Folkbildare firar 40 år

Bokförlaget En bok för alla fyller 40 år i år och firar bland annat med ett seminarium om litteraturkanon med Ebba Witt-Brattström.
”I år satsar vi extra på att nå nyanlända flyktingar med böcker”, säger Eja Embretsson, vd för förlaget.

FRÄMJAR LÄSANDET. Eja Embretsson, vd för En bok för alla, vill göra litteraturen mer tillgänglig genom att bland annat ge ut böcker på flera språk.
FRÄMJAR LÄSANDET. Eja Embretsson, vd för En bok för alla, vill göra litteraturen mer tillgänglig genom att bland annat ge ut böcker på flera språk.Foto:Foto: Joey Abrait

För 40 år sedan, 1976, startades bokförlaget En bok för alla, för att med hjälp av statligt stöd ge ut utvald kvalitetslitteratur till priset av bara några kronor per bok. Tanken var att verka läsfrämjande och att göra litteratur tillgänglig för alla, både ekonomiskt och hos breda återförsäljare. Redan från starten tryckte man 50 000 exemplar vardera av de fem starttitlarna, bland dem Ivar Lo-Johanssons ”Gårdfarihandlaren” och Karl Rune Nordkvist ”En dag i oktober”.

När verksamheten var som störst hade man ett tiotal anställda som drev läsfrämjande verksamhet, bland annat genom att åka till fackförbunden och starta bokcirklar, liksom ut i skolorna för att tala med lärare och på föräldramöten. En bok för alla hade också en stark folkbildningsidé.

”Tanken var att böckerna inte skulle kosta mer än kiosklitteratur eller ett paket cigaretter. Den kvalitativa billiga litteraturen skulle stå som motvikt till allt våld, porr och trams som ansågs dominera kiosklitteraturen”, berättar Eja Embretsson.

Regeringen Reinfeldt tog bort statsstödet för En bok för alla 2007, och sedan dess drivs verksamheten i mindre form, som ett icke vinstutdelande aktiebolag. Ägare numera är Alfabeta Media, Ordfront förlag och En bok för allas vänner. Sedan Eja Embretsson tillträdde som ny vd 2014 har förlaget fokuserat mer på nyanlända flyktingar.

”Jag tycker att det är en viktig grupp att satsa på just nu”, säger hon.

Assyriska kulturföreningens kvinnosektion i Södertälje startade förra sommaren läsprojektet Läsa för integration, för nyanlända barn och vuxna, där de bland annat arrangerar läshjälp för barn mellan 3 och 10 år och språkkafé för tonåringar. En bok för alla hjälper till med böcker och fondansökningar.

Ett annat läsprojekt är Letterbox club, ett brittiskt projekt som förlaget provar tillsammans med Socialtjänsten och flera andra aktörer. Tillsammans skickar man bokpaket till barn i familjer med långvarigt försörjningsstöd.

”Man når barn som annars är svåra att nå. Vi vill försöka väcka läslusten och möter man böcker är det en större chans att man vill läsa, helt enkelt”, säger Eja Embretsson.

”I årets bokutgivning är empati en gemensam nämnare, hur viktigt det är att ta hand om varandra”, fortsätter hon, och visar bland annat bilderboken ”Astons stenar” av Lotta Geffenblad som handlar om ett hundbarn som tar hem ensamma stenar och tar hand om dem, liksom ”Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen”, av Jonna Björnstjerna.

En bok för alla ger i stort sett enbart ut tidigare redan publicerade verk, en del decennier gamla, andra bara ett par år. Ungefär 25 titlar uppdelade på fyra boksläpp per år blir det. En årlig förtjänst på cirka 400 000 kronor återinvesteras och används till bokprojekt som man tycker är viktiga, men som man inte räknar med ska tjäna några pengar. Ett exempel är serieromanen ”Sofia Z-4515” om romer under Förintelsen. Förlagets storsäljare är antologierna med utdrag ur många olika böcker, de flesta sammansatta av Siv Widerberg. Sedan första utgåvan 1989 har de sålt över två miljoner exemplar.

”I Pisaundersökningen visade det sig att svenska barn har särskilt svårt för läsförståelse. En av anledningarna är att man läser mindre i dag och också att föräldrar läser mindre för sina barn. Forskning visar att barn som har blivit lästa för har ett ordförråd på 50 000 till 70 000 ord, medan barn som inte blivit lästa för har 15 000–17 000 ord, så det är en enorm skillnad. Men de behöver också förebilder, att se vuxna läsa. Om inte föräldrar läser, är det viktigt att man får göra det i skolan”, säger Eja Embretsson.

Ett av de bästa läsfrämjande projekten på senare år tycker hon är McDonald´s bokkampanj tillsammans med Läsrörelsen, där snabbmatskedjan delar ut böcker i stället för leksaker tillsammans med sina Happy meal.

”Att demokratisera tillgången på böcker är viktig. I höst hoppas jag att vi kan ge ut en trespråkig bok på dari, arabiska och svenska också”, säger Eja Embretsson.


Innehåll från BjelinAnnons

Golvet för en hållbar framtid – Snyggt, stryktåligt & klimatsmart

”Härdat trägolv är tre gånger så stryktåligt jämfört med parkett”, säger Johan Larsson, sälj- och marknadschef på̊ Bjelin.
”Härdat trägolv är tre gånger så stryktåligt jämfört med parkett”, säger Johan Larsson, sälj- och marknadschef på̊ Bjelin.

Allt fler konsumenter gör medvetna val för att minska sin miljöpåverkan, det kan handla om vad vi äter, hur vi tar oss till jobbet och vart vi handlar. Även när det kommer till val av golv finns det ett hållbart val att ta. Det härdade trägolvet, en tredje generations golv för en hållbar framtid. 

Länge har parkettgolvet varit, och är än, det självklara valet när vi köper golv. Några som producerar och introducerar ett framtidens nya golv, är Bjelin. De producerar sitt härdade trägolv med den patenterade Woodura tekniken som gör det möjligt att göra trä starkare och använder hela trädet som råvara. Hållbart både för dig i ditt hem och för vår miljö. 

– Parkettgolvet fortlever på den gamla sanningen om att det finns oändligt mycket skog, men det stämmer inte. Vi måste ändra våra vanor och även börja göra medvetna val när det gäller golv, säger Johan Larsson, försäljnings- och marknadschef på̊ Bjelin.

En ek istället för tio

I tillverkningen av det härdade trägolvet går det åt tio gånger färre träd jämfört med tillverkningen av ett parkettgolv. 

– Vi nyttjar 100 procent av eken under tillverkningen. En traditionell tillverkning av 400 kvadratmeter parkettgolv kräver tio ekar, och då går två tredjedelar av materialet till spillo. För oss räcker det med en ek för 400 kvadratmeter, berättar Johan Larsson. 

Det härdade trägolvet är även tre gånger så stryktåligt jämfört med vanlig parkett, och är därmed hållbart i dubbel bemärkelse. Dessutom kostar det mindre än ett parkettgolv.  Det härdade trägolvet menar Bjelin kommer revolutionera golvbranschen på nytt, men de har respekt för att de kan ta sin tid. 

– Som med alla nya innovationer tar det ett tag för konsumenter att ändra på sina köpvanor. Detsamma gällde när vårt systerbolag Välinge Innovation lanserade klickgolvet, det fick till en början motstånd men i dag är det ett självklart val. Varför limma sina golv när man smidigt kan klicka dit dem? 

Investerar 2 miljarder kronor i ny golvfabrik 

För Bjelin är det viktigt att ligga i framkant och driva förändringen framåt. Deras ägarbolag Pervanovo Invest investerade nyligen drygt två miljarder kronor i en ny trägolvsfabrik, som blir världens största när den står klar 2027. Med detta blir Bjelin en av Europas största golvtillverkare. 

– Vi tror att det härdade trägolvet är framtiden och satsar helhjärtat nu.

Den nya fabriken kommer vara belägen i Kroatien där de redan i dag har tre fabriker. Det är i Kroatiens FSC-certifierade skogar de hämtar sin ek, och det faller sig därför naturligt att tillverka golvet där, och minska antalet tunga transporter till Sverige. 

– Morgondagens konsument kommer ställa betydligt högra miljökrav, och vi är redo att möta dessa, avslutar Johan Larsson. 

Fakta: Bjelin

Bjelin utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj av både traditionella trägolv och nya innovativa golv i nya material. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB. Grundarna av företagen uppfann klickgolvet 1993 och utvecklade världens första laminatgolv 1977. 

Läs mer på bjelin.se 

 

Mer från Bjelin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjelin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?