1515

»Kapitalism är förlegat«

Som 30-åring tog han över vd-jobbet på svenska McDonald’s efter sin pappa. Efter fem år på posten flyttade han till USA för ett toppjobb på ­hamburgerkedjans globala huvudkontor.  Nu berättar Mats Lederhausen om varför han så snabbt avbröt ­kometkarriären och om sitt ­brinnande samhällsengagemang.
”Om du tidigare tyckte att företagens enda roll skulle vara att skapa aktieägarvärde, så måste du verkligen ifrågasätta det nu när ett litet virus kunnat ställa till så mycket problem världen över”, säger Mats Lederhausen.
”Om du tidigare tyckte att företagens enda roll skulle vara att skapa aktieägarvärde, så måste du verkligen ifrågasätta det nu när ett litet virus kunnat ställa till så mycket problem världen över”, säger Mats Lederhausen.Foto:Agaton Strom
FAMILJEAFFÄRER. Pappa Paul Leder­hausen, som startade Sveriges ­första ­McDonald’s 1973, i en intervju i Di Weekend 2010.
FAMILJEAFFÄRER. Pappa Paul Leder­hausen, som startade Sveriges ­första ­McDonald’s 1973, i en intervju i Di Weekend 2010.Foto:Joey Abrait
STANNAR I USA. Det är inte aktuellt för Mats Lederhausen att flytta hem till Sverige, då han och frun vill bo så nära barnen och barnbarnen som möjligt. Och pensionering är heller inte nära förestående för 56-åringen. ”En extremt oattraktiv tanke”, säger han.
STANNAR I USA. Det är inte aktuellt för Mats Lederhausen att flytta hem till Sverige, då han och frun vill bo så nära barnen och barnbarnen som möjligt. Och pensionering är heller inte nära förestående för 56-åringen. ”En extremt oattraktiv tanke”, säger han.Foto:Agaton Strom

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?