Annons

Djurgården blir konstpark

Galleri Andersson/Sandström har lyckats få till stånd ett treårigt avtal med kungen.
I sommar ställer skulptören Eva Hild ut på Djurgården och nästa år tar den spanske konstnären Jaume Plensa vid.

FRILUFTSKONST. ”Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger Eva Hild. Skulpturen ”Among” är en av sex som ställs ut på Djurgården i Stockholm.
FRILUFTSKONST. ”Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger Eva Hild. Skulpturen ”Among” är en av sex som ställs ut på Djurgården i Stockholm.Foto:Foto: Jesper Frisk

Prins Daniel, som är konstintresserad, har varit pådrivande för ytterligare konstutställningar på Djurgården i Stockholm, efter den uppskattade Tony Cragg-utställningen förra sommaren. Under senhösten gav till slut kungen, som har dispositionsrätt över Djurgården, klartecken till ett fortsatt samarbete med Galleri Andersson/Sandström.

Eva Hild, som är knuten till galleriet, besökte parkområdet en gråmulen novemberdag och blev övertygad om att det var bra att ställa ut på. Hon fick skynda på färdigställandet av några skulpturer i aluminium som hon arbetade med.

”Mina metallverk har en produktionstid på flera år, från originalmodell till fullskalemodell. De ska sedan gjutas och i det här fallet ytbehandlas. Vi fick ihop de här sex verken”, säger hon när Di träffar henne.

Den grå novemberdagen är utbytt till ljus försommardag. Solen skiner, träden blommar och på avstånd hörs får som betar. Konstverket ”Among” (mitt ibland) monteras på en betongsockel på backen nedanför Tekniska museet. Eva Hild, iförd en orange skyddsväst, påpekar att det böljande vita verket med de stora och små hålen måste vändas.

”Verket kan ses som en sambandscentral, att vara mitt ibland”, säger hon och blickar mot transporten med de återstående fem skulpturerna som ska placeras längs Djurgårdsbrunnskanalen.

”Jag arbetar utifrån en egen inre känsla. Jag jobbar med de tunna väggarna. Egentligen arbetar jag mer med luftvolymerna än själva massan. Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger hon.

Eva Hild har under senare år blivit allt dyrare på auktionshusen. Verk har klubbats för upp till 320 000 kronor på andrahandsmarknaden under 2016. Att nu ställa ut i en av Stockholms mest besökta parker, innebär att hon blir känd för en bredare publik.

”Det är fantastiskt att verken får komma ut i en miljö där de möter människor och natur. Jag hoppas att skulpturerna med sina hålrum ska väcka en del upptäckarglädje”, säger hon.

Och att prins Daniel på måndag inviger utställningen är inte heller fel, enligt konstnären.

”Allt som sprider konsten och kulturen är bra. Det är roligt att prins Daniel engagerar sig. Det skänker lite glamour och intresse”, säger hon.

Galleriet Andersson/Sandström har än så länge ett treårigt avtal med kungen.

Sommaren 2018 kommer förbipasserande upptäcka nya platsanpassade verk av spanske Jaume Plensa. Och året därpå blir det amerikanska Alyson Shotz tur att inta Djurgården.

”Alyson Shotz kommer att gå in i naturen och drapera saker i träden”, säger galleristen Stefan Andersson.

Stefan Andersson och Sara Sandström Nilsson som har hjälpt affärsmannen Krister Olsson att bygga upp Umeås kända skulpturpark hoppas innerst inne på en permanent skulpturpark även på Djurgården.

”Det här är början på något, vi vet inte vart det tar vägen. Hela Djurgården skulle kunna vara en skulpturpark”, säger Stefan Andersson.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera