Matrikedom till salu

Fyra tegelväggar från slutet av 1800-talet håller på att förvandlas till Malmös nya saluhall.
I höst flyttar några av Skånes mest omtalade krögare in.

OMBYGGNAD PÅGÅR. Syskonen Nina Totté Karyd och Martin Karyd räknar med att den nya saluhallen öppnar i november.
OMBYGGNAD PÅGÅR. Syskonen Nina Totté Karyd och Martin Karyd räknar med att den nya saluhallen öppnar i november.Foto:Foto: Daniel Nilsson

I flera årtionden har det gamla godsmagasinet från 1898 fått förfalla. Olika ägare har haft lika många planer för byggnaden, men allt har stannat på idéstadiet. För tre och ett halvt år sedan köpte syskonen Martin Karyd och Nina Totté Karyd tegelskalet som stod på en tomt i centrala Malmö. Försiktigt började de skissa på möjligheten att starta en ny saluhall, något som staden har saknat under många år.

Byggnaden är kulturminnesskyddad så skissandet fick göras med varsam hand. De kände tidigt att förutsättningen för att skapa en bra saluhall var att få bygga till, och mer än dubbla ytan till 1 500 kvadratmeter. Förra sommaren blev bygglovet klart.

”Tiden är mogen på ett annat sätt i dag än den var för tio år sedan. Det instagrammas och bloggas om måltider och det finns en livlig debatt kring ekologiskt och närodlat. Skåne är ett smörgåsbord av fantastiska råvaror och det känns som öppet mål att få sälja det i en saluhall i Malmö”, säger Nina Totté Karyd.

Nu har bottenplattorna gjutits, ledningar och avlopp dragits och tegelskelettet håller på att få ett tak. I november ska huset stå klart och hysa 19 olika aktörer, allt från restauranger till grönsakshandlare och mindre delikatessbutiker. De flesta pusselbitarna håller på att falla på plats och fler vill flytta in än vad det finns plats till.

”Hittills har vi har främst gått på personerna bakom verksamheterna och litar på deras varumärke och på att de gör något som kommer att fungera”, säger Martin Karyd.

Bland verksamheterna som flyttar in finns bland andra kafferostarna på Koppi och vedugnsbagarna på Söderberg & Sara. Den senaste restaurangen som är klar för en plats i saluhallen leds av australiensaren Wade Brown, känd från bland annat de hyllade Malmökrogarna Bastard och Kvarteret Åkern. Nu satsar han på att öppna sin första egna restaurang.

”Det var dags att ta steget mot något eget. Jag har alltid trott att jag skulle flytta tillbaka till Australien men nu har jag familj här och inser att det inte kommer att hända. Satsningen på saluhallen känns helt rätt, de som står bakom konceptet och de som ska öppna där har hjärtat på rätta stället och det fällde avgörandet”, säger Wade Brown.

Konceptet blir asiatisk street food och utformningen av lokalen kommer att styra det exakta innehållet.

”Från början var det meningen att öppna en nudelbar, men jag vet inte om utrymmet är stort nog för att göra både egna nudlar och egen buljong i så stora mängder. Annars får vi hitta ett beredningskök i en annan lokal.”

Martin Karyd har en bakgrund som krögare på klassiska Malmökrogen Atmosfär. Både han och Nina Totté Karyd drivs av en passion till maten och upplevelsen och finansierar satsningen själva genom det familjeägda fastighetsbolaget Annabostäder AB.

”Det är ett familjärt projekt med mycket hjärta, men givetvis jobbar vi mot en kalkyl också. Vi satsar många miljoner men vi ser ju att det kan ge oss något på längre sikt. Det handlar lika mycket om att bygga ett starkt varumärke och en destination som att bygga en kommersiell fastighet”, säger Martin Karyd.

Även om råvarorna är i fokus var ursprungstanken att ha ett ännu större fokus på det utbudet och en något mindre restaurangdel. Men närheten till bland annat Västra hamnen och Malmö Live och utvecklingen mot en mer kontorstät stadsdel fick syskonen att tänka om.

”Vi vill att man ska kunna handla hela matkassen här, det är hjärtat i en saluhall, men i den moderna saluhallen vill den moderna människan så klart äta. Produktionen är en viktig ingrediens för att förmedla trovärdighet och hantverk”, säger Martin Karyd.

De vill gärna låta en del av lokalen fungera som en pop up-yta där till exempel en kändiskock kan laga mat under en begränsad tid eller där en finrestaurang kan prova ett streetfood-koncept.

”Huvudsaken är att det inte blir för statiskt i huset. Om vi kan låta ytan fungera som inkubator för en mindre aktör som vill prova ett koncept för att sedan våga öppna ett hål i väggen någon annanstans så gör vi gärna det”, säger Nina Totté Karyd.


Innehåll från Handelsbanken FonderAnnons

God avkastning och hållbarhet går hand i hand

Karin Askelöf, hållbarhetschef, och Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd. Handelsbanken Fonder utsågs till Årets fondbolag 2020 i Söderberg & Partners Trafikljusrapport och blev dessutom först bland de stora bankerna någonsin att ta hem utmärkelsen Årets Fondbolag av Privata Affärer. Som om det inte vore nog kammade banken även hem Årets Uppstickare, Årets Sverigefond och Läsarnas Favorit.
Karin Askelöf, hållbarhetschef, och Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd. Handelsbanken Fonder utsågs till Årets fondbolag 2020 i Söderberg & Partners Trafikljusrapport och blev dessutom först bland de stora bankerna någonsin att ta hem utmärkelsen Årets Fondbolag av Privata Affärer. Som om det inte vore nog kammade banken även hem Årets Uppstickare, Årets Sverigefond och Läsarnas Favorit.

Hos Handelsbanken Fonder är långsiktig hållbarhet en naturlig del av såväl den aktiva som den passiva förvaltningen. 

– Det ska vara enkelt för våra kunder att fatta hållbara beslut. Vårt nya analysverktyg utgår från de Globala målen, säger vd Magdalena Wahlqvist Alveskog.

Lär dig mer om hållbara fonder

Som sparare kan det kännas svårt att göra rätt val. Men det behöver inte vara krångligt. 

– Vi arbetar hela tiden för att göra det enklare för våra kunder att fatta hållbara beslut, säger vd Magdalena Wahlqvist Alveskog.

Men hållbarhet är ett komplext ämne som spänner över en bredd av frågor, från arbetsrätt och bolagsstyrning till klimatfrågor och  samhällspåverkan när det till exempel gäller socialt ansvarstagande. 

– För att spara hållbart är det viktigt att välja en förvaltare som integrerar hållbarhet i hela sin verksamhet, säger Karin Askelöf, hållbarhetschef, Handelsbanken Fonder. 

Världens största inköpsorder

Agenda 2030 och Globala målen, SDG (Sustainable Development Goals) är en grundbult i Handelsbankens fondförvaltning. Både bankens aktiva och  passiva fondförvaltning genomsyras av hållbarhet. 

– Målet är att erbjuda spararna både finansiell avkastning och planetär avlastning, oavsett förvaltningsinriktning, säger Magdalena Wahlqvist Alveskog.

Det nya verktyget SDG Solutions Model illustrerar hur stor del av ett företags eller en fonds intäkter som kommer från produkter och tjänster som verkligen bidrar till Agenda 2030. 

– Syftet är att skapa en djupare förståelse för bolagen i våra fonder ur ytterligare ett hållbarhetsperspektiv, säger Magdalena Wahlqvist Alveskog.

FN:s handelsorgan uppskattar att det globalt behövs investeringar på 5-7 biljoner dollar årligen för att nå målen i Agenda 2030 – med andra ord världens största inköpsorder.

– Det är ett bra exempel på att investera hållbart går hand i hand med att investera lönsamt.

Stora möjligheter att påverka

Det är viktigt att inte fondförvaltare nöjer sig med att välja bort kontroversiella sektorer och bolag som inte beter sig ansvarsfullt. Handelsbanken Fonder lägger även mycket kraft på att påverka bolag och branscher att bli mer hållbara.

– I vår aktiva förvaltning väljer vi in ansvarsfulla bolag och fonder. I våra passiva produkter siktar vi istället på att optimera indexet så att det blir hållbart, säger Karin Askelöf. 

Som ett led i att bidra till ökat fokus på jämställdhet tillsatte Handelsbanken kvinnor i 70 procent av de 40 valberedningar bankens fonder deltog i 2020. 

– Våra sparare kan vara trygga i att vi använder vårt inflytande till att påverka bolag vi äger i rätt riktning. Och det går också att vara en aktiv ägare även där man är en passiv indexförvaltare, betonar Karin. 

Ditt hållbara sparande - några tips

Månadsspara - spara pengar när börsen går ner och tjäna pengar när den går upp

Sprid riskerna och bredda potentialen - spara i breda och hållbara blandfonder 

Tänk långsiktigt - för en god avkastning och en hållbar framtid

Genom att spara hållbart i blandfonder minskar du riskerna samtidigt som du ökar chansen till en god avkastning.

Lär dig mer om hållbara fonder

 

Mer från Handelsbanken Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Handelsbanken Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?