Hoppa till innehållet

Annons

Sagor med ett syfte

Skolelevernas resultat i naturvetenskap sjunker stadigt, liksom deras intresse för området.

Därför lanserar tre småbarnsmammor en ny barnboksserie som är kopplad till skolans läroplan.

”Vi vill väcka fler barns intresse för naturvetenskap”, säger Pauline Reuss, seriens illustratör.

SKRIVER MED BUDSKAP. Den här veckan släpper Anna Colbiörnsen, Pauline Reuss och Karolina Kjellberg en ny barnboksserie om naturvetenskap. Huvudpersonerna i boken är Pi (vars huvud syns till höger i bilden) och Mange Magnet (i mitten).
SKRIVER MED BUDSKAP. Den här veckan släpper Anna Colbiörnsen, Pauline Reuss och Karolina Kjellberg en ny barnboksserie om naturvetenskap. Huvudpersonerna i boken är Pi (vars huvud syns till höger i bilden) och Mange Magnet (i mitten).Foto:Foto: Amanda Lindgren

Karolina Kjellberg, Pauline Reuss och Anna Colbiörnsen står bakom företaget Bnosy (som betyder ’var nyfiken’) och har skapat den nya sagoboksserien för barn i åldrarna 3-6 år.

Sviten handlar om spralliga, påhittiga Pi som kan vara både en hon och en han, det får läsaren själv bestämma.

Tillsammans med sina magiska powerbollar ger sig Pi ut på äventyr för att bistå vänner i knipa. I den första boken, ”Magnetfisket”, förvandlas en powerboll till figuren Mange Magnet som har lösningen på alla problem.

Karolina Kjellberg har disputerat i galenik, som handlar om läkemedelsberedningars sammansättning och framställning, på London School of Pharmacy.

”Jag såg mig om i labbet och insåg att mindre än en tredjedel av doktoranderna var västerlänningar. Dessutom läste jag otaliga artiklar om hur elevernas resultat i NO-ämnena dalar i Sverige, och att det är brist på NO-lärare. Jag tänkte att man borde göra något åt det, och det vore bra att börja med barnen”, säger hon.

Karolina Kjellberg lockade först in Anna Colbiörnsen, som hon har känt sedan barnsben, i Bnosy. De två har även gått på Kungliga tekniska högskolan, KTH, tillsammans.

Genom gemensamma bekanta lärde de två sedan känna Pauline Reuss, som står för illustrationer och grafiskt arbete i Bnosy. Karolina Kjellberg skriver manus och är projektledare, medan Anna Colbiörnsen sköter it och affärsutveckling.

När trion analyserade marknaden såg de en lucka.

”Vi tyckte att det fanns för få skönlitterära böcker med koppling till det skolan gör. Vi hittade böcker om biologi och om rymden, men väldigt lite om fysik och kemi. Jag tänker på ämnen som magnetism, material, el, ljud och ljus, där det mest fanns faktaböcker”, säger Karolina Kjellberg.

När de har utvecklat konceptet har de närstuderat läroplanerna i Sverige, Finland och Storbritannien. De har även testat konceptet på sex skolklasser i Sollentuna.

Nio böcker är planerade i serien, och de två första ges ut på Fri Tanke förlag. Den första lanseras den här veckan vid ett evenemang på Tekniska Museet. Samtidigt släpps en app med spel, visor, pyssel och experimentfilmer som är kopplade till boken. Till programmeringen av appen har de tagit hjälp av Pauline Reuss man, som är speldesigner, och en god vän med erfarenhet från spelföretaget King.

Hittills är projektet självfinansierat, de tre delägarna har lagt in 150 000 kronor och målet är att nå ett nollresultat år två. Framöver hoppas de hitta samarbetspartner inom skolan och näringslivet.

”Vi planerar också att expandera till fler länder och att skapa fler serier, även för äldre barn”, säger Pauline Reuss.

Intressant är att trion har lyckats lotsa sitt projekt till lansering trots att de bor i olika länder. Pauline Reuss bor i Stockholm, Karolina Kjellberg i London och Anna Colbiörnsen i Shanghai.

Eftersom internet inte fungerar något vidare i Kina har de i huvudsak använt sig av gratistjänster för konferenssamtal och mobila meddelanden samt e-post. Dessutom har de delat allt material i en gemensam databas.

”Vår största utmaning har varit kommunikationen, där vi har lärt oss vikten av att vara disciplinerade med uppföljning, planering och klara deadlines. Men med dagens it-system finns det många lösningar som inte behöver kosta en startup alltför mycket. Snarare ser vi det som en tillgång att vara på tre marknader samtidigt”, säger Anna Colbiörnsen.

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera