1515
Annons

»I tv-branschen finns en ängslighet«

Sex frågor till producenten Frida Hallberg, som tillsammans med regissören Emiliano Goessens är initiativtagare till Manusfabriken, där manusförfattare i Göteborg stöttar varandra.

Producenten Frida Hallberg.
Producenten Frida Hallberg.Foto:Foto: Ola Kjelbye

Hur fick ni manusförfattare som Åsa Lantz och Niclas Ekström intresserade av att samarbeta?
”Att vara manusförfattare är ett ganska ensamt yrke. Det är sällan man träffas för att utbyta erfarenheter och än mindre släpper in andra författare i skrivprocessen. Det vill vi bryta genom en rörelse som bygger på feedback från författare till författare. Redan vid vårt första möte med författarna märkte vi en stor vilja att samarbeta.”

Vad hoppas ni att projektet ska leda till?
”Målet är att vi ska få fram fler professionellt verksamma manusförfattare från regionen och att de ska nå ut på nationell och internationell nivå.”

Göteborg och Västsverige satsar stort på filmindustrin. Har det redan burit frukt?
”Göteborg är en filmstad i och med att många filmer och serier spelas in i regionen. Men de flesta producenter, regissörer, manusförfattare och andra konstnärliga funktioner kommer från utanför regionen. Det som oroar oss är att kunskapen inte stannar här. Därför är Manusfabriken viktig.”

Skriver göteborgare annorlunda än stockholmare?
”Jag tror inte det, men Göteborg har en egen kultur och historia som är viktig att bevara. Göteborg har en tradition med samhällsskildrande författare som Carin Mannheimer och Peter Birro, men vad som är typiskt för Göteborg i dag är svårt att säga.”

Vad krävs för att en serie ska bli en succé?
”En bra historia med starka karaktärer som ligger rätt i samtiden. Men ingen kan veta vad som blir en succé, utan det krävs mod för att få fram något nyskapande. Jag upplever att det finns en ängslighet i branschen som gör att man ofta satsar på de säkra korten.”

Hur ger man bra feedback på en halvfärdig text?
”Redan från första manussidan kan man diskutera en mängd saker, som karaktärer, struktur, dialog, marknad och publik. Vi tror på fler diskussioner mellan kolleger i oberoende ställning, inte bara mellan författare och producent eller författare och tv-kanal. Ju mer feedback, desto bättre blir resultatet.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Konstnärsprofilen: Ingen garanti att USA förblir en demokrati

Den amerikanske konstnären Ross Bleckner, som har stångats med tvister, ställer ut på galleri Carling Dalenson i Stockholm fram till mitten av oktober. 

Konstnären Ross Bleckner ställer ut på galleri Galleri Carling Dalenson. Verket bakom heter This is Home.
Konstnären Ross Bleckner ställer ut på galleri Galleri Carling Dalenson. Verket bakom heter This is Home.Foto:Evelina Carborn

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera