Annons

Jordens advokat går i Palmes spår

Polly Higgins har gjort det till sin livsuppgift att tvinga vd:ar att tänka på planeten först i stället för på aktieägarna.
Nu prisas hon i Sverige för sin kamp mot ecocide, livsmiljöförstörelse.

PRISAS. Polly Higgins kommer till Sverige nästa vecka för att ta emot Utstickarpriset för sitt arbete mot livsmiljöförstörelse.
PRISAS. Polly Higgins kommer till Sverige nästa vecka för att ta emot Utstickarpriset för sitt arbete mot livsmiljöförstörelse.

Föreläsaren, advokaten och den prisbelönta författaren Polly Higgins har blivit utnämnd till en av de tio viktigaste visionärerna i vår tid. Under många år har hon arbetat med att få till en internationell lag för att skydda jorden från förstörelse av miljö och ekosystem, något hon kallar för ”ecocide”, livsmiljöförstörelse.

Nästa vecka besöker hon Sverige för att ta emot Utstickarpriset – ett hållbarhetspris som delas ut av Polarbröd – ”för sitt visionära ledarskap för framtiden som bidrar till verklig förändring”.

”Det är en fantastisk hyllning som jag känner stor ödmjukhet inför, och är väldigt glad över. Särskilt eftersom den kommer från Sverige, där begreppet ecocide användes för första gången”, säger Polly Higgins.

Hon refererar till år 1972, när dåvarande statsminister Olof Palme öppnade Stockholmskonferensen, FN-konferensen om mänsklig miljö, som var den första i sitt slag. I sitt välkomsttal talade han om ecocide, och pekade på vikten av att erkänna livsmiljöförstörelse som en kriminell handling, precis som folkmord (genocide), berättar Polly Higgins.

”Det var början på detta arbete, så för mig att få ta emot denna utmärkelse från ett land som är känt för sina ekologiska prestationer globalt, är en fortsättning. Men jobbet är ännu inte färdigt.”

För henne själv handlar det om att ha en stark övertygelse och hålla fast vid den, oavsett hur svårt det verkar. Hon ser det som sin uppgift att vara den drivande kraften för att få igenom en lagstiftning mot livsmiljöförstörelse.

Polly Higgins är född och uppvuxen i Skottland, men numera bosatt och verksam i Cotswolds i England. Civilkuraget fanns i henne redan som barn, vilket bland annat uttrycktes när hon tvingades byta skola efter att ha försvarat en elev som blivit misshandlad av en lärare.

Yrkesvalet kom därför naturligt – att föra talan åt de som inte kan – men drivkraften var från början att representera arbetsgivare eller anställda i bolagsjuridiska processer, med fokus på visselblåsning och diskrimineringsfall.

Det var först för elva år sedan som hon började titta närmare på varför det existerar ett så, enligt henne själv, ”normaliserat system” som orsakar så mycket skada på jordens resurser och ekosystem, utan att någon försöker förhindra det som sker.

”Detta besvärade mig, så jag beslutade mig för att ta mig tid utanför rättssalen för att undersöka varför detta fick fortgå. Jag upptäckte då att lagen sa att vd:ars främsta uppgift är att agera i aktieägarnas intresse, inte att skydda planeten. Det innebär att de kan orsaka massförstörelse utan att behöva ta konsekvenserna av det.”

I slutet av 2009 kom insikten om att det som krävs är en internationell lag som skyddar människor och natur genom att göra livsmiljöförstörelse brottsligt.

”Jag talade på en klimatkonferens i Köpenhamn inför 5 000 åhörare, och någon i publiken sa ’vi behöver ett nytt språk för att hantera denna massförstörelse och skada’, och jag tänkte att det är som ’genocide’, fast ’ecocide’. Det var en stor aha-upplevelse för mig.”

Hon klev fram som jordens egen advokat och startade initiativet ”Eradicating ecocide” (utplåna livsmiljöförstörelse). Ecocide beskrivs i dag som ”omfattande skada på eller förstörelse av ekosystem eller livsmiljö inom ett avgränsat geografiskt område”. Det finns två typer: den ena orsakad av människan, som skövlingen av Amazonas regnskog, brytning i gruvor eller kärnvapenkrig. Den andra är naturligt orsakad, som stigande havsnivåer, tsunamier och global uppvärmning – brottet i detta fall kan vara att inte agera för att bistå med hjälp.

”Genom att juridiskt definiera livsmiljöförstörelse som ett brott, så skapar vi en juridisk plikt för företag och regeringar att vårda och prioritera planeten och människor.”

2010 föreslogs att Romstadgan* för internationella brottmålsdomstolen skulle inkludera livsmiljöförstörelse vid sidan av exempelvis folkmord och krigsbrott – ett rejält framsteg i arbetet då det fick stor uppmärksamhet bland både stater och allmänhet.

Vad är det som hindrar ecocide-lagen från att bli verklighet?
”Jag tror inte att det finns något hinder. Vi ser ett växande stöd för en sådan här lag nu, det är bråttom, men det tar tid. Det stora problemet som gör att förstörelsen får fortsätta är just att det i dag ännu inte är ett brott.”

Hur ska man få företagen att ta en mer hållbar riktning?
”I slutändan är många företag hindrade av lagen som säger att aktieägarnas intressen kommer först, vilket betyder att vinst ska prioriteras. Så lagen måste först ändra riktning för att en ny typ av ledarskap ska kunna växa fram.”

Fotnot: *Romstadgan är grunddokumentet för bildandet av Internationella Brottmålsdomstolen i Rom 1998. Över 100 stater har undertecknat den.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera