Annons

En man som heter Fredrik

10 procent av befolkningen har köpt hans debutroman. 1,7 miljoner svenskar har sett filmversionen.
Jan Gradvall har träffat Fredrik Backman, den största framgångssagan i författar-Sverige.

FINGERTOPPSKÄNSLA. ”Jag samlar på skriv­maskiner. Jag tycker bäst om de som är gjorda i metall. Går att hitta skit­billiga” säger Fredrik Backman. Fast på skrivmaskin skriver han bara för känslan. Böckerna är skrivna på dator.
FINGERTOPPSKÄNSLA. ”Jag samlar på skriv­maskiner. Jag tycker bäst om de som är gjorda i metall. Går att hitta skit­billiga” säger Fredrik Backman. Fast på skrivmaskin skriver han bara för känslan. Böckerna är skrivna på dator.Foto:Foto: Jesper Frisk
”Av ren självbevarelsedrift, samt goda råd från min fru, bestämde jag mig tidigt för att släppa taget om filmen och scenversionen. Om jag hade varit involverad skulle jag bara varit en bromskloss för alla. Jag kan inte film och teater”, säger Fredrik Backman.Foto:Jesper Frisk
”Alla läsare har en bullshitdetektor. De känner direkt om det är äkta, om det kommer från dig eller inte. Böcker ska heller inte vara för perfekta i konstruktionen. Å andra sidan, måste man också hålla en dörr öppen. Det kan faktiskt, som i detta fall, dyka upp idéer som är bättre än dina egna.”Foto:Jesper Frisk
På kontorshotellet där Fredrik Backman sitter och skriver hela dagarna. Hyllorna är fyllda av hans samlingar av baseballfigurer gamla skrivmaskiner.Foto:Jesper Frisk
Fredrik Backman om Johan Rheborg som Ove: ”Jag är uppväxt med Killinggänget. Jag tänkte att om jag inte låter Johan Rheborg göra det här kommer mitt 14-åriga jag att bygga en tidsmaskin, resa till det här ögonblicket och slå mig på käften.”Foto:Linnea Rheborg
Fredrik Backman om Rolf Lassgård som Ove: ”Han är så tung, väldigt seriös. Han sa att han ville ha svar på en enda fråga: ’Mellan att Sonja var där och de sex månader som går innan boken börjar, vad händer där? De sex månaderna när Ove går in i det stora jävla mörkret’. Han var helt fokuserad på det.”
Fredrik Backman om Rolf Lassgård som Ove: ”Han är så tung, väldigt seriös. Han sa att han ville ha svar på en enda fråga: ’Mellan att Sonja var där och de sex månader som går innan boken börjar, vad händer där? De sex månaderna när Ove går in i det stora jävla mörkret’. Han var helt fokuserad på det.”Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera