1515

Ny teknik gör ananas till läder

Skor, väskor och möbler gjorda av ananas kan snart bli verklighet. En spansk designer har tagit fram en ny teknik som gör frukt till konstläder.

Så här kan det se ut om du gör kläder av ananas.
Så här kan det se ut om du gör kläder av ananas.Foto:Pinatex

Den spanska designern Carmen Hijosa upptäckte potentialen i ananasbladen under en resa till Filippinerna. Hon letade efter ett miljövänligt alternativ till vanligt läder som skulle kunna produceras i större skala för modeindustrin. Med utgångspunkt på The Royal College of Art i London har hon nu utarbetat Piñatex, en teknik som gör fiber från ananasblad till ett tyg som liknar läder.

”Globalt sett är det ungefär 40 000 ton ananasavfall per år som antingen bränns upp eller lämnas att ruttna”, säger hon till den brittiska tidningen Wired.

På årets Arts Foundation Awards vann Carmen Hijosa och hennes företag Ananas Anam pris för årets materialinnovation. I nuläget har ungefär 3 000 kvadratmeter Piñatex producerats och företaget har kapaciteten att tillverka 100 000 kvadratmeter i månaden. Nästan 200 tillverkare har visat sitt intresse för konstlädret och märken som Puma och Camper har tagit fram protoyper.

”Det här har aldrig blivit prövat eller testat av någon innan, så det är en långsam process, men de första Piñatexprodukterna bör lanseras nästa vår”, säger Carmen Hijosa. 

Priset för det fruktiga lädret är runt 210 kronor per kvadratmeter, vanligt läder kostar ungefär 230 till 350 kronor per kvadrameter.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?