Nya skönhetstrenden: Att injicera "bakfylla" under ögonen

En ny trend har svept in från Japan och Sydkorea. Den nya trenden, ”hangover eyes” (bakfylleögon), handlar om att kvinnor ska se bakfulla ut, med hjälp av smink eller till och med injektioner.

BAKSMÄLLA? Skönhetstrenden går ut på att förstora eller framhäva området under ögat (här rödmarkerat).
BAKSMÄLLA? Skönhetstrenden går ut på att förstora eller framhäva området under ögat (här rödmarkerat).Foto:Shizuo Kambayashi/AP/TT

Det finns få gånger man känner sig så osexig som man gör när man är bakfull. Eller? En ny trend handlar om att se ”bakfull” ut med så kallade ”hangover eyes”. Trenden började spridas på Instagram i Sydkorea och Japan för några år sedan och kallas för ”aegyo-sal”, vilket till engelska översätts ungefär som ”charming fat” eller ”cute eyes”. Nu skriver bland annat Buzzfeed och Daily Mail att trenden verkar ha nått USA och Europa då den blir allt populärare i sociala medier.

Looken går ut på att accentuera de fettdepåer som finns under ögat. Det gör att ögonen ser svullna ut vilket kan ge som att man sovit dåligt eller haft en hård natt ute på stan. Vanligtvis används smink för att få till looken.

Men en brittisk plastikkirurg säger till Daily Mail att personer har hört av sig och bett om hjälp med injektioner för att uppnå looken. Än så länge handlar det dock om att fåtal personer. Plastikkirurgen påpekar också att injektioner kring ögonen medför risker och biverkningar.

Trenden påminner om 1990-talets look ”heroin chic”, som gick ut på att man skulle vara smal, ha blek hy och mörka ringar under ögonen, en look som personifierades av supermodellen Kate Moss.

För den som ändå vill se bakfull ut men inte orkar sminka sig finns naturligtvis ursprungsalternativet kvar: att dricka.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?