1515
Annons

»Folkvand­ringar utvecklar Sverige«

Uppmärksamheten är enorm när ­Sveriges förre statsminister släpper sin självbiografi.
I en stor intervju med Di Weekend berättar Fredrik Reinfeldt om ­varför han liknar mediedrev vid dödsstraff, hur det gick till när ­förhållandet med Roberta Alenius blev officiellt och ­varför Anders Borg inte är hans bästa vän privat.

"Jag vile berätta att nu kommer en prövning, men vi har sett prövningar förut. Sverige växer och anpassar sig varje gång", säger Fredrik Reinfeldt om sitt omdiskuterade tal sommaren 2014.Foto:Foto: Oskar Omne
Jublande valvaka efter alliansens seger 2006.Foto:Foto: TT
Förhandlingar på FN:s klimattoppmöte i Köpen­hamn 2009. Bilden utsågs till Årets bild.Foto:Foto: TT
Filippa och Fredrik Reinfeldt väntar på att kronprinsessparet ska anlända till stadshuset i samband med bröllopet den 18 juni 2010.Foto:Foto: TT
Alliansen på tåget från Stockholm till Göteborg i maj 2010, här stopp i Norrköping där ­Anders Borg har klivit av och syns bland fotograferna.Foto:Foto: TT
Filmpremiär 2011 med ­barnen Gustaf, Erik och Ebba och dåvarande hustrun Filippa.Foto:Foto: TT
Radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hördes dagligen i ett decennium.Foto:Foto: TT
Fredrik Reinfeldt på pressträff innan han sommartalar på Norrmalmstorg i Stockholm, ­augusti 2014, och ber det svenska folket att ”öppna era hjärtan”.Foto:Foto: TT
Under moderaternas dystra valvaka på ­Clarion hotel i Stockholm 2014 aviserade Fredrik Reinfeldt sin avgång som partiledare.Foto:Foto: TT
Den 23 feb­ruari i år bekräftade Fredrik Reinfeldt och hans före detta presschef ­Roberta Alenius att de var ett par. ”Våren måste vara här. Love is in the air! Grattis Fredrik och ­Roberta!” skrev då Jan Björklund på Twitter.
Den 23 feb­ruari i år bekräftade Fredrik Reinfeldt och hans före detta presschef ­Roberta Alenius att de var ett par. ”Våren måste vara här. Love is in the air! Grattis Fredrik och ­Roberta!” skrev då Jan Björklund på Twitter.Foto:Foto: TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?