1515

Köp ett slott för 100.000 kronor

I Sverige råder slottsbrist. Tjeckien är däremot nedlusat med slott – de billigaste kostar inte mer än 100 000 kronor.

REAS UT. Kunzov slott är till salu för 270.000 euro, cirka 2,5 miljoner svenska kronor.
REAS UT. Kunzov slott är till salu för 270.000 euro, cirka 2,5 miljoner svenska kronor.Foto:vipcastle.com

I Sverige säljs endast ett fåtal slott per år. Vid en snabbsökning hittar vi bara ett svenskt slott till salu för tillfället. Det ligger i Valdemarsvik och har en prislapp på 35 miljoner.

På den tjeckiska landsbygden finns däremot en mängd slott till salu, med en prislapp från 13.000 dollar, motsvarande ca 100.000 kronor.

I en intervju med Bloomberg berättar historiefantasten Natalia Markovik att hon genast blev handlöst förälskad i de historiska slottsbyggnaderna när hon flyttade till Tjeckien från hemlandet Vitryssland i slutet av 1990-talet.

Eftersom hon inte hade råd att köpa ett eget slott bestämde hon sig för att i stället viga sin yrkeskarriär åt dem och öppnade då Tjeckiens första renodlade mäklarfirma som bara säljer slott.

Det är lätt att förstå hennes fascination. De tjeckiska slottens nedgångna interiör utgör en bitterljuv kontrast mot pastellfärgade torn, sirade balkongräcken och lummiga trädgårdar.

De flesta av Natalia Markoviks kunder är förmögna ryssar eller ukrainare, på jakt efter utländska placeringsmöjligheter.

Många av de tjeckiska slottsbyggnaderna har gått i arv i generationer och i vissa fall tar det slottsmäklaren månader av övertalning för att få ägarna att gå med på en försäljning.

I Sverige är den potentiella slottsköparen ofta ute efter jaktmarker.

”Köparen är kanske en jaktintresserad person som har det lite som sommarnöje. Det kan också vara utlandssvenskar på jakt efter ett boende i Sverige. Runt omkring Stockholm och Sörmland, med närhet till skärgården, är efterfrågan störst”, säger Helena Karnsund på Skeppsholmen fastighetsmäkleri som är ansvarig för försäljningen av slottet i Valdemarsvik.

På den tjeckiska slottsmäklarens hemsida finns däremot något för alla: slott i renässans- och rokokostil, miniatyrslott och gigantiska palats med 90 sängplatser. Prisintervallet spänner sig från 100.000 kronor till 40 miljoner kronor. Haken med de billigaste är renoveringskostnaderna.

En slottsrenovering kan tyckas vara ett gigantiskt projekt att ta tag i. Men arbetskraften är billig i Tjeckien och dessutom ges skattelättnader till ägare som väljer att restaurera sina historiska byggnader, säger Natalia Makovik till Bloomberg.

Jämför bolån - hitta bästa möjliga ränta (Extern tjänst)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?