Annons

Ett Ted Talk i T-shirtformat

Umeåbaserade T-post har kablat ut mjuka magasin i bomull i över tio år. Nu blir de först i världen med ett Ted Talk på en t-shirt.

MULTIPRODUKT. I stället för att hålla ett tal på Tedx Umeå i dag, ger T-post ut ännu ett t-shirtmagasin.
MULTIPRODUKT. I stället för att hålla ett tal på Tedx Umeå i dag, ger T-post ut ännu ett t-shirtmagasin.Foto:Foto: Knotan

Kan man göra ett magasin på en t-shirt?

Med den frågeställningen skapade Umeåbon Peter Lundgren magasinet T-post för snart tolv år sedan. Ett magasin i t-shirtformat, där en artikel trycks på insidan, skickas varje månad ut till prenumeranter i över 50 länder. Bland prenumeranterna finns bland annat den amerikanska rapparen Jay-Z.

I dag släpps T-posts Ted Talk-tröja, förutom till prenumeranterna även till de 400 deltagarna på Tedx Umeå.

”Vi tänkte att om vi gör det här, så gör vi det på vårt sätt och då gör vi en t-shirt. Ämnet handlar om att hitta inspiration ute i naturen”, säger grundaren Peter Lundgren.

Förutom t-shirten har rapparen Gonza gjort en specialskriven låt till släppet. T-shirtens tryck är inspirerat av tröjan ”Three wolf moon”, med tre vargar som ylar mot en måne. Peter Lundgren menar att trycket blivit något av en kulturklassiker. På T-posts variant är vargarna utbytta mot renar.

”Den estetiken ser man om man åker ut i obygden på marknader, typ i Åsele. Jag tycker det är fint och ville ha den känslan.”

Varför heter texten Aurora borealis (norrsken)?
”Det handlar egentligen bara om vilken inspiration jag hade. När norrsken inträffar har jag svårt att tänka på något annat för jag blir så hänförd. Ämnet handlar om att släppa allting och hitta sin egen fristad.”

Vilken typ av ämnen skriver ni om annars?
”Vi skriver om ämnen vi tycker är intressanta, vilket tenderar att bli populärkulturella saker. Vårt magasin gör läsaren till en vandrande löpsedel på ett bisarrt och konstigt sätt. Vi har märkt att tröjan blir en viskningslek.”

Hur märker ni det?
”Eftersom artikeln sitter på ryggen kommer man inte ihåg exakt vad där står om någon frågar. Den som har den på sig berättar utifrån sig själv. Folk har hört av sig till oss och berättat om sina erfarenheter med tröjorna.”

Kan något som bara har en artikel vara ett magasin?
”Vårt magasin sitter ju på en t-shirt och där ryggtavlan tar slut kan vi inte skriva mer. Tröjan är tidningen och det var slut med plats helt enkelt.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera