1515
Annons

Djurgården blir konstpark

Galleri Andersson/Sandström har lyckats få till stånd ett treårigt avtal med kungen.
I sommar ställer skulptören Eva Hild ut på Djurgården och nästa år tar den spanske konstnären Jaume Plensa vid.

FRILUFTSKONST. ”Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger Eva Hild. Skulpturen ”Among” är en av sex som ställs ut på Djurgården i Stockholm.
FRILUFTSKONST. ”Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger Eva Hild. Skulpturen ”Among” är en av sex som ställs ut på Djurgården i Stockholm.Foto:Foto: Jesper Frisk

Prins Daniel, som är konstintresserad, har varit pådrivande för ytterligare konstutställningar på Djurgården i Stockholm, efter den uppskattade Tony Cragg-utställningen förra sommaren. Under senhösten gav till slut kungen, som har dispositionsrätt över Djurgården, klartecken till ett fortsatt samarbete med Galleri Andersson/Sandström.

Eva Hild, som är knuten till galleriet, besökte parkområdet en gråmulen novemberdag och blev övertygad om att det var bra att ställa ut på. Hon fick skynda på färdigställandet av några skulpturer i aluminium som hon arbetade med.

”Mina metallverk har en produktionstid på flera år, från originalmodell till fullskalemodell. De ska sedan gjutas och i det här fallet ytbehandlas. Vi fick ihop de här sex verken”, säger hon när Di träffar henne.

Den grå novemberdagen är utbytt till ljus försommardag. Solen skiner, träden blommar och på avstånd hörs får som betar. Konstverket ”Among” (mitt ibland) monteras på en betongsockel på backen nedanför Tekniska museet. Eva Hild, iförd en orange skyddsväst, påpekar att det böljande vita verket med de stora och små hålen måste vändas.

”Verket kan ses som en sambandscentral, att vara mitt ibland”, säger hon och blickar mot transporten med de återstående fem skulpturerna som ska placeras längs Djurgårdsbrunnskanalen.

”Jag arbetar utifrån en egen inre känsla. Jag jobbar med de tunna väggarna. Egentligen arbetar jag mer med luftvolymerna än själva massan. Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger hon.

Eva Hild har under senare år blivit allt dyrare på auktionshusen. Verk har klubbats för upp till 320 000 kronor på andrahandsmarknaden under 2016. Att nu ställa ut i en av Stockholms mest besökta parker, innebär att hon blir känd för en bredare publik.

”Det är fantastiskt att verken får komma ut i en miljö där de möter människor och natur. Jag hoppas att skulpturerna med sina hålrum ska väcka en del upptäckarglädje”, säger hon.

Och att prins Daniel på måndag inviger utställningen är inte heller fel, enligt konstnären.

”Allt som sprider konsten och kulturen är bra. Det är roligt att prins Daniel engagerar sig. Det skänker lite glamour och intresse”, säger hon.

Galleriet Andersson/Sandström har än så länge ett treårigt avtal med kungen.

Sommaren 2018 kommer förbipasserande upptäcka nya platsanpassade verk av spanske Jaume Plensa. Och året därpå blir det amerikanska Alyson Shotz tur att inta Djurgården.

”Alyson Shotz kommer att gå in i naturen och drapera saker i träden”, säger galleristen Stefan Andersson.

Stefan Andersson och Sara Sandström Nilsson som har hjälpt affärsmannen Krister Olsson att bygga upp Umeås kända skulpturpark hoppas innerst inne på en permanent skulpturpark även på Djurgården.

”Det här är början på något, vi vet inte vart det tar vägen. Hela Djurgården skulle kunna vara en skulpturpark”, säger Stefan Andersson.

Konstnärsprofilen: Ingen garanti att USA förblir en demokrati

Den amerikanske konstnären Ross Bleckner, som har stångats med tvister, ställer ut på galleri Carling Dalenson i Stockholm fram till mitten av oktober. 

Konstnären Ross Bleckner ställer ut på galleri Galleri Carling Dalenson. Verket bakom heter This is Home.
Konstnären Ross Bleckner ställer ut på galleri Galleri Carling Dalenson. Verket bakom heter This is Home.Foto:Evelina Carborn

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera