1515

Köpa antikt är ingen konst

Svensken älskar att lägga pengar på sitt hem, men att köpa förgyllda 1700-tals möbler eller Greta Garbos gamla konst känns nog främmande för de flesta. Här är experternas råd för den som vill investera i antikviteter när de klassiska slagauktionerna står inför dörren.

REKORD. Andy Warhols ”The last supper” auktionerades ut för 61 miljoner kronor på Bukowskis 2014 och är därmed en av de dyraste tavlor som har sålts i Sverige.
REKORD. Andy Warhols ”The last supper” auktionerades ut för 61 miljoner kronor på Bukowskis 2014 och är därmed en av de dyraste tavlor som har sålts i Sverige.Foto:Foto: TT

Vad är viktigt att tänka på när man ska investera i antikviteter?

”Nummer ett är att du tycker om föremålet. Nummer två är att kolla att kvalitén är bra. Lika som när du ska placera dina pengar i fonder eller köpa aktier, så är det bra att be en expert om hjälp. Många tror att de kan bedöma värdet själva, men det krävs en enorm särkunskap”, säger Björn Extergren, intag- och försäljningschef på Bukowskis.

”Det kan vara bra att läsa på lite och självklart ska man försäkra sig om kvalitén. Det är även viktigt att få med sig objektets historia – var det kommer ifrån, vem som har ägt det. Sakernas ursprung har blivit mer i fokus och ökar värdet”, säger Markus Anderzon, intendent för antika möbler & konsthantverk på Stockholms Auktionsverk.

”Köp av seriösa aktörer och köp det inte främst för att vara en investering. Undersök marknaden, ställ många frågor och köp inte första bästa”, säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare.

Vilken typ av objekt ökar mest i värde?

”Det är föremål med en historia som går att följa. Det ger ett mervärde som alltid kommer att hålla föremålet på topplinjen i sin genre. När Greta Garbos saker såldes i början av 90-talet kostade de runt tio gånger mer än likvärdiga objekt på marknaden. När de sedan har sålts vidare har de fortsatt att ha ett värde långt över det normala”, säger Björn Extergren.

”Trenden på konst- och antikmarknaden just nu är att de riktigt ovanliga objekten stiger mycket i pris. Samtidigt har mellanprisklassen tappat lite och blivit mer köpvärda. Många föremål kan också få nytt liv med ganska enkla medel. Folk är lite rädda för att renovera, men det går att höja värdet radikalt om det görs på rätt sätt”, säger Markus Anderzon.

”Den överhängande trenden är att köpa det bästa om man har råd. Det har gjort att toppsegmentet har ökat väldigt mycket i pris de senaste tio åren, medan mellanprisklassen sjunkit något. Det kan vara värt att investera i nu”, säger Magnus Bexhed.

Hur stort kapital behövs för att våga ge sig in i auktioner?

”Det är en vanlig missuppfattning att antikviteter bara är till för några få utvalda. Du behöver inte vara miljonär. Man kan få en fantastisk byrå för 50 000 kronor och det är inte konsumtion utan en investering”, säger Björn Extergren.

”När jag var 15 år köpte jag ett 1600-talsporträtt för 2 000 kronor på en gårdsauktion. Jag fick välja mellan den och en videobandspelare. Det porträttet är värt kanske 30 000–40 000 kronor i dag. Det går att börja i liten skala och allt eftersom man lär sig mer kommer den här världen att växa”, säger Markus Anderzon.

”Det går att köpa fantastiskt fina antikviteter i prisklassen 5 000–10 000 kronor, som dessutom håller i värde. Går du till ett auktionshus i stället för ett möbelvaruhus får du tillbaka ungefär det du har gett. Det är en avancerad form av återvinning”, säger Magnus Bexhed.

Vad är trendigast just nu?

”Det förgyllda har kommit tillbaka i form av våra svenska 1700-talsmöbler med bladguld. De har slitna och lugna förgyllningar, men ger ändå något lite extra. Är man intresserad av inredning är det något att satsa på. Svenska möbler är i världsklass. Det är något som många internationella handlare har fått upp ögonen för, så det gäller att passa på”, säger Björn Extergren.

”Trender är flyktiga nu för tiden. Förr skulle man ha ett antal standardsaker i hemmet – en gustaviansk byrå, en rokokospegel, en oljemålning av Bruno Liljefors. I dag handlar det mer om att själva objektet ska vara ovanligt och spektakulärt”, säger Markus Anderzon.

”Trendigast just nu är nordisk design från 1920 fram till 1960-talet. Det är väldigt eftertraktat i Sverige, men även internationellt”, säger Magnus Bexhed.

Varför ska man investera i antikviteter?

”Det är en väldigt kul industri. De flesta tycker mycket om att lägga pengar på sitt hem, men till skillnad från kapitalvaror så är antikviteter en investering – pengar som du kan få igen och ofta lite till”, säger Björn Extergren.

”Objekten har ett reellt värde. Vad som än händer, om börsen kraschar, om det blir ett dataintrång eller total kollaps, så har du fortfarande den där stolen eller kandelabern kvar. Du kan njuta av dem oavsett och de har alltid ett fast värde”, säger Markus Anderzon.

”Att investera sitt pensionskapital i antikviteter och hoppas att de ska fördubbla sitt värde på några år är inget jag skulle göra. Värdet påverkas mycket av trender och risken är för stor. Köper du däremot ett föremål för att du faktiskt vill ha det hemma, så kan det även bli en god investering om du undviker fallgroparna”, säger Magnus Bexhed.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?