1515

Guldmedalj till ”vinbiten”

Tina Johansson tog intresset för att kombinera smak och dryck till nästa nivå.

Efter att ha utsetts till Årets Lily Bollinger 2017 är hon nu ansiktet för kvinnliga sommelierer i Sverige.

VINNARE. Tina Johansson, Årets Lily Bollinger, talar sig varm för te, sake och äppelmust.
VINNARE. Tina Johansson, Årets Lily Bollinger, talar sig varm för te, sake och äppelmust.

Efter att ha kommit tvåa i förra årets Lily Bollinger- tävling och trea i sommelier-SM 2017 var det äntligen dags för Tina Johansson att ställa sig högst upp på pallen.

”Det är ett kvitto på att alla ansträngningar har gett resultat. Det är en väldigt inspirerande tävling med mycket passion och engagemang för yrket”, säger hon.

Tävlingen, som arrangeras av champagnetillverkaren Bollinger och importören Arvid Nordquist, startade 2002 för att främja kvinnliga sommelierer.

Inspirationen kommer från Lily Bollinger som under 1900-talets mitt verkade för att etablera champagnehuset Bollinger efter sin mans bortgång.

För årets Lily Bollinger började allt hemma i Umeå och ett intresse för kombinera smaker. Från matlagning och bakning, flyttades fokus till dryck.

Det resulterade i en flytt till Stockholm för sommelierstudier vid Vinkällans Dryckesutbildning, där Tina Johansson jobbar i dag.

Hon blev ”vinbiten”, säger hon själv.

Tävlandet hävdar hon har stor betydelse för att lyfta yrkets status, men den är även ett svar på det ökade intresset från allmänheten.

”Folk kan allt mer om mat och dryck. Då är det roligt med ett sådant här arrangemang som visar hur bra vi är på vin i Sverige”, säger hon.

Tina Johansson kvalade i våras till finalen tillsammans med sommeliererna Erika Eriksson och Hanna Eriksson. Under tävlingsmomenten fick de visa prov på teoretiska kunskaper, blindprovning och praktiska färdigheter så som att servera ett vin och ge matrekommendationer.

Vad är det bästa med yrket sommelier?

”Det är väldigt roligt med mötet mellan mat och dryck – att ta två så bra saker och göra dem ännu bättre. Det handlar om så mycket mer än bara vin. Jag tycker väldigt mycket om te och sake. Det finns mycket att fördjupa sig inom.”

Vilka dryckestrender är störst i höst?

”Trenden går år två håll. Det finns en dragning till det klassiska, som Bordeaux, Bourgogne och Champagne, men vi ser även en lust att experimentera och testa nya saker.”

”Äppelmust är supertrendigt just nu. Den har en härlig syra och lite rundare kropp i smaken, men med en bitterhet som gör att den går jättebra att matcha till mat.”


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021.

Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. 

Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?