Riskkapitalistens hotell världsbäst

Världen är nedlusad av lyxhotell, varav många lever på minnen från fornstora dagar. Men för att kvala in på listan över de 50 bästa krävs dock det där lilla extra. Ett hem, beläget i Lärkstaden i Stockholm klarar nålsögat.

"OKLANDERLIGT". Det lilla hotellet Ett hem i Lärkstaden i Stockholm höjs till skyarna av Daily Telegraph.
"OKLANDERLIGT". Det lilla hotellet Ett hem i Lärkstaden i Stockholm höjs till skyarna av Daily Telegraph.Foto:Ett hem

 Det är britiska The Telegraph som låtit sina reseredaktörer sammanställa den exklusiva listan ”The 50 greatest hotel in the world”. Till deras egen förvåning är det flera etablissemang som inte klarar sig i konkurrensen med mindre boutique- och designhotell. Varken klassiska George V i Paris eller überexklusiva Mandarin Oriental i Hongkong är med i uppräkningen, som spänner över hela klotet.

På Sköldungagatan i Lärkstaden lär dock champagnekorkarna smälla högt efter att designhotellet Ett hem lyckats charma The Telegraphs testare.

Det tolv rum lilla hotellet är enligt tidningen ett ”tempel över nordisk mysighet”, har ”exceptionellt bra mat” samt ”oklanderlig, men ändå jordnära service”.

Ett hem är inrymt i en tidigare privatbostad från 1910 och har formgivits av den brittiska inredaren Ilse Crawford. Hotellet fick toppbetyg i Di Weekends test i november 2012 (23 av 25) där en övernattning beskrivs som ”att vara gäst på Downton Abbey”.

Ett hem ägs av Jeanette och Harald Mix, den senare kanske mest känd som frontfigur för riskkapitalbolaget Altor.

Hotellet ingår i den exklusiva skaran Small luxury hotels of the world vilket ger en gräddfil till gäster som är beredda att betala för sig och önskar avskildhet.

Följ Di Weekend på Facebook.


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Snabbare digitalisering ställer krav på IT-infrastrukturen

Trots att det senaste året har sett en explosiv utveckling inom digitaliseringslösningar och transformationsarbete, kommer digitaliseringen aldrig igen att gå så långsamt som den gör  just nu. Det kommer alltså att krävas stor flexibilitet och snabbrörlighet för att hänga med i den framtida utvecklingen som bara kommer gå snabbare och snabbare. 

– Förmågan att agera snabbt på förändringar kommer att vara viktigare än någonsin, men detta kräver ett nytt sätt att tänka, inte bara när det gäller tekniken i sig, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid IT på HPE.

I grunden kräver all form av digitalisering, oavsett om det gäller smarta tv-apparater, bilar eller stora datacenter, tre huvudsakliga komponenter: beräkningskraft, en fysisk plats att lagra datan och ett sätt att flytta den. I praktiken innebär det servrar, lagringsutrustning och nätverk. 

– Allt färre vill investera i att äga sin infrastruktur, utan föredrar att konsumera såväl servrar som lagring och nätverk – digitalisering as-a-service, konstaterar Stephan Andersson.

Lanserar ny servergeneration

As-a-service-trenden har snabbt blivit populär inom det digitala transformeringsarbetet, inte minst eftersom den kraftigt ökar företags flexibilitet och därtill ger möjlighet att både skala upp och ner, och anpassa över tid. Förmågan att kravställa sina digitala tjänster och ständigt hålla sig à jour med teknikens framsteg med bara en enkel månadskostnad lockar allt fler, i synnerhet eftersom allt fler inser att de behöver vara mer digitaliserade genom hela kedjan, hela vägen ut till kund. 

– Ökade digitaliseringsbehov ställer höga krav på den underliggande infrastrukturen. Därför ska HPE nu i dagarna lansera en ny servergeneration baserad på ny processorkraft från Intel, som är både snabbare, säkrare och bättre. Därmed kan företag göra mer för mindre och ägna sin tid åt att ställa nya frågor istället för att vänta på svar. Resultatet blir ökad kostnadseffektivitet, högre intäkter, snabbare time-to-market och bättre kundservice.

Förändring av processer och beteenden

Då HPE står för hela 40 procent av den svenska servermarknaden och därmed är den största leverantören av IT-infrastrukturlösningar i hela Sverige innebär detta en betydande uppväxling för många verksamheter. Stephan betonar dock att det inte enbart är tekniken som spelar roll för de företag som vill driva sin transformering framåt; ett tydligt förändringsfokus inom både processer och beteenden är minst lika viktigt. 

– Är ny teknik eller nya system inte förankrade i verksamheten är risken att de fallerar. Det gäller därför att hålla ögonen på bollen om man väljer att göra den här typen av investeringar och tänka på konkreta följder: kommer det att effektivisera de interna processerna, och än viktigare – kommer det att medföra en förbättring för slutkunderna?

Förankra genom hela leveranskedjan

Här menar Stephan att det finns enkla grepp att ta till för att bättre förankra nya IT-satsningar. Ett första steg är att lyfta blicken till användarna och deras behov. En annan åtgärd, som blir allt vanligare, är att etablera styrgrupper – som också inkluderar slutkunder.

– Detta skulle emellertid fler behöva göra. Till syvende och sist handlar det om att utforma ett upplägg där tekniken nyttiggörs och användarna är nöjda, samtidigt som man lägger en stabil grund och förbereder för eventuella hinder i framtiden. Vi fick kämpa hårt när Covid-19 slog till och vi vet inte hur morgondagen ser ut; därför blir flexibiliteten hos as-a-service-leverantörer med den senaste tekniken, även levererad som tjänst, en allt större affärsfördel, avslutar Stephan. 

HPE driver nästa våg av digital transformation

Vill du veta mer? Då ska du anmäla dig till Compute day! 

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?