1515

Hans Rosenfeldt: ”Kvinnor är roligare”

Manusförfattaren Hans Rosenfeldts tv-serier har blivit en exportsuccé. Efter framgångarna med ”Bron” börjar nu hans nya kriminaldrama Marcella sändas på Netflix, som har över 80 miljoner prenumeranter.

I SKRIVARTAGEN. Hans Rosenfeldts nya kriminalserie Marcella innehåller ett stort persongalleri med många trådar i handlingen. ”Att missa ett avsnitt rekommenderas inte, då är man helt borta”, säger han.
I SKRIVARTAGEN. Hans Rosenfeldts nya kriminalserie Marcella innehåller ett stort persongalleri med många trådar i handlingen. ”Att missa ett avsnitt rekommenderas inte, då är man helt borta”, säger han.Foto:Amanda Lindgren

Eftersom Hans Rosenfeldt mäter 2,06 i strumplästen känner jag mig ganska liten på jorden när han reser sig upp för att hälsa på ett kafé i centrala Stockholm.

”Fördelen med min längd är att det aldrig blir folkträngsel. När andra tycker att det är trångt har jag gott om plats här uppe”, säger han.

Den 1 juli börjar ”Marcella” sändas på strömningsjätten Netflix, som har köpt de globala rättigheterna till kriminaldramat.

Men serien skrevs ursprungligen för brittiska ITV, som sände den i våras. Britterna gillade vad de såg.

”Redan det första avsnittet hade 8,5 miljoner tittare, varav ungefär en fjärdedel såg det on demand (i efterhand, red:s anm). Det är en ovanligt stor andel för ITV. Dessutom har kanalen nått en delvis ny publik med den här serien”, säger Hans Rosenfeldt.

Serien, som utspelar sig i London, börjar med att poliskvinnan Marcella har varit hemma med familjen i över ett decennium. Men när hennes man lämnar henne och barnen har börjat på internatskola bestämmer hon sig för att återvända till jobbet, och ett seriemördarfall som hon tidigare varit engagerad i.

Det är andra gången Hans Rosenfeldt skriver en kriminalserie med en kvinna i huvudrollen. Därför har han bemödat sig om att ge Marcella andra egenskaper än de Saga Norén har i ”Bron”.

Marcella är mycket känslostyrd, medan Saga är extremt rationell. Om lagar och regler utgör ett hinder bryter Marcella dem utan att blinka, medan Saga är noga med att följa alla bestämmelser. Marcella lider dessutom av en sjukdom som gör att hon får blackouts då och då.

”Det är inte bra för henne, kan jag säga. Vid extrem stress är hon funktionell, och stundtals våldsam, men hon vet inte vad hon gör. Sedan kommer hon tillbaka utan att ha en aning om av vad som har hänt”, säger Hans Rosenfeldt.

”Det skapar otroligt mycket möjligheter att skriva om henne”, fortsätter han förtjust.

Han tycker att det är lättare att umgås med kvinnor än med män, och säger sig ha mest kvinnliga vänner.

”Jag skriver om karaktärer som jag tycker är intressanta, och då råkar de flesta bli kvinnor. De är roligare att skriva om.”

Hans förra kriminalserie, ”Bron”, har sålts till närmare 190 länder och spelats in i fyra språkvarianter. Den har även höjts till skyarna av skådespelare och komiker som Ricky Gervais och Stephen Fry.

Sveriges Television och danska DR har godkänt manus för till en fjärde säsong, vilket betyder att den kan börja spelas in till hösten.

”Men det blir den sista säsongen känner vi. Nu har vi hittat på ett slut som är ett bra definitivt slut, och vi kan lämna våra karaktärer där. Tidigare har vi lämnat sluten lite öppna”, säger Hans Rosenfeldt.

Efter ”Bron” väntar ett nytt brittiskt tv-projekt, som han ännu inte får berätta om. I sommar kommer även den sjätte boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, som han skriver tillsammans med Michael Hjort. Hittills har serien översatts till 33 språk, och författarna planerar ytterligare två böcker i sviten.

Sedan ”Bron” blev en tittarsuccé för fem år sedan har Hans Rosenfeldt hållit ett högt tempo, och någon vecka efter vår intervju drar han ur jacket – bokstavligen.

”Jag ska åka på safari i tre veckor i Okavangodeltat i Botswana, något jag har velat göra väldigt länge, och sedan ska jag besöka en kompis i Johannesburg någon vecka. Jag ska resa helt själv och fundera på livet”, säger han.

”Det har bara rullat på med nya tv-säsonger och nya böcker, men kanske ska jag göra något annat nu? Eller ska jag bara dra ned på tempot lite, och försöka njuta lite av de framgångar jag har haft? Hittills har jag inte varit så bra på det. Jag har jobbat för mycket, helt enkelt.”

En sak har han dock redan bestämt, och det är att han ska gå en fotokurs i höst.

”Jag älskar djur och natur, och vill satsa på naturfotografi. Jag är egentligen inte särskilt social, utan trivs med att vara ensam i skogen eller på fjället.”

Han påpekar att både boksviten och hans senaste två tv-serier har handlat om poliser, kanske är det dags att skriva om något annat nästa gång.

Har du lärt dig mycket om polisyrket under de här åren?

”Nej, vi gör ju nästan ingen research. Att hitta på funkar förvånansvärt bra”, skrattar han.

”Vi väljer alltid de lösningar som är mest dramatiska, det blir bäst tv så.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?