Karolina Kjellberg, Pauline Reuss och Anna Colbiörnsen står bakom företaget Bnosy (som betyder ’var nyfiken’) och har skapat den nya sagoboksserien för barn i åldrarna 3-6 år.
Sviten handlar om spralliga, påhittiga Pi som kan vara både en hon och en han, det får läsaren själv bestämma.
Tillsammans med sina magiska powerbollar ger sig Pi ut på äventyr för att bistå vänner i knipa. I den första boken, ”Magnetfisket”, förvandlas en powerboll till figuren Mange Magnet som har lösningen på alla problem.
Karolina Kjellberg har disputerat i galenik, som handlar om läkemedelsberedningars sammansättning och framställning, på London School of Pharmacy.
”Jag såg mig om i labbet och insåg att mindre än en tredjedel av doktoranderna var västerlänningar. Dessutom läste jag otaliga artiklar om hur elevernas resultat i NO-ämnena dalar i Sverige, och att det är brist på NO-lärare. Jag tänkte att man borde göra något åt det, och det vore bra att börja med barnen”, säger hon.
Karolina Kjellberg lockade först in Anna Colbiörnsen, som hon har känt sedan barnsben, i Bnosy. De två har även gått på Kungliga tekniska högskolan, KTH, tillsammans.
Genom gemensamma bekanta lärde de två sedan känna Pauline Reuss, som står för illustrationer och grafiskt arbete i Bnosy. Karolina Kjellberg skriver manus och är projektledare, medan Anna Colbiörnsen sköter it och affärsutveckling.
När trion analyserade marknaden såg de en lucka.
”Vi tyckte att det fanns för få skönlitterära böcker med koppling till det skolan gör. Vi hittade böcker om biologi och om rymden, men väldigt lite om fysik och kemi. Jag tänker på ämnen som magnetism, material, el, ljud och ljus, där det mest fanns faktaböcker”, säger Karolina Kjellberg.
När de har utvecklat konceptet har de närstuderat läroplanerna i Sverige, Finland och Storbritannien. De har även testat konceptet på sex skolklasser i Sollentuna.
Nio böcker är planerade i serien, och de två första ges ut på Fri Tanke förlag. Den första lanseras den här veckan vid ett evenemang på Tekniska Museet. Samtidigt släpps en app med spel, visor, pyssel och experimentfilmer som är kopplade till boken. Till programmeringen av appen har de tagit hjälp av Pauline Reuss man, som är speldesigner, och en god vän med erfarenhet från spelföretaget King.
Hittills är projektet självfinansierat, de tre delägarna har lagt in 150 000 kronor och målet är att nå ett nollresultat år två. Framöver hoppas de hitta samarbetspartner inom skolan och näringslivet.
”Vi planerar också att expandera till fler länder och att skapa fler serier, även för äldre barn”, säger Pauline Reuss.
Intressant är att trion har lyckats lotsa sitt projekt till lansering trots att de bor i olika länder. Pauline Reuss bor i Stockholm, Karolina Kjellberg i London och Anna Colbiörnsen i Shanghai.
Eftersom internet inte fungerar något vidare i Kina har de i huvudsak använt sig av gratistjänster för konferenssamtal och mobila meddelanden samt e-post. Dessutom har de delat allt material i en gemensam databas.
”Vår största utmaning har varit kommunikationen, där vi har lärt oss vikten av att vara disciplinerade med uppföljning, planering och klara deadlines. Men med dagens it-system finns det många lösningar som inte behöver kosta en startup alltför mycket. Snarare ser vi det som en tillgång att vara på tre marknader samtidigt”, säger Anna Colbiörnsen.