1515

Bröder förenade i flyktingstöd

Med teknik hjälper de splittrade flyktingfamiljer att återförenas. Nu prisar Sophie Stenbeck Family Foundation och Reach for Change de danska bröderna Mikkelsen för sitt arbete med organisationen Refugees United.
Samtidigt går H&M Foundation och Svenska Postkodstiftelsen in som finansiärer.

TILLSAMMANS. Bröderna Christopher och David Mikkelsen hjälpte en afghansk pojke att hitta sin bror. Den tuffa uppgiften sådde fröet till en plattform för att hjälpa splittrade familjer att återförenas.
TILLSAMMANS. Bröderna Christopher och David Mikkelsen hjälpte en afghansk pojke att hitta sin bror. Den tuffa uppgiften sådde fröet till en plattform för att hjälpa splittrade familjer att återförenas.Foto:Foto: Anne Prytz Schaldemose

Refunite grundades 2008 efter att de danska bröderna Christopher och David Mikkelsen tre år tidigare kommit i kontakt med den afghanske flyktingpojken Mansour. Hans familj hade splittrats sedan en människosmugglare lovat att föra en familjemedlem i taget till ett säkert land i Norden – Danmark eller Sverige. Mansour kom som planerat till Danmark men såg aldrig till resten av familjen. Under flera år sökte han efter sin yngre bror.

”Vi mötte honom 2005 och den tekniska utvecklingen hade ändå kommit en bit. Vi undrade hur svårt det egentligen skulle kunna vara att hitta en person”, säger Christopher Mikkelsen.

Det skulle visa sig vara mycket svårt. Det enda sättet att få fram information var genom att fylla i ett stort antal blanketter, skicka mellan länder och organisationer och vänta på svar som kanske skulle komma månader senare.

”Det fanns inget övergripande eller centraliserat informationsutbyte. Det tog väldigt lång tid att få fram den knappa information som fanns”, säger Christopher Mikkelsen.

Efter mycket hårt arbete och en resa till Afghanistan lyckades bröderna Mikkelsen hjälpa Mansour att hitta sin lillebror, som tillbringat flera år i Ryssland. Den yngre brodern smugglades till Moskva och flögs till Danmark för att återförenas med Mansour.

”För oss var det här en av de största händelserna vi har varit med om. Att som bröder få se dessa bröder återförenas – det går inte att beskriva känslan”, säger David Mikkelsen.

I återförenandet föddes idén att hjälpa fler familjer att hitta varandra. David och Christopher Mikkelsen såg möjligheten att använda teknik för att låta människor på flykt dela med sig av information som namn, ålder, var de kom ifrån, vilken stam de tillhörde, vart de rest och var de befann sig nu.

”Vi trodde att det här verktyget skulle ta mellan sex och nio månader att bygga och att vi sedan skulle kunna lämna över ett färdigt koncept till humanitära organisationer. Vi hade inte en tanke på att driva det själva”, säger Christopher Mikkelsen.

I dag finns 560 000 människor registrerade hos Refunite, som fortfarande drivs av bröderna själva. I år har omkring 200 familjer i månaden återförenats med hjälp av Refunite.

”Det är svårt att ge en exakt siffra, vi får inte den direkta återkopplingen att familjer återförenas utan måste tolka signaler i all data vi sitter på för att kunna förstå att det skett en återförening. Med fler resurser skulle vi kunna göra ännu mer med datan”, säger Christopher Mikkelsen.

”Vi har tolv utvecklare som arbetar mot 22 länder och ett antal språk och ytterligare några dialekter. Även om vi fick in fyra gånger så många utvecklare i morgon så skulle vi fortfarande vara pressade”, säger David Mikkelsen.

Refunite har finansierats av en rad stiftelser och filantroper, för närvarande av Ikea Foundation. Det finns också en rad mobiloperatörer som bidragit genom infrastrukturlösningar i de krisdrabbade länderna och inte minst har Ericsson varit en viktig partner till Refunite under flera år.

”Vi är en dansk organisation, men med tanke på hur mycket stöd vi har fått från Ikea Foundation och Ericsson så känns det ibland som att vi är mer svenskar än danskar”, säger Christopher Mikkelsen.

Di kan nu avslöja att Refunite får ytterligare svenskt stöd när H&M Foundation och Svenska Postkodstiftelsen investerar i organisationen. Pengarna ska användas till att utveckla en röstdriven plattform som ett komplement till dagens sms- och webbtjänst.

”Det är en utmaning att få en 55-årig somalisk kvinna med läs- och skrivsvårigheter att fylla i ett formulär. Genom att vara ute i katastrofområden och se hur tekniken används kan vi också hitta det bästa sättet att ge fler mänskor möjlighet att ansluta sig till oss”, säger Christopher Mikkelsen.

Han berättar att en av förklaringarna till att Refunite har kommit så pass långt som man har gjort är att man sedan starten drivit organisationen som en ren tech-startup.

”Vi har ett konstant fokus på hur vi kan hjälpa fler att komma in i systemet samtidigt som vi minskar kostnaderna för att nå fler användare. För oss är det kritiskt att kunna gå till våra investerare och berätta att vi lyckas hålla kostnaderna nere eftersom vi i princip måste ta in nytt kapital varje år.”

Refunite finns representerat i 22 länder, men har användare över hela världen. Hittills har man fokuserat på länder som Sudan, Somalia, Demokratiska Republiken Kongo, Pakistan och Irak.

”Om man tar kriget i Syrien som exempel så är det många högutbildade som flyr därifrån. De har tillgång till teknik och Facebookkonton och har lättare att hålla kontakt med familjen. I Sudan och Demokratiska Republiken Kongo, där kriserna har pågått i decennier, ser det helt annorlunda ut. Där handlar det också om att vara flykting i det egna landet.”

I dag får bröderna Mikkelsen ta emot priset Child 10 Award av Sophie Stenbeck Family Foundation och Reach for Change. Ledarna för tio gräsrotsorganisationer får 10 000 dollar var, och i år uppmärksammas de som gör banbrytande insatser för att skydda barn på flykt och tillvarata deras rättigheter.

”Det är ett stort erkännande och betyder att vi har fått ett genomslag”, säger Christopher Mikkelsen.

”De ger flyktingar och fördrivna människor möjlighet att ta sökandet efter försvunna anhöriga i egna händer, antingen genom en mobiltelefon, en dator eller genom deras hjälplinjer”, säger Sophie Stenbeck till Di.

Enligt Unicef lever 50 miljoner barn på flykt. Omkring 15 000 människor ansluter sig till Refunite varje månad och i nuvarande takt växer plattformen snabbt mot en miljon användare.

”Våra framgångar är ett tveeggat svärd. Det är fint att kunna återförena allt fler människor men att vi får fler användare innebär också att fler är på flykt och att fler splittras”, säger Christopher Mikkelsen.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?