Annons

Stjärnkockar laddar om

”Jag har svårt att tro att Mathias Dahlgren abdikerar frivilligt”, skriver Göran Jonsson, reporter på Di Weekend, i en krönika.

OMSTARTAR. Mathias Dahlgren.
OMSTARTAR. Mathias Dahlgren.Foto:Foto: TT

Det har varit ett omtumlande år i krogtoppen, om än inte på det sätt som man kanske hade väntat sig.

När franska Guide Michelin äntligen delade ut maxbetyget tre stjärnor till nordiska restauranger gick de prestigefyllda utmärkelserna till Köpenhamn och Oslo.

Därefter har två av Stockholms tre högst rankade restauranger aviserat att de stänger.

Tvåstjärniga Frantzén i Gamla stan har redan stängt. Under första kvartalet nästa år ska Björn Frantzéns flaggskepp återuppstå på ny adress.

Därefter kom Mathias Dahlgren med samma besked. I december stänger han Matsalen i Grand Hôtel med två stjärnor för att öppna något nytt under första kvartalet 2017.

Björn Frantzén gör ingen hemlighet av att han flyttar till ny lokal för att göra en bättre restaurang. Vad Mathias Dahlgren siktar mot är däremot höljt i dunkel. Hans beslut har väckt bryderier.

Åtta år i rad röstade ett hundratal kockkollegor fram Mathias Dahlgren till titeln ”Kockarnas kock”. Därtill är han den ende svensk som vunnit kock-VM, Bocuse d’Or. Han är också ensam om att (än så länge) driva två stjärnkrogar.

Den högtidliga och lyxigaste av de två, Matsalen, är onekligen i otakt med tiden. Intresset för restaurangmat har aldrig varit större, det som förändrats är inramningen, själva måltidsupplevelsen.

Här gäller det alltså att tänka nytt, men förhoppningsvis utan att sänka ambitionerna. Jag har svårt att tro att Mathias Dahlgren abdikerar frivilligt, att han inte längre skulle sikta på att vara ledande i den gastronomiska utvecklingen. Våra stjärnkockars största bidrag till gastronomin är just som stilbildare.

Att det går att göra en omstart med lyckat resultat har Oaxen Krog bevisat. När Oaxen Skärgårdskrog stängde för att efter ett uppehåll återuppstå på Djurgården kom de efterlängtade stjärnorna som ett brev på posten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera