Annons

AIK litar på näringslivet

AIK Ishockey tar rygg på ärkerivalen Djurgården för att få en kapitalinjektion.

Solnaklubben satsar på att ta sig tillbaka till högsta hockeyserien via gräsrotsfinansiering som i bästa fall kan ge 16 miljoner kronor.

HOPPAS PÅ VINST. AIK-spelare i närkamp med hjältarna från Örnsköldsvik Modo.
HOPPAS PÅ VINST. AIK-spelare i närkamp med hjältarna från Örnsköldsvik Modo.Foto:Foto: TT

”Vi vill skapa bättre stabilitet i verksamheten och bredda ägandet för att få förutsättningar att kunna slåss med de allra bästa lagen. Vi hoppas och tror att enkelheten i att teckna sig samt att den riktar sig till alla ger oss de resurser vi behöver, säger Anders Olson, vd för AIK Ishockey.

Planerna avslöjades för lagets supporterföreningar på onsdagskvällen. Nyemissionen sker i samarbete med finansieringsplattformen Pepins, som i höstas hjälpte tvillingklubben DIF Hockey med samma sorts kapitalanskaffning, som gav 15 Mkr.

Teckningstiden startar i samband med AIK:s hemmamatch mot Modo den 26 januari. Klubben siktar på att dra in 6–16 miljoner kronor. Hittills är 3 Mkr säkrade, varav 1 Mkr kommer från Microdatas grundare Mats Gustavsson. Veddestagruppens ägare Tomas Åsell har skjutit in 800 000 kronor och BST Brandskyddsteamets grundare Johan Sjögren går in med 100 000 kronor.

Bland övriga redan klara investerare finns entreprenören Georg Möller samt Hans von Schreeb, grundare av chefrekryterarbolaget Executive Partners Scandinavia.

En fulltecknad emission skulle ge AIK Hockey ett värde på 56 Mkr.

Lägsta insats är 500 kronor vilket också ger en speciell halsduk. En insats på en halv miljon kronor ger en plats i en NHL-resa.

Om eller när AIK Ishockey når Svenska Hockeyligan, SHL, och visar vinst – vilket inte skett sedan 2012 – kan delägarna få eventuell aktieutdelning.

Listan på övriga investerare är ännu inte offentlig, men det är låga odds på att näringslivsprofiler som oljemiljardären Torbjörn Törnqvist och byggherren Erik Paulsson är beredda att gå in med pengar.

Det är oklart hur många av klubbens redan kända aktieägare som kommer att teckna sig för nya aktier. Här finns annars Jacob Wallenberg och Peter Wallenberg samt prins Daniel liksom tidigare NHL-proffset Mattias Norström.

AIK har kanske inte har samma attraktionskraft i gräddan av svenskt näringsliv som DIF. Men det saknas knappast affärsprofiler som håller laget högt. Spotifygrundaren Daniel Ek och förre Swedbankchefen Michael Wolf är tänkbara namn som kanske går att övertala. Förre Saabchefen Jan-Åke Jonsson är en annan kandidat i skaran av fans.

”Vi försöker prata med alla kända AIK:are som vi hoppas och tror vill vara med i den här nyemissionen”, säger Anders Olson.

Efter Handelshögskolan har han haft en rad chefspositioner i bolag som Tetra Pak och Volvo samt varit klubbdirektör i Genéve-Servette och var även vd i Malmö Redhawks.

”Att ta AIK tillbaka till SHL är ett mål för mig. Det är den utmaningen och möjligheten som sporrar mig”, säger han.

En av de drivande initiativtagarna till nyemissionen är Peter Säll, vd för Länsförsäkringar Mäklarservice, som också sitter i AIK Ishockeys styrelse. Han har redan föranmält sig för en post värd 100 000 kronor.

”Vi följde Djurgårdens emission i höstas noga. Även om vi inte kan slå dem i matchspel just nu så vill vi visa att vi kan göra det utanför isen. Vi ser det här som ett derby i att resa kapital. Vi borde kunna få lika många eller fler investerare som deras 3 300 personer”, säger Peter Säll.

Sedan AIK halkade ur SHL säsongen 2013/2014 har ekonomin varit minst sagt bräcklig.

Klubben hotades av konkurs 2015 men räddades av Torbjörn Törnqvist som tillsammans med Erik Paulsson gick in med 22 Mkr i en företagsrekonstruktion.

På sponsorsidan fanns vid den tidpunkten bara några få avtal och endast en spelare med gällande kontrakt.

Sedan dess har den forna storklubben, som har sju SM-bucklor för herrarna och fyra för damerna i prisskåpet, varit fast besluten att ta sig tillbaka till hockeyns finrum. Klubben har nu 147 företag som sponsorer, omsatte förra säsongen 30,6 Mkr och visade ett rörelseresultat på minus 13,9 Mkr.

Även om spelarbudgeten ligger i toppskiktet bland övriga klubbar i Hockeyallsvenskan är det knappt i nivå med de sämst placerade lagen i SHL.

I fjol spikade Hockeyförbundet, tuffare ekonomiska krav på toppklubbarna. Elitserielagen i Svenska Hockeyligan, SHL, måste redan i år visa att de har 4 Mkr i eget kapital.

Siffran ökar successivt till 2022 då klubbarna ska kunna redovisa 10 Mkr i eget kapital för att behålla elitlicensen.

Räcker den här nyemissionen för att klara det?

”Det gör den, men det är svårt att skapa en ekonomiskt stabil verksamhet i Hockeyallsvenskan, för det krävs en plats i SHL. Pengarna ska också räcka till att utveckla juniorverksamheten och damlaget också”, säger Anders Olson.

AIK har två år i rad varit snubblande nära att få kvalspela om en plats i högsta serien. Halvvägs in i nuvarande säsong slåss laget om en plats bland de fyra främsta.

”Det är fortfarande många poäng att spela om”, säger Anders Olson.

Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera