Ger cancersjuka barn hopp

Vart femte barn som insjuknar i cancer i Sverige överlever inte, en siffra som inte har förbättrats på 15 år. När entreprenörerna Johanna och Fredrik Malms treårige son Nelson dog av en cancertumör i hjärnan bestämde de sig för att göra något åt saken.

AGERAR. Efter att ha förlorat sin treårige son i cancer tog Johanna och Fredrik Malm initiativet till den kliniska prövningsenheten Hope. ”Vi står inte ut med att cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige”, säger Johanna Malm.
AGERAR. Efter att ha förlorat sin treårige son i cancer tog Johanna och Fredrik Malm initiativet till den kliniska prövningsenheten Hope. ”Vi står inte ut med att cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige”, säger Johanna Malm.Foto:Foto: Amanda Lindgren

Nelsons besvär började som magont. Ingen förstod att han led av något allvarligt, utan han skickades runt bland 14 olika läkare tills han plötsligt blev medvetslös.

En akut röntgen visade på en hjärntumör, och han överlevde mirakulöst en komplicerad operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

”Vi kastades in i cancervärlden lika plötsligt som man drabbas av en trafikolycka”, säger Johanna Malm.

Det var en obekant värld för båda Nelsons föräldrar, eftersom Johanna jobbar i finansbranschen och Fredrik är entreprenör och grundare av e-handelsbolag som European Web Lenses och Nordic Eyewear.

Nelson återhämtade sig, men tumören var aggressiv och cellgifter och strålning sattes in. Behandlingen hjälpte dock inte, utan Nelson dog den 14 september 2013. Hela förloppet tog tio månader.

”Livet delades upp i ett före och ett efter”, säger Fredrik Malm.

Nelson var en pigg, glad och tapper patient fram tills de två sista veckorna. Han tyckte mycket om sina sköterskor och läkare, och hans föräldrar såg hur hårt personalen slet. Men de såg också stora brister i vårdsystemet, som de inte hade väntat sig.

”Vi utgick ifrån att vi skulle få världens bästa vård när vi kom in på det här sjukhuset”, säger Fredrik Malm.

I stället insåg de att sjukhuset inte hade tillgång till moderna mediciner och teknik som används i många andra länder.

Via egna kontakter fick de höra talas om ett målsökande preparat som används i Kanada, och som fungerar på patienter som har en viss avvikelse på sitt DNA. De lyckades driva igenom en analys som visade att Nelsons DNA hade avvikelsen. Sedan importerade de själva preparatet genom att söka dispens hos Läkemedelsverket, men processen tog flera månader och när Nelson väl fick medicinen var det för sent. Han dog sju dagar senare.

Johanna och Fredrik Malm insåg också att det inte fanns någon organiserad verksamhet för att koordinera och inhämta information om innovativa behandlingsmetoder från barncancerkliniker i andra länder. Däremot finns sedan många år en sådan motsvarighet för vuxna, Kliniska prövningsenheten, KPE, som ligger under Radiumhemmet.

Johanna och Fredrik Malm tror att det är ganska okänt att överlevnaden i barncancer inte har förbättrats de senaste 15 åren.

I Sverige drabbas ett barn av cancer varje dag. Bland dem är det en femtedel som inte överlever. Det betyder att cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar upp till 14 år.

”Vi vuxna har ett ansvar att ta hand om våra barn och se till att de får bästa möjliga vård, och de får de inte i dag. Vi ligger inte ens i topp i Europa”, säger Fredrik Malm.

Det råder också stor brist på barnonkologer och specialutbildade sjuksköterskor inom barncancervården i Sverige.

”Barn prioriteras lägre. En barnonkolog har mindre betalt än en vuxenonkolog, trots att utbildningen för barnonkologer är längre. Det borde vara tvärtom”, säger Johanna Malm.

Dessutom sker läkemedelsforskningen i första hand på preparat för vuxna. Den cyniska förklaringen är att den marknaden är större.

Efter sonens död bestämde sig Johanna och Fredrik Malm för att göra något konkret för att hjälpa de läkare de hade lärt känna. Därför startade de insamlingsstiftelsen Entrepreneurs for Good. Via stiftelsen har de inlett ett samarbete med Karolinska Institutet, KI, Karolinska Universitetssjukhuset, KS, och Barncancerfonden, som aldrig har samverkat med varandra på det sättet tidigare.

Resultatet har blivit den nya avdelningen Hope, som står för Hematologisk onkologisk prövningsenhet, på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där vårdas en handfull barn sedan i april.

”Där får de tillgång till kliniska studier av läkemedel och behandlingar som hittills inte har kunnat erbjudas i Sverige”, säger Fredrik Malm.

Tack vare Hope har Sverige beviljats medlemskap i den europeiska organisationen för barncancer, Innovative therapy for children with cancer, som består av närmare 50 forskningsinstitut. De stora läkemedelsföretagens forskningsavdelningar har ett direkt samarbete med denna organisation.

”Det är först nu svenska läkare kan ta del av det informationsutbyte som sker där. Nu har vi också en direktkanal till Europas bästa analyslabb, som ligger i Heidelberg”, säger Fredrik Malm.

Hope består än så länge av en verksamhetschef, två läkare och två sjuksköterskor.

Johanna och Fredrik Malm har säkerställt att det finns finansiering för det första året, men sedan behövs mer kapital. Barncancerfonden skjuter till pengar, och KI har beslutat att Entrepreneurs for Good får bedriva insamling i KI:s nätverk av filantroper

”Vår stiftelse har hittills donerat 1,6 miljoner kronor och genom samarbetet med Barncancerfonden och KI får vi in ytterligare 4 miljoner. Men på fem års sikt behöver vi sammanlagt 25 miljoner”, säger Johanna Malm.

Efter fem år är tanken att Hope ska vara självfinansierat via akademiska forskningsanslag och subventioner från läkemedelsföretag, på samma sätt som motsvarigheten för vuxna cancerpatienter finansieras i dag.

”Vi är glada att vårt initiativ har tagits emot så väl. Vi ser oss själva som katalysatorer i det här samarbetet, där många bidrar. Vi hoppas att vi kan inspirera andra till liknande insatser”, säger Johanna Malm.

”Mycket gick fel i vår process med Nelson, och vi kommer alltid att leva med vår sorg. Men vi har bestämt oss för att se framåt. Nu vill vi rädda andra”, säger Fredrik Malm.


Innehåll från ContentorAnnons

Contentor hjälper e-handeln att komma ur coronakrisen som vinnare

Coronapandemin har gjort att e-handeln ökat avsevärt och att företag vill starta e–handel i andra länder för att följa med i utvecklingen. Men många kämpar också med kostnadsbesparingar vilket gör det svårt att satsa på en internationalisering. Contentor är en content- och översättningsbyrå som är expert inom internationell e-handel med innovativa lösningar som hjälper företag att lyckas med expandering och digitalisering.

I och med restriktioner har människor behövt stanna hemma för att minska spridningen av coronaviruset. Det har inneburit att fler undvikit fysiska butiker och istället handlat över nätet. Rabie Salem, vd på Contentor, menar att det är mer läge än någonsin för företag att satsa på e-handel och på så sätt ta stora kliv.

– Vi har lösningen för handlarna som behöver SEO–texter för e-handel eller översätta en hemsida; dels eftersom vi kan ersätta många av processerna som tidigare gjorts manuellt, men även för att kostnadseffektivt kunna understödja en fortsatt expansion trots färre resurser och tuffare kostnadsbesparingar, säger Rabie Salem.

Erbjöd en lansering på 10% av den ursprungliga kostnaden

Contentor grundades 2007 då e-handeln började utvecklas i större skala. Det har gjort dem till experter på e-handelsbolagens innehålls- och översättningsbehov i över 13 år. Företaget har en stor kunskap om effektiva flöden som gör att kunderna snabbt når en bredare publik. Med hjälp av Contentors expertis kunde en kund snabbt gå in i ett nytt land med få kostnader. 

– Under början av pandemin blev vi kontaktade av en kund som såg en bra möjlighet att expandera i Finland. Vid första anblick skulle det kosta 1,5 miljoner kronor. Vi på Contentor kunde erbjuda en taktisk aspekt som bestod av mänsklig översättning och maskinöversättning. På så sätt kunde vi erbjuda en lansering på 10 procent av den ursprungliga kostnaden, säger Rabie Salem och fortsätter:

– Det spelar ingen roll för oss hur många länder man vill expandera i. Vi har hjälpt kunder expandera till flera marknader parallellt och det tar lika lång tid som när man gör det i ett land. Det här har gett våra kunder en möjlighet att vinna marknadsandelar under krisen.

Innovativa lösningar

Contentor erbjuder skalbart innehållskapande och experthjälp för att bygga en optimerad innehållstrategi med SEO i åtanke. Deras innovativa lösning för e-handlare är Optimised Return On Content Investment.

– Contentor hjälper företag att optimera sin investering på content. I vår approach i dag jobbar vi mycket med prioriteringar där vi kollar på kundens budget och anpassar investeringen efter det. Genom att prioritera vilka texter man kan lansera med och sedan följa upp det får man ut bästa möjliga resultat, säger Rabie Salem. 

Just nu arbetar Contentor med att bygga in det här i deras system, så att man datadrivet kan följa hur texterna fungerar på en hemsida och se vilka åtgärder som måste göras för att nå bästa resultat. Tanken är tjänsten ska erbjudas under 2021. 

Vill du läsa mer om Contentor? Klicka här

FAKTA: CONTENTOR

Contentor är en content- och översättningsbyrå. Med e-handelns unika krav i åtanke som snabba leveranser, SEO-anpassning och automatisering hjälper Contentor tusentals kunder. Några av Contentors kunder är Partykungen, Footway, Sportamore, CDON, Orkla, Gents, KitchenTime och Nordiska Galleriet.

 

Mer från Contentor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contentor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?