1515

Jordens advokat går i Palmes spår

Polly Higgins har gjort det till sin livsuppgift att tvinga vd:ar att tänka på planeten först i stället för på aktieägarna.
Nu prisas hon i Sverige för sin kamp mot ecocide, livsmiljöförstörelse.

PRISAS. Polly Higgins kommer till Sverige nästa vecka för att ta emot Utstickarpriset för sitt arbete mot livsmiljöförstörelse.
PRISAS. Polly Higgins kommer till Sverige nästa vecka för att ta emot Utstickarpriset för sitt arbete mot livsmiljöförstörelse.

Föreläsaren, advokaten och den prisbelönta författaren Polly Higgins har blivit utnämnd till en av de tio viktigaste visionärerna i vår tid. Under många år har hon arbetat med att få till en internationell lag för att skydda jorden från förstörelse av miljö och ekosystem, något hon kallar för ”ecocide”, livsmiljöförstörelse.

Nästa vecka besöker hon Sverige för att ta emot Utstickarpriset – ett hållbarhetspris som delas ut av Polarbröd – ”för sitt visionära ledarskap för framtiden som bidrar till verklig förändring”.

”Det är en fantastisk hyllning som jag känner stor ödmjukhet inför, och är väldigt glad över. Särskilt eftersom den kommer från Sverige, där begreppet ecocide användes för första gången”, säger Polly Higgins.

Hon refererar till år 1972, när dåvarande statsminister Olof Palme öppnade Stockholmskonferensen, FN-konferensen om mänsklig miljö, som var den första i sitt slag. I sitt välkomsttal talade han om ecocide, och pekade på vikten av att erkänna livsmiljöförstörelse som en kriminell handling, precis som folkmord (genocide), berättar Polly Higgins.

”Det var början på detta arbete, så för mig att få ta emot denna utmärkelse från ett land som är känt för sina ekologiska prestationer globalt, är en fortsättning. Men jobbet är ännu inte färdigt.”

För henne själv handlar det om att ha en stark övertygelse och hålla fast vid den, oavsett hur svårt det verkar. Hon ser det som sin uppgift att vara den drivande kraften för att få igenom en lagstiftning mot livsmiljöförstörelse.

Polly Higgins är född och uppvuxen i Skottland, men numera bosatt och verksam i Cotswolds i England. Civilkuraget fanns i henne redan som barn, vilket bland annat uttrycktes när hon tvingades byta skola efter att ha försvarat en elev som blivit misshandlad av en lärare.

Yrkesvalet kom därför naturligt – att föra talan åt de som inte kan – men drivkraften var från början att representera arbetsgivare eller anställda i bolagsjuridiska processer, med fokus på visselblåsning och diskrimineringsfall.

Det var först för elva år sedan som hon började titta närmare på varför det existerar ett så, enligt henne själv, ”normaliserat system” som orsakar så mycket skada på jordens resurser och ekosystem, utan att någon försöker förhindra det som sker.

”Detta besvärade mig, så jag beslutade mig för att ta mig tid utanför rättssalen för att undersöka varför detta fick fortgå. Jag upptäckte då att lagen sa att vd:ars främsta uppgift är att agera i aktieägarnas intresse, inte att skydda planeten. Det innebär att de kan orsaka massförstörelse utan att behöva ta konsekvenserna av det.”

I slutet av 2009 kom insikten om att det som krävs är en internationell lag som skyddar människor och natur genom att göra livsmiljöförstörelse brottsligt.

”Jag talade på en klimatkonferens i Köpenhamn inför 5 000 åhörare, och någon i publiken sa ’vi behöver ett nytt språk för att hantera denna massförstörelse och skada’, och jag tänkte att det är som ’genocide’, fast ’ecocide’. Det var en stor aha-upplevelse för mig.”

Hon klev fram som jordens egen advokat och startade initiativet ”Eradicating ecocide” (utplåna livsmiljöförstörelse). Ecocide beskrivs i dag som ”omfattande skada på eller förstörelse av ekosystem eller livsmiljö inom ett avgränsat geografiskt område”. Det finns två typer: den ena orsakad av människan, som skövlingen av Amazonas regnskog, brytning i gruvor eller kärnvapenkrig. Den andra är naturligt orsakad, som stigande havsnivåer, tsunamier och global uppvärmning – brottet i detta fall kan vara att inte agera för att bistå med hjälp.

”Genom att juridiskt definiera livsmiljöförstörelse som ett brott, så skapar vi en juridisk plikt för företag och regeringar att vårda och prioritera planeten och människor.”

2010 föreslogs att Romstadgan* för internationella brottmålsdomstolen skulle inkludera livsmiljöförstörelse vid sidan av exempelvis folkmord och krigsbrott – ett rejält framsteg i arbetet då det fick stor uppmärksamhet bland både stater och allmänhet.

Vad är det som hindrar ecocide-lagen från att bli verklighet?
”Jag tror inte att det finns något hinder. Vi ser ett växande stöd för en sådan här lag nu, det är bråttom, men det tar tid. Det stora problemet som gör att förstörelsen får fortsätta är just att det i dag ännu inte är ett brott.”

Hur ska man få företagen att ta en mer hållbar riktning?
”I slutändan är många företag hindrade av lagen som säger att aktieägarnas intressen kommer först, vilket betyder att vinst ska prioriteras. Så lagen måste först ändra riktning för att en ny typ av ledarskap ska kunna växa fram.”

Fotnot: *Romstadgan är grunddokumentet för bildandet av Internationella Brottmålsdomstolen i Rom 1998. Över 100 stater har undertecknat den.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?