1515

”Ögongodis är fusk och bluff”

Efter tio år i offentlighetens skugga breddar konstnären Dan Wolgers sin roll som konstpartner i näringslivet och registrerar sitt namn som varumärke för design.

Men trots att ett av hans verk så sent som i förra veckan såldes för en rekordsumma ”hänger privatekonomin på gärsgår’n varje månad”.

KLIVER FRAM UR SKUGGAN. Konstnären Dan Wolgers är aktuell med nya utställningen A–Ω som öppnar den 11 november.
KLIVER FRAM UR SKUGGAN. Konstnären Dan Wolgers är aktuell med nya utställningen A–Ω som öppnar den 11 november.Foto:Foto: Joey Abrait

Dan Wolgers har många järn i elden just nu. Han är en av personerna bakom Hans Majestät Konungens stipendium ”Den tänkande handen” – en teckningstävling för unga konstnärer. Stipendiaterna får 100 000 kronor var ur Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond, som grevparet, tillika storägare i investmentbolaget Latour, instiftade 2016 som 70-årspresent till kung Carl XVI Gustaf.

”Fonden fick en rejäl skrälldus”, bedyrar Dan Wolgers.

”Gustaf är väldigt stöttande i anden men klok nog att hålla sig utanför och överlåta detaljerna till Konstakademien. Han var en av de första som köpte något av mig – en liten obskyr mekanisk pryl hos William Aronowitch 1983 när jag gick på Mejan, Kungliga konsthögskolan.”

Nära 20 år senare skrev Dan Wolgers konsthistoria när han satte ut sitt namn och telefonnummer på omslaget av Stockholms Gula sidorna 1992.

En av de 1,2 miljoner tryckta telefonkatalogerna huserar numera på Museum of Modern Art i New York och de få som säljs på kvalitetsauktioner brukar kosta mellan 5 000 och 10 000 kronor.

I förra veckan såldes ett annat omdebatterat verk med vägskylten ”Här slutar allmän väg” på Bukowskis för hela 637 030 kronor. Det är nytt svenskt rekord.

”Många tror att jag är miljonär. Det är jag inte, men det hade varit väldigt trevligt”, säger Dan Wolgers.

Det egna bolaget är volatilt så det förslår. De senaste tio åren har omsättningen pendlat mellan 90 000 kronor och 1,3 miljoner, och privatekonomin ”hänger på gärdsgår’n varje månad”, enligt konstnären.

Under 2017 har han åtagit sig flera uppdrag från företag och Stockholm Stad. Han ska bland annat formge portar till Stockholmshems nyproduktion av tusentals hyresrätter.

”Jag dammsuger Stockholm på handtag. Uppdragets två andra konstnärer, Lena Cronqvist och Charlotte Gyllehammar, arbetar med gjutformar så de kan producera hur många portar som helst.”

Nästa år firar du 35 år som konstnär. Varför anmälde du ditt namn som varumärke hos Patent- och registreringsverket för två veckor sedan?

”Äh, det var en rutinsak för att ha det gjort, en allmän uppryckning. Jag har även börjat göra en hemsida och vet du, någon har snott domännamnet dan.wolgers.se.”

Som jurymedlem i Liljevalchs Vårsalongen 2018 vurmar Dan Wolgers för det fula.

”När jag utbrast: ’Åh vad fult, så vill jag ha det’, uppstod förvirring hos de andra. Det är när allt ögongodis försvinner, när något är tillräckligt tomt, bustråkigt, visuellt rentav fult, som det klingar över i vackert.”

Han tar ”Här slutar allmän väg”-verken som exempel.

”För att vara tydlig: här slutar ögongodiset. Ögongodis är fusk och bluff, som asfalterad väg, rastplatser och hela faderullan. Det som kommer efter ögongodiset är ofta mycket vackrare. Vad tar vid efter allmän väg? Just det, naturen.”

Närmast på tur står den nya utställningen A–Ω på Galleri Bohman-Knäpper.

I galleriets lokal på Rådmansgatan repriseras utställningen Nattfiskaren med dess fiskelod och innehållsförteckning på haiku-poesi. I galleriets andra lokal på Sturegatan visas 15 nya verk med inglasade gamla speglar och tre mobiler med symbolerna alfa och omega samt ett hjärta dem emellan.

”Det är första gången som jag använder ett hjärta. A och O är det som är viktigt, själva förutsättningarna och de älskar varandra.”

O är 15:e bokstaven i alfabetet, därav 15 speglar.

”Man kan putsa på utanpåglaset men inte på spegeln inuti”, säger konstnären nöjt.

Alla speglar har fått behålla sin ursprungliga ram utom en.

”Man ska alltid ha ett undantag.”

Varför då?

”Man kan ibland behöva säga en aning fel för att själv uppmärksamma vad man själv har sagt.”

Enligt Dan Wolgers ligger inte konsten i betraktarens öga:

”Konsten visar en människa som betraktar sig själv. Jag har googlat men inte hittat vem som sagt det, men det är jäkligt bra.”


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?