1515

Köp ett slott för 100.000 kronor

I Sverige råder slottsbrist. Tjeckien är däremot nedlusat med slott – de billigaste kostar inte mer än 100 000 kronor.

REAS UT. Kunzov slott är till salu för 270.000 euro, cirka 2,5 miljoner svenska kronor.
REAS UT. Kunzov slott är till salu för 270.000 euro, cirka 2,5 miljoner svenska kronor.Foto:vipcastle.com

I Sverige säljs endast ett fåtal slott per år. Vid en snabbsökning hittar vi bara ett svenskt slott till salu för tillfället. Det ligger i Valdemarsvik och har en prislapp på 35 miljoner.

På den tjeckiska landsbygden finns däremot en mängd slott till salu, med en prislapp från 13.000 dollar, motsvarande ca 100.000 kronor.

I en intervju med Bloomberg berättar historiefantasten Natalia Markovik att hon genast blev handlöst förälskad i de historiska slottsbyggnaderna när hon flyttade till Tjeckien från hemlandet Vitryssland i slutet av 1990-talet.

Eftersom hon inte hade råd att köpa ett eget slott bestämde hon sig för att i stället viga sin yrkeskarriär åt dem och öppnade då Tjeckiens första renodlade mäklarfirma som bara säljer slott.

Det är lätt att förstå hennes fascination. De tjeckiska slottens nedgångna interiör utgör en bitterljuv kontrast mot pastellfärgade torn, sirade balkongräcken och lummiga trädgårdar.

De flesta av Natalia Markoviks kunder är förmögna ryssar eller ukrainare, på jakt efter utländska placeringsmöjligheter.

Många av de tjeckiska slottsbyggnaderna har gått i arv i generationer och i vissa fall tar det slottsmäklaren månader av övertalning för att få ägarna att gå med på en försäljning.

I Sverige är den potentiella slottsköparen ofta ute efter jaktmarker.

”Köparen är kanske en jaktintresserad person som har det lite som sommarnöje. Det kan också vara utlandssvenskar på jakt efter ett boende i Sverige. Runt omkring Stockholm och Sörmland, med närhet till skärgården, är efterfrågan störst”, säger Helena Karnsund på Skeppsholmen fastighetsmäkleri som är ansvarig för försäljningen av slottet i Valdemarsvik.

På den tjeckiska slottsmäklarens hemsida finns däremot något för alla: slott i renässans- och rokokostil, miniatyrslott och gigantiska palats med 90 sängplatser. Prisintervallet spänner sig från 100.000 kronor till 40 miljoner kronor. Haken med de billigaste är renoveringskostnaderna.

En slottsrenovering kan tyckas vara ett gigantiskt projekt att ta tag i. Men arbetskraften är billig i Tjeckien och dessutom ges skattelättnader till ägare som väljer att restaurera sina historiska byggnader, säger Natalia Makovik till Bloomberg.

Jämför bolån - hitta bästa möjliga ränta (Extern tjänst)


Innehåll från Blue PrismAnnons

Intelligent automation och RPA skapar effektivare processer och bättre kundupplevelser

Tack vare intelligenta robotar, även kallade digitala medarbetare, som tar över standardiserade processer kan företag och organisationer idag använda sin personal för mer kvalitativa arbetsuppgifter och samtidigt säkra processer och regelefterlevnad. Med intelligent automation och RPA, Robotic Process Automation, frigörs tid, processer optimeras och både medarbetar- och kundnöjdheten ökar. 

Enligt analysföretaget Gartner var RPA, det snabbast växande programvaruområdet 2020, med en tillväxt på 38 procent. 

– Vi är övertygade om att företag och organisationer kommer att behöva införa intelligent automation i sin verksamhet. Det kommer att krävas en mix av människor och digitala medarbetare för att vara konkurrenskraftiga, och vi tror att företag i framtiden kommer att bestå av 1/3 människor, 1/3 system och 1/3 digital arbetskraft, säger Niklas Karlsson, Head of Nordic Blue Prism.

Många företag sätter idag fokus på kundupplevelser och ökad kundnöjdhet. Här blir intelligent automation en viktig del för att skapa smarta digitala processer i en värld där enkelhet och snabbhet blir allt viktigare aspekter för dagens digitalmogna kunder. 

– Genom att omlokalisera resurser och automatisera en hel kedja i en kundprocess skapas snabbare och säkrare processer som underlättar för kunden. Vi har exempelvis en kund inom bankvärlden som gått från 42 till 87 procents kundnöjdhet efter att man digitaliserade hela processen kring att spärra och beställa kontokort, berättar Niklas Karlsson.

Blue Prism har, sedan bolaget grundades 2001, varit med och skapat teknologierna runt RPA, och är idag en central del i företag och organisationers digitala förändringsarbete. En process där flera innovativa teknologier behöver samarbeta för att nå bästa resultat, som exempelvis robotar, OCR, AI och Machine Learning. Den nya tekniken skapar inte bara bättre resursutnyttjande utan även lösningar som minskar arbetsplatsolyckor. Ett exempel är  en av Blue Prism kunder inom oljeindustrin där man med drönare, robotar, AI och machine learning infört en helt digital kontroll av pipelines, i en otillgänglig miljö, och drastiskt lyckats minska antal inträffade olyckor.  

Genom att standardiserade processer tas över av intelligenta robotar som jobbar 365 dagar om året, dygnet runt, kan du frigöra tid för medarbetarna för mer kvalitativa arbetsuppgifter och bli mer effektiv. Robotar gör så att du kan skapa snabba, säkra digitala kundprocesser som ger ökad regelefterlevnad då felaktigheter orsakad av mänskliga faktorn minimeras.

– De flesta företag vill bli mer effektiva, man vill använda sin personal till mer värdeskapande arbetsuppgifter. Det tillsammans med att det pågår en stor transformation inom många branscher, som exempelvis inom bilindustrin där företag går från B2B till B2C, gör att intelligent automation ihop med RPA behövs för att bolag i framtiden ska kunna hantera smarta och effektiva kundprocesser, menar Niklas Karlsson.

Hör hur nordiska kunder arbetar med automation 

Om Blue Prism

Blue Prism är världsledande inom RPA (Robotic Process Automation) och Intelligent Automation. Vi har över 2000 kunder i 170 länder - som alla skapar värde genom effektivare arbetssätt och får miljoner timmar tillbaka till sina verksamheter. Våra digitala robotar erbjuder en skalbar automatisering som är säker, smart och tillgänglig för alla. Med hjälp av digital arbetskraft får dina medarbetare tid över för det som är viktigt och ger värde. Läs mer på https://www.blueprism.com/ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Prism och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?