1515

Roskildes vinst större än musik

Musik är inte allt på den pågående Roskildefestivalen, som delar ut vinsten till välgörande ändamål.

Under veckan har även Edward Snowden intervjuats, och arrangören har donerat över en halv miljon kronor till den svenska organisationen Kompis Sverige.

TALADE. Edward Snowden deltog via videolänk på tisdagen.
TALADE. Edward Snowden deltog via videolänk på tisdagen.Foto:Foto: Marco Garcia

Varje år vallfärdar över 100 000 personer till den lilla staden Roskilde för drygt en vecka på Skandinaviens största festival. Det får staden att, under de åtta dagarna, svälla till plats fyra över Danmarks största städer. Och i år, liksom många år tidigare, är festivalen helt utsåld.

På schemat står 183 konserter på nio olika scener. Bland dragplåstren finns Neil Young, Red Hot Chili Peppers och PJ Harvey, och några av de svenska artister som uppträder är rockbandet Ghost och rapartisten Silvana Imam.

”Men Roskildefestivalen är mycket mer än bara musik”, säger Christina Bilde, talesperson för festivalen.

Hon nämner bland annat att ett stort fokus för festivalen är mat, där 75 procent av allt som serveras är ekologiskt. Under veckan pågår också flera konstprojekt.

”Dessutom väljer vi vart tredje år ett nytt tema att fokusera på under festivalen, där vi bjuder in olika organisationer att arrangera evenemang och debatter.”

Just nu är temat jämlikhet och mänskliga rättigheter, och det är inom ramen för det som visselblåsaren Edward Snowden, som är i exil i Moskva, i tisdags blev intervjuad via videolänk under festivalen. Inför intervjun hade konstgruppen ”The yes men” också gjort ett performance-verk där de satte upp skyltar om att all dataöverföring som sker på festivalområdet kunde komma att registreras och lagras.

”Det tog fart i sociala medier och vi, från festivalens sida, gick inte ut med att det var falskt förrän två dagar senare. Det var ett bra sätt att göra folk medvetna och få i gång diskussionen om dataövervakning.”

En av festivalens grundbultar, sedan starten 1972, är att den drivs av en ideell förening, där hela överskottet går till kulturella och humanitära intresseorganisationer. I fjol donerades 17,4 miljoner danska kronor, drygt 22 miljoner kronor, och totalt sedan starten har festivalen delat ut över 270 miljoner danska kronor.

”Det finns i vårt DNA att engagera sig i samhället, och förutom att skänka pengar till internationella hjälpinsatser, vill vi också bidra i Danmark, Sverige och andra länder som våra festivaldeltagare kommer ifrån.”

På den vägen har festivalen i år sålt biljetter där en del oavkortat går till den svenska, ideella organisationen Kompis Sverige, som hjälper nyanlända och etablerade svenskar att mötas och bygga vänskapsrelationer. Sammanlagt donerar Roskildefestivalen en halv miljon danska kronor, motsvarande 633 000 svenska kronor.

”Vi är jätteglada. För hittills har vi främst haft verksamhet i Stockholm, men de här pengarna kommer att vara till stor hjälp i höst när vi bygger ut vår verksamhet i Skåne”, säger Natassia Fry som har grundat organisationen med Pegah Afsharian.

Roskildefestivalen pågår fram till och med söndag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?