Annons

DIF fyller kassen

Djurgården Hockey vänder sig till gräsrötterna i en nyemission som ska ge upp till 23 miljoner kronor. En lång rad finanskändisar går in med kapital.

ÄGARSPRIDNING ÄR MÅLET. Carl Johan Högbom, tidigare börschef, Jenny Silfverstrand och Ulf Grunander, vd respektive styrelseledamot i Djurgården Hockey letar efter nya aktieägare.
ÄGARSPRIDNING ÄR MÅLET. Carl Johan Högbom, tidigare börschef, Jenny Silfverstrand och Ulf Grunander, vd respektive styrelseledamot i Djurgården Hockey letar efter nya aktieägare.Foto:Jesper Frisk

”Vi behöver inte pengar just nu för att täcka några skulder. Vi gör det här för att vi vill kunna växa snabbare och satsa framåt”, säger Jenny Silfverstrand, vd i Djurgården Hockey.

Nedsläpp för emissionskampanjen är nästa vecka. Den sköts av finansieringsplattformen Pepins med förre börschefen Carl Johan Högbom i spetsen. En fjärdedel är redan garanterad.

”Vi har 6,3 Mkr klara från personer som sagt att de ska teckna. Det ser vi som ett styrkebesked”, säger Ulf Grunander, styrelseledamot i Djurgården Hockey.

Ordförande i det nya holdingbolaget DIF Hockey Partners Sweden blir Peter Lindell. Han är sedan tidigare känd för investeringar ibland annat i Paradox Interactive, Mathem och Lauritz.com.

Störste enskilde ägare blir Göran Tidström, före detta styrelseordförande i PWC, med 20 000 aktier för totalt 1 Mkr.

Bland övriga investerare finns tillräckligt med näringslivsprofiler för att fylla ett avbytarbås.

Oriflames styrelseordförande Alexander af Jochnick samt miljardären Karl Perlhagen, grundare till investeringsbolaget Volati, går in med en halv miljon kronor vardera.

Sören Mellstig, ordförande i Trelleborg, skjuter in 200 000 kronor.

Enligt vad Di erfar har även tidigare moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt visat intresse liksom riskkapitalisten Tommy Jacobsson.

Bolidens styrelseordförande Anders Ullberg ska finnas med bland dem som önskar mindre poster liksom Per Bouveng, styrelseledamot i investerarbolaget Spiltan.

Emissionen sätter värdet på Djurgården Hockey AB till nära 93,3 Mkr.

Vid fullteckning äger det nya holdingbolaget motsvarande 19,8 procent av kapitalet och 2,5 procent av rösterna i Djurgården Hockey AB.

”Djurgårdens IF Ishockeyförening behåller med bred marginal majoriteten med en röstandel på 56,5 procent efter fulltecknad emission”, säger Ulf Grunander, som har en bakgrund som finanschef i Getinge och köper aktier för 500 000 kronor.

Som lägst går det att teckna sig för tio aktier, det vill säga totalt 500 kronor. I priset ingår en halsduk i lagets färger.

Det låter som en ganska dyr halsduk?

”Halsduken är unik och kommer ha text där det står ’Delägare’. Och om Djurgården fortsätter att gå med vinst och publiksnittet på matcherna når över 7 000 personer kan holdingbolaget besluta om aktieutdelning”, säger Ulf Grunander.

Suget uppges vara rekordstort. Enligt Carl Johan Högbom har närmare 2 000 personer har anmält intresse vilket slår några av bolagets tidigare emissioner, till exempel Alvestaglass och Kronfönster.

”Misslyckas emissionen är det Pepins som tar den ekonomiska smällen”, säger Carl Johan Högbom, vars eget idrottsliga hjärta klappar för Södertälje.

Aktierna ska gå att handla kvartalsvis på Pepins handelsplats från och med våren 2018.

”På sikt är en börsnotering av holdingbolaget möjlig”, säger Carl Johan Högbom.

Andra hockeyklubbar, bland annat AIK, tittar med stort intresse på vad Djurgården gör.

”Vi har fått många frågor och jag tror att det blir flera som följer efter och kommer att göra samma sak”, säger Jenny Silfverstrand.

Tidigare i somras spikade Hockeyförbundet tuffare ekonomiska krav på toppklubbarna. Lagen i Svenska Hockeyligan, SHL, måste redan nästan år visa att de har 4 Mkr i eget kapital.

Siffran ökar successivt till 2022 då klubbarna ska kunna redovisa 10 Mkr i eget kapital för att behålla elitlicensen.

Djurgården Hockey klarar enligt vd Jenny Silfverstrand redan nu det kravet.

”Vi har visat överskott de senaste tre åren. Det var ett stålbad när vi åkte ur SHL. Men det var nyttigt. Sedan dess har vi blivit mycket mer kostnadsmedvetna.”

Djurgården har de senaste säsongerna landat i mitten eller nedre delen av tabellen. Sjunkande publiksiffror gav lägre intäkter i fjol, men vinsten skrevs till 1,8 Mkr. Pengarna som nu dras in är tänkta som raketbränsle för att slåss om totalsegern.

I prospektet sägs att pengarna ska gå till breddverksamhet, damhockeyn och ungdomsspelarna, inte enbart till herrlaget. Hur kan investerarna vara säkra på att det sker?

”Det är en lojalitetsfråga. Om vi inte satsar på damerna och ungdomarna bränner vi oss rejält.”

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera