1515

Högsta klass i källaren

Mysig svartklubbskänsla på Sayan Isakssons Izakaya Shibumi. Här serveras japansk pubmat när den är som smarrigast.

Mångsidigt. Stora kompisgäng eller intim middag. Allt funkar på Shibumi.
Mångsidigt. Stora kompisgäng eller intim middag. Allt funkar på Shibumi.Foto:Jonas Eng

Fågelvägen mellan Stockholm och Tokyo är det 8 185 kilometer. Det är ett förhållandevis kort avstånd mellan två ytterligheter. Men rent kulinariskt är det långt mycket längre. Det japanska köket är närmast en motpol till det svenska.

Det är hisnande att tänka på hur obekanta vi för bara några årtionden sedan var vid det japanska köket. Då, när bara tanken på att äta rå fisk fick oss att skaka på huvudet. (Vi svenskar som utan att tveka äter inlagd sill, surströmming och gravad lax.)

Idag går det tre sushihak på varje taxifik i huvudstaden. Sashimi är en vanligare lunchrätt än smörgåstårta.

Fyra krogar i samma hus

Men nu är det inte dussinsushi vi är ute efter. Mästerkocken Sayan Isaksson har nämligen byggt ett litet japanskt krogimperium i en alldeles egen klass i gamla Jarlateatern på Kungsstensgatan i Stockholm. Så vi slipper resa till Tokyo.

Högst upp i huset ligger stjärnkrogen Esperanto, som är en av Sveriges absolut bästa restauranger. Där finns också den lilla restaurangen i restaurangen, Imouto, som nyligen belönades med en stjärna i Guide Michelin. På entréplan ligger Råkultur, utsedd till Årets Affärskrog 2010. Men nu befinner vi oss i källaren på Shibumi.

Bakom en anonym ståldörr på gaveln gömmer sig här en Japansk ”izakaya”. Ordet kommer av ”i” (stanna) och ”sakaya” (sake-affär) och för att hitta en svensk benämning ligger gastro-pub närmast. Vi kliver in i den mysiga lokalen och blir genast förstklassigt omhändertagna.

Menyn består av mellanrätter som delas i sällskapet och det enda negativa är att det är svårt att komma överens om vilka godsaker som ska beställas in. Sashimin är ett måste här, en blandning av eleganta fiskbitar i absolut toppklass. Vi sitter i baren och blickar nyfiket in i köket där flinka kockar river äkta wasabi och skär upp lena munsbitar av havets läckerheter.

Sakekunskap på köpet

Vi kan inte komma överens om vilken tartar vi ska beställa och tar en av varje, biff i den ena träskålen, lax i den andra. I övrigt liknar de varandra, forellrom på laxen och löjrom på köttet. Blanda själv och njut till sista romkornet.

Som seden kräver beställer vi in sake till vår japanska öl. Av servisen får vi en kunnig föreläsning om vad som skiljer de olika sorterna åt. Ju mer polerat riskornet är, desto exklusivare sake, får vi lära oss.

Allt är inte fisk på menyn och här äter vi riktigt bra vegetariska rätter med spännande smaker. Friterade flowesprouts bjuder på en eufori av murriga smaker. Två beef-sliders gjorda på långbakade revbensspjäll serveras i briochebröd framför oss och försvinner glupskt.

Sex rätter inte nog

Shibumi är en perfekt pärla som passar alltifrån affärsmöten till kompisträffar eller en middag på tu man hand. Stämningen är avslappnad, välkomnande och varm.

Vi smaskar i oss kammusslor med fluffigt nybakat bröd, hela tiden överaskas vi av nya upplevelser. Vi vill inte att det ska ta slut och beställer in ytterligare rätter efter att ha ätit de sex rekommenderade.

Vinlistan, cocktailmenyn och urvalet av japanska öl är fullt tillfredsställan
de för den mest kräsna konnässör och vi ramlar ut i Stockholmsnatten fullt tillfredställda av Japan på hemmaplan.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?