratmeter. Trots det kommer antalet gästplatser inte att bli fler än dagens 22.

”Under lång tid har vi känt att vi har svårt att utveckla produkten vidare i den befintliga lokalen i Gamla stan. Vi kan inte ta det längre gastronomiskt. Jag får inte in en grill eller en vedugn till exempel”, säger Björn Frantzén.

Restaurant Frantzén öppnade 2008 som Frantzén/Lindeberg med Daniel Lindeberg som kompanjon. För tre år sedan kortades namnet till Frantzén när de båda gick skilda vägar.
Redan efter ett år fick Frantzén/Lindeberg en stjärna i franska krogguiden Guide Michelin och sedan 2010 har restaurangen haft två (av maximala tre) stjärnor. Därefter jagade Björn Frantzén frenetiskt en tredje stjärna, något som skildrades i en dokumentärfilm i SVT.

Sista kvällen som Frantzén har öppet på nuvarande adress blir 9 juli.

“Jag har spenderat de senaste åtta åren på Lilla Nygatan 21, så det är emotionellt att flytta. Vi ska göra de sista två månaderna till de bästa i restaurangens historia”, säger Björn Frantzén.

Tvärs över gatan i Gamla stan ligger flera andra enheter som ingår i Frantzén Group: restaurangen The Flying Elk, Gaston vinbar, Studio Frantzén och cocktailbaren Corner Club.

Sedan ett år driver Björn Frantzén också restauranger i varuhuset NK på Hamngatan, bland annat Bobergs Matsal som av Di Weekend utsågs till Årets affärskrog 2015.

När Frantzén öppnar på ny adress i början av 2017 blir det med nya köksmästaren Marcus Jernmark som delägare. Marcus Jernmark rekryterades från Aquavit i New York. Han går bara in som delägare i stjärnkrogen, Frantzén Group ska även fortsättningsvis ägas av Björn Frantzén, Antonia Ax:son Johnson och riskkapitalisten Harald Mix.

”Jag och Marcus Jernmark trivs jättebra ihop", säger Björn Frantzén.

"Han och jag och Viktor Westerlind (årets kock 2009, Di:s anm) ska under ett halvår nörda ner oss i det nya projektet. Vi ska bland annat resa till Japan och USA för att hitta inspiration."

Något premiärdatum för den nya restaurangen finns ännu inte.

"Vi siktar på februari 2017", säger Björn Frantzén.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?