1515
Annons

Språk avslöjar psykopaten

Psykopater kan ställa till med mycket elände för ett företag, och kvinnliga psykopater är skickligare på att manipulera verbalt än män.
Det visar en ny bok som sätter ljuset på kvinnliga psykopater.

UPPFÖLJARE. Efter framgångarna med boken ”Psykopater i arbetslivet” ger författarna Mike Florette och Lisbet Duvringe nu ut ytterligare en bok – ”Kvinnliga psykopater”.
UPPFÖLJARE. Efter framgångarna med boken ”Psykopater i arbetslivet” ger författarna Mike Florette och Lisbet Duvringe nu ut ytterligare en bok – ”Kvinnliga psykopater”.Foto:Foto: Joey Abrait

”Den psykopatiska chefen är egentligen bara ett tomt skal, som mest sprider konfliktvirus på kollegernas och företagets bekostnad”, säger författarna Mike Florette och Lisbet Duvringe.

Efter framgångarna med boken ”Psykopater i arbetslivet” ger duon nu ut ”Kvinnliga psykopater” med undertiteln ”Mästare i manipulation på arbetsplatsen”.

Uppföljaren från Ekerlids förlag bygger på internationella forskningsresultat, samarbete med James Fallon, professor i neuropsykiatri, och samtal med ett hundratal svenskar med självupplevda erfarenheter.

Kvinnliga psykopater antar ofta rollen som primadonna eller dramaqueen, enligt författarna.

”Likheterna mellan kvinnliga och manliga psykopater är stora, men uttrycket av psykopati skiljer sig åt. Om man inte har koll på det är det lätt att missa giftiga medarbetare”, säger Mike Florette.

Det signifikanta för psykopater är skickligheten i manipulation. På vilket vis är kvinnliga psykopater bättre på det än manliga diton?

”Kvinnliga psykopater är särskilt duktiga verbalt, vilket är en nyckelfaktor i all manipulation. Kvinnor dominerar dessutom mer subtilt med vad forskare kallar social aggression, i praktiken att få personer att vända sig mot varandra genom smutskastning och skvaller, vilket är svårare att genomskåda. Manliga psykopater dominerar mer genom öppen aggression, som att hota och skälla ut underställda kolleger offentligt”, säger Lisbet Duvringe.

Kvinnliga psykopater utnyttjar dessutom samhällets stereotypa syn på kvinnlighet.

”Enligt hjärnforskaren James Fellow kan kvinnor flörta och erbjuda sex på ett annat sätt än män”, säger Mike Florette.

Forskningen hittills antyder även neurobiologiska skillnader mellan könen.

”Psykopater har lägre aktivitet i den delen av hjärnan som processar moral än icke-psykopatiska personer. Kvinnliga psykopaters aktivitet i moralcentrat tycks ännu lägre än hos männen, men här behövs mer forskning”, säger Lisbet Duvringe.

Det är oftast män som diagnosticeras som psykopater. Det kan enligt författarna bero på att testerna är utformade utifrån manliga beteenden. Forskningen uppskattar manliga psykopater till 1–3 procent av en befolkning, och kvinnliga psykopater runt 1 procent.

”Men då talar vi fullblodspsykopater, med högsta poäng på checklistorna. Talar vi om psykopatiskt beteende ökar siffrorna betydligt”, säger Lisbet Duvringe.

En gemensam nämnare och stark drivkraft är narcissism.

”Psykopaters grandiosa självbild, oavsett kön, gör att de lever i tron att de ska bestämma och leda, trots avsaknaden av impulskontroll och förmåga till planering och långsiktigt tänkande. De ser till att få inflytelserika positioner på arbetsplatsen för att påverka beslut och sprida information till sin egen fördel. De kan vara extremt hemlighetsfulla, ljuga och kränka underordnade samtidigt som de charmar överordnade och uppfattas som beslutsföra och underhållande.

”En psykopat klarar sällan av ledarrollen över tid eftersom de inte kan sätta sig i andra rummet – de kommer alltid först. De får inte mycket gjort men får andra att göra jobbet åt dem, och tar gärna åt sig äran”, säger Mike Florette och Lisbet Duvringe.

Hur genomskådar man en psykopat?

”Språket!”, betonar författarna.

”Psykopater gestikulerar mer än andra och ’pratar’ yvigt med händer och armar, ofta i ansiktshöjd. Såväl kvinnliga som manliga psykopater använder sällan eller aldrig känslor i språket. De liksom travar redogörelser och berättelser på varandra, exempelvis när de skryter om hemska saker som de utsatt andra för”, säger Mike Florette.

Enligt författarna är psykopater bara kapabla till ytliga känslor och helt ointresserade av vad andra känner.

”För dem är andra, även deras egna barn, mest ting som kan användas för att tillfredsställa deras behov av makt, pengar och/eller överlägsenhet”, fortsätter han.

”Kolleger gör klokast i att vara källkritiska, dokumentera händelser, inte vara förtroliga utan hålla emotionellt avstånd och fokusera på jobbet”, råder Lisbet Duvringe.

Vad har rekryterande chefer och företagsledning för ansvar?

”Det här är ett arbetsmiljöproblem som det behöver talas mycket mer om. Psykopater kan utsätta kolleger för mobbning bara för att de har tråkigt och behöver en dopaminkick. De kan manipulera tester, men det centrala är om personen i fråga har antisociala drag. En person med höga poäng i till exempel mörka triaden-testet är olämplig att anställa.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?