1515

»Min design ska ge självkänsla«

Di Weekend ställde sex frågor till Naim Josefi, modeskapare vars visning är först ut på Fashion Week Stockholm på söndag.

Naim Josefi, modeskapare.
Naim Josefi, modeskapare.

Du öppnar Fashion Week Stockholm – hur känns det?
”Väldigt spännande, pirrigt och härligt! Det är så klart stor press eftersom det är mycket fokus på första visningen. Men vi har kontroll på läget.”

Vad kommer publiken att få se?
”Kollektionen Gangs markerar övergången från haute couture till ready-to-wear i mitt skapande och består av eleganta, skräddade denimplagg där en del har ett laserprintat geometriskt mönster. Färgskalan är monokrom i blått, grått, vitt och svart. Dessutom kommer jag att visa en haute couture-klänning med paljetter som är gjorda av färgat stål. Det är nog mitt mest ambitiösa teknikprojekt hittills.”

Var kommer inspirationen ifrån?
”Kollektionen är en hyllning till Yves Saint Laurents ’The Mondrian Collection’ från 1965 där han markerade ett nytt område i modevärlden genom att förvandla den svåråtkomliga haute couturen till enkla, bärbara ready-to-wear plagg. Under skaparprocessen tänkte jag också mycket på filmen ’Gangs of New York’, och vill att min design ska medföra en starkare självkänsla i den tuffa värld vi lever i.”

Du inspireras också av teknologi, och för några år sedan gjorde du till exempel 3D-printade skor som lånades av artisten Lady Gaga. Vad driver dig att prova nytt?
”Mitt stora intresse för vetenskap och teknik. Jag fascineras av fraktaler som är ett självlikformigt mönster och som vanligtvis skapas genom olika matematiska transformationer som upprepas ett stort antal gånger. Det är grunden i mitt designspråk. Teknologi hjälper mig att förverkliga komplexa idéer och koncept. I den nya kollektionen har till exempel lasertekniken inte bara skapat snygga mönster, utan fyller också en hållbarhetsfunktion då man genom den sparar 80 procent av vattenförbrukningen vid tvätt av plaggen.”

En trend inom modeindustrin är ”se nu, köp nu”, och direkt efter din visning kommer sex av plaggen att gå att köpa. Varför vill du prova detta?
”I dagens kommunikation går allt så snabbt och man längtar direkt efter designen eller plagget man har sett på en visning. Jag tillägnar de sex plaggen som kommer finnas till försäljning direkt till alla som vill vara först med det allra senaste!”

Under modeveckan visas höstens kollektioner, men hur ska man klä sig i vår?
”Genuint, och välja stil efter sin personlighet. Vi lever i en tid med stor mångfald och oändliga modeval och jag vill bidra till stark, personlig stil.”


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?