1515

De allra mäktigaste familjerna

De största familjeförmögenheterna både skapas och ersätts av nya i allt snabbare takt.
Det konstaterar författaren Anders Ström, som har kartlagt Sveriges 15 mäktigaste företagarfamiljer.
”Cristina Stenbeck är den entreprenör jag är mest imponerad av”, säger han.

KINNEVIK. Cristina Stenbeck har axlat ledarskapet som ordförande i Kinnevik sedan hennes far Jan Stenbeck dog 2002.
KINNEVIK. Cristina Stenbeck har axlat ledarskapet som ordförande i Kinnevik sedan hennes far Jan Stenbeck dog 2002.Foto:Jesper Frisk
KINNEVIK. Cristina Stenbeck har axlat ledarskapet som ordförande i Kinnevik sedan hennes far Jan Stenbeck dog 2002.
KINNEVIK. Cristina Stenbeck har axlat ledarskapet som ordförande i Kinnevik sedan hennes far Jan Stenbeck dog 2002.Foto:Jesper Frisk
LUNDBERGFÖRETAGEN. Fredrik Lundberg tillsammans med döttrarna Katarina Martinson och Louise Lindh.
MELKER SCHÖRLING. Sofia Schörling Högberg och ...
... och Märta Schörling Andreen sitter i styrelsen fört Melker Schörling AB.
AXEL JOHNSON. Antonia Ax:son Johnson leder koncernen med en rad stora detaljhandelsföretag.
AXEL JOHNSON. Antonia Ax:son Johnson leder koncernen med en rad stora detaljhandelsföretag.

Det har gått drygt 50 år sedan den förre VPK-ledaren C-H Hermansson myntade begreppet ”de femton familjerna” i sin bok ”Monopol och storfinans – de 15 familjerna”. Syftet med boken var att kartlägga maktkoncentrationen inom svenskt näringsliv och den kom sedan ut i flera omarbetade utgåvor.

”Det var på många sätt en banbrytande analys, även om det politiska anslaget både kan förskräcka och inspirera”, säger Anders Ström.

I sin version har Anders Ström utgått från Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer 2016. För att skapa en förteckning över dagens 15 mäktigaste familjer har han lagt ihop familjemedlemmarnas förmögenheter till en total förmögenhet för respektive familj.

I boken tecknar han de 15 familjernas historia, och i sex av fallen har han även inkluderat egna intervjuer med familjemedlemmar. Dessa är Louise Lindh, Ian och Lukas Lundin, Frederik Paulsen, Carl Bennet, Stefan Persson och Marcus Wallenberg.

Men mest imponerad är författaren av Cristina Stenbeck, som han har intervjuat i ett tidigare sammanhang.

”Hon axlade sin roll när hon var drygt 20 år, då hennes pappa Jan Stenbeck hastigt dog, på ett mästerligt sätt. Trots att det var skakigt lyckades hon skapa stabilitet tillsammans med de personer som fanns på plats i sfären. Dessutom utvecklade hon Kinnevik på sitt eget sätt – hon lät inte saker och ting förbli som de var. Det kan komma att visa sig att hennes inriktning mot online är riskabel, men hon är definitivt den andra pionjären i den familjen”, säger han.

”Jag tycker även att det är spännande att hon har klivit av som ordförande för att utöva ägarskap i en friare roll, där hon tyngs mindre av administrativa plikter. På så sätt representerar hon ett modernt ägarskap, och det ska bli intressant att se hur det faller ut på längre sikt.”

När man jämför Anders Ströms lista med C-H Hermanssons är det bara två familjer som finns kvar ett halvt sekel senare: familjerna Wallenberg och Ax:son Johnson.

”Jag tror att de här namnen kommer att bytas ut ännu snabbare i framtiden, inte minst på grund av den digitala utvecklingen. Produktutveckling och marknadsanpassning går allt fortare. Kraven ökar på såväl ägarfamiljer som styrelser och operativa ledningar. Som arvtagare går det inte längre att sitta i en styrelse om man inte är ordentligt insatt.”

En tredjedel av familjerna på Anders Ströms lista har utvecklat sina företag i första generationen. Dessa är Ingvar Kamprad, Melker Schörling, Gustaf Douglas, Carl Bennet och Bertil Hult.

”Och i flera andra fall tog utvecklingen fart på allvar under andra generationen. Exempel på det var när Stefan Persson utvecklade H&M till ett globalt modeföretag och när Fredrik Lundberg byggde upp ett investeringsföretag vid sidan om fastighetsrörelsen.”

Anders Ström diskuterar även hur familjerna har hanterat successionen i sina bolag.

”Det är det ämne som har berört mig mest, på ett mänskligt plan. Visst spelar pengar roll, men det tycks vara ännu viktigare att kunna överföra värderingar, kunskap om affärerna och en känsla av att allt är möjligt till nästa generation”, säger han.

”Louise Lindh, som är dotter till Fredrik Lundberg och vd för Fastighets AB L E Lundberg, är ett bra exempel på det. I boken beskriver hon hur hon redan som barn och tonåring fick med sig värdefulla insikter hemifrån och sedan fick tid på sig att växa in i rollen som ägare och familjeföretagare.”


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?