Höstens designersamarbete för H&M blir fransk-japanska Kenzo. Kollektionen släpps den 3 november.
Maria Lindholm
Text
TRION SOM GÖR DET. H&M:s kreativa ledare Ann-Sofie Johansson (mitten), flankerad av Carol Lim och Humberto Leon, kreativa ledare på Kenzo.Foto:H&M
För trettonde året i rad presenterar H&M ett nytt designersamarbete. I år är det Kenzo som gästar klädkedjan.
Kenzo Takada (född 1939) lämnade Japan och flyttade till Paris på 1960-talet. 1970 startade han det egna modemärket, som tidigt gjorde sig känt som en fusion mellan japansk och fransk stil med fokus på starka färger, och natur- och djurreferenser. Kenzo har också haft stor framgång med en lång rad egna parfymer.
Sedan 1993 ägs varumärket av den franska lyxkoncernen LVMH. Kenzo Takada lämnade modehuset 1999. Huvuddesigners för Kenzo är numera Carol Lim och Humberto Leon, grundare av New York-märket Opening Ceremony.
Duon har de senaste fem åren uppdaterat och föryngrat varumärket, bland annat skapade de en sweatshirtlinje med Kenzo-logga och ett tigerhuvud som blev det stora it-plagget bland modemänniskor när det lanserades, och nu är stapelvara för varumärket.
”Vi blev mycket glada när vi fick förslaget. Uppenbarligen är vi den senaste i en lång linje av många fantastiska designers. Vi tyckte att vi var i utmärkt sällskap”, säger Carol Lim till H&M Magazine om samarbetet.
Kollektionen Kenzo X H&M släpps den 3 november i 250 H&M-butiker globalt.
H&M:s designersamarbeten 2004: Karl Lagerfeld 2005: Stella McCartney, Elio Fiorucci, Solange Azagury-Partridge 2006: Viktor & Rolf 2007: Roberto Cavalli 2008: Rei Kawakubo and Comme des Garçons 2009: Matthew Williamson, Jimmy Choo, Sonia Rykiel 2010: Sonia Rykiel, Lanvin 2011: Versace 2012: Versace, Marni, Maison Martin Margiela 2013: Isabel Marant 2014: Alexander Wang 2015: Balmain 2016: Kenzo
Maria Lindholm
Innehåll från HuaweiAnnons
Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen
Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.
Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.
Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik.
Debatter och diskussioner
Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov.
Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.
Sätter bollen i rullning
Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om.
Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer.
Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.
Världsledande inom teknik för solenergi
Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år.
– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions.
De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.
Öppnar för fler samarbeten
Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.
– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar.
Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa.
Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.
– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.