1515

Saftig dansk tillväxt

Svenska pengar och ett danskt recept göder Joe & The Juice. Efter ett segertåg i Skandinavien och lanseringar i Hongkong, Singapore och Seoul, expanderar kedjan snabbt på Manhattan.

GRABBIGT. ​​Joe & the Juice lockar unga män som hoppas att karriären ska lyfta i kapp med Kaspar Basses snabbväxande kedja.
GRABBIGT. ​​Joe & the Juice lockar unga män som hoppas att karriären ska lyfta i kapp med Kaspar Basses snabbväxande kedja.Foto:Foto: Orjan F. Ellingvag

Både musiken och priserna är rejält upptrissade när Di kliver in på Joe & The Juices första lokal i New York, på Spring Street i trendiga Soho.

Det verkar inte avskräcka, stället är fullt och namnet på törstiga kunder ropas upp i takt med att deras färskpressade juice blivit färdig.

”Vi öppnar åtta eller nio nya butiker här bara i år. Jag har alltid väntat mig att USA skulle omfamna oss”, berättar Kaspar Basse, grundare och vd i bolaget.

Han glider in med en axelryckning 45 minuter efter utsatt tid. Det han saknar i social grace tycks kompenseras av en ihärdighet när det gäller en blomstrande affärsrörelse. Till det kan läggas stenhårda karatesparkar.

Kaspar Basse grundade Joe & The Juice 2002, efter en lång tid som hängiven utövare av kampsport. Han är flerfaldig dansk mästare i karate, och utvecklade tidigt ett intresse för hälso- och näringsfrågor. Det ledde i sin tur till besvikelser, eftersom utbudet inom mat och dryck var så begränsat.

”Allting som har något med hälsa att göra har inneburit en kompromiss”, säger han.

Vid sidan av drivkraften att erbjuda någonting nyttigt som inte var tråkigt, inspirerades han tidigt av en amerikansk jätte.

”Jag har alltid varit en stor beundrare av Starbucks”, säger han om den amerikanska kaffekedjan, som visat prov på att kunna växa snabbt.

Nu hoppas Kaspar Basse kunna öppna omkring 50 juicebarer om året. Efter starten i Danmark var Sverige en tidig marknad. I dag finns ett tjugotal juicebarer i landet.

”Det är kanske vår bästa marknad”, säger han och förklarar det suget med en kulturskillnad gentemot hans hemland.

”Svenskar går ut och äter lunch på ett annat sätt än i Danmark. Kanske är det mer av en utåtgående kultur. Det har i alla fall fungerat väldigt bra.”

Andra länder i juiceimperiet är Tyskland, Storbritannien, Island, Norge, Hongkong, Singapore, Seoul och Sydney i Australien.

Enligt Kaspar Basse har bolaget varit lönsamt trots snabb expansion.

”Vi har haft tur, det har varit väldigt rock n’ roll redan från start.”

Bland de faktorer som förklarar framgångarna finns en omsorg om atmosfär.

”Det är inte menyn som får dig att vilja komma tillbaka till en restaurang, det är miljön och stämningen.”

Till det kan läggas ett starkt engagemang i företagets ekonomi.

”Vi har alltid varit väldigt intresserade av den monetära sidan av verksamheten.”

Till sin hjälp har han fått kapital, först från en dansk baron och godsägare vid namn Johan Wedell-Wedellsborg.

Så småningom gick den svenska riskkapitalfonden Valedo, som grundades av bröderna Nils och Per Forsberg, in som investerare.

”Vi värdesätter Valedos förmåga att anpassa sig till oss”, säger den danske entreprenören och fortsätter.

”Vi är inte de enklaste att ha att göra med. Vi har svårt att ta råd ifrån andra.”

Kapitalet tar han däremot gärna emot, eftersom det används till att finansiera intåget i USA, där den första juicebaren, den högljudda lokalen på Spring Street, snabbt blev både välbesökt och lönsam. En andra har öppnat bara ett kvarter bort, och flera är på väg. Till det kommer tre eller fyra i Miami, och kanske någon i San Francisco.

En expansion i USA kommer att göra inköp lättare. Men framför allt smittar ett starkt varumärke av sig på kunderna, säger Basse.

”Den största förtjänsten finns nog i att igenkänningsfaktorn för varumärket blir större.”

Någon oro för att aptiten för färskpressade men dyra juicer ska mattas av känner inte Kaspar Basse. Potentialen är dessutom stor i världens största ekonomi, där invånarna älskar att konsumera.

Tur är väl det. För att nå det slutgiltiga målet krävs nämligen en fortsatt expansion från dagens 150 juicebarer, till över 24 000 stycken.

”Jag har arbetat med det här under nästan hela min karriär och vill gärna fortsätta med det till dess att Joe & the Juice blivit lika stort som Starbucks.”


Innehåll från XledgerAnnons

Robotar, AI och en äkta molnlösning – så mycket bättre är nästa generations affärssystem

Marie Löfgren, COO, och Thomas Falk, CEO, på Xledger.
Marie Löfgren, COO, och Thomas Falk, CEO, på Xledger.

Att använda molnbaserade affärssystem har många fördelar gentemot on prem-lösningar.

Man får större automatisering, skalbarhet, säkerhet och effektivisering i vardagen så att företagen kan fokusera på sin kärnverksamhet. 

– När företag ska byta till ett nytt affärssystem kommer man i allt högre grad titta på ett som kan erbjuda en hög grad av automatisering genom AI. Det kan vi erbjuda redan i dag, säger Thomas Falk, CEO på Xledger.

En undersökning som Xledger gjort bland ekonomichefer och vd:ar, visar att 50% av de tillfrågade företagen inom tre år ska utvärdera sitt nuvarande affärssystem. Nästan hälften av dem är inte heller nöjda med sitt nuvarande affärssystem.

Skälet är att många anser att det saknas bra systemstöd i delar eller i hela verksamheten och att manuella processer har blivit alldeles för tidskrävande och besvärliga i organisationen.

Ladda ner guiden till rätt affärssystem för din verksamhet. 

Företaget Xledger kan erbjuda ett molnbaserat affärssystem som tillämpar AI och robotar för att automatisera många processer. Dessutom i ett eget publikt moln. 

– Robotar och AI har redan gjort sitt intåg på många arbetsplatser och blir en allt mer självklar del av ekonomiavdelningen. Robotarna utför rutinmässiga och tidskrävande arbetsuppgifter vilket gör att verksamheten undviker mänskliga fel, sparar pengar och får tid över till annat, förklarar Thomas Falk.

Historiska data skapar bättre framtida lösningar genom AI

Till grund för automatiseringen finns en enorm mängd data över kundtransaktioner som Xledger samlat på sig genom åren. Med hjälp av AI upptäcks mönster som används för att dra slutsatser om hur processer kan förbättras. Likaså upptäcks avvikelser som kan indikera misstänkt och skadlig aktivitet.

Ett affärssystem är i dag verksamhetskritiskt i ett företag och ska enkelt, säkert och snabbt integreras med andra system för att ge en komplett bild av verksamheten. 

– Många företag skjuter på att göra uppgraderingar av sina affärssystem för att fokusera på andra affärskritiska uppgifter, men konsekvensen blir att affärssystemet ger ett allt sämre stöd.  Använder verksamheten ett molnbaserat affärssystem som Xledger där vi utvecklar och uppgraderar automatiskt, innebär det att alla användare arbetar med ny teknologi i den senaste versionen.  Uppgraderingarna blir tillgängliga för alla samtidigt och gör att kunderna inte blir beroende av externa konsulter eller intern tid, säger Thomas Falk.

Xledger är skalbart i flera dimensioner

Xledger riktar sig i dag till företag inom alla sektorer, i olika storlekar och i alla länder. 

– Systemet är väldigt skalbart. Man kan vara allt från ett litet bolag upp till en stor internationell koncern med verksamhet i flera länder, med olika språk och valutor. Skalbarheten är i vårt DNA och det märks i produkten och den relativt korta implementationstiden, förklarar Marie Löfgren, COO på Xledger.

Xledger tillämpar en licensmodell där kunden bara betalar för systemanvändande inklusive lokal svensk support. 

– Alla kunder kan använda hela eller delar av systemet men man betalar bara för det man använder. Det gör prismodellen väldigt rättvis, avslutar Marie Löfgren.

Om Xledger

Xledger är ett äkta molnbaserat affärssystem, utvecklat från grunden att vara en äkta SaaS lösning. Vårt uppdrag är att stärka våra ambitiösa kunder och ersätta ineffektivitet med bästa praxis och utrusta dem maximalt att uppfylla sin fulla potential. I dag automatiserar plattformen flertalet affärskritiska kärnprocesser och sparar tid åt mer än 10 000 företag i olika branscher över hela världen i mer än 50 länder. 

Läs mer på: www.xledger.com/se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?