1515
Annons

Smartoptics Group AS (SMOP) – Q2 2022 financial results

Oslo, 10 August 2022 - Smartoptics Group AS (Smartoptics, OSE: SMOP) today reported revenues of USD 14.6 million in the second quarter of 2022, up 18.1% from the corresponding period in 2021 (12.4), and an EBITDA of USD 3.3 million (1.7). The company reiterates the long-term revenue ambition of USD 100 million by 2025/2026 and an EBITDA margin of 17-20%.

“The second quarter was strong for Smartoptics, with continued rapid revenue growth and high profitability. The global data traffic continues to grow fast, driving demand for fiber optic solutions. Network operators, service providers and enterprises upgrade their networks in high pace, and increasingly prefer flexible, affordable and open-standard technology. In this segment we are one of the leading providers on the global market,” says Magnus Grenfeldt, Chief Executive Officer of Smartoptics.

Smartoptics reported revenues in the second quarter of 2022 of USD 14.6 million, compared to USD 12.4 million in the second quarter of 2021. The gross margin for the first quarter was 47.2% (40.4%). The EBITDA* was USD 3.3 million (1.7), equal to an EBITDA margin of 22.9% (13.4%) and the EBIT ended at USD 3.0 (1.2) million, corresponding to an EBIT margin of 23.4% (10.7%).

“Our profitability was high in the second quarter, driven by the solid revenue growth and improved business mix, supported by some one-off effects. We have been able to able to keep down lead times relatively well despite the global semiconductor shortage, although it affects, and will continue to affect, cost of components to a certain degree,” says Magnus Grenfeldt.

During the second quarter Smartoptics has reviewed its strategy on the back of the market development in the period since the IPO in June 2021.

“The accelerating shift towards IP over DWDM leads to a larger market opportunity for Smartoptics than previously anticipated. Now, our technology is becoming attractive for an increasing number of large network operators, adding support for our long-term goals of growing our revenue up to around USD 100 million by 2025/2026, combined with increased profitability with EBITDA margin of 17-20% and EBIT margin of 13-16%," said Magnus Grenfeldt.

QUARTERLY PRESENTATION:
Smartoptics will host a strategy update and presentation of the results by CEO Magnus Grenfeldt, CFO Mikael Haag and CTO Kent Lidström today at 12:00 CET at Hotel Continental in Oslo. The presentation will also be streamed live at  https://channel.royalcast.com/hegnarmedia/#!/hegnarmedia/20220810_1 

A recorded version of the presentation will be available after the live stream is concluded.

Please find the full financial report and presentation enclosed.

*) EBITDA and other alternative performance measures (APMs) are defined and reconciled to the IFRS financial statements as a part of the APM section of the second quarter 2022 financial report on page 2.

For further information, please contact:
Magnus Grenfeldt
CEO Smartoptics
+46 73-366 88 77
E-mail: magnus.grenfeldt@smartoptics.com

About Smartoptics:
Smartoptics provides innovative optical networking solutions and devices for the new era of open networking. The Company’s customer base includes thousands of enterprises, governments, cloud providers, Internet exchanges as well as cable and telecom operators. Smartoptics has an open networking approach in everything it does, which allows our customers to break unwanted vendor lock-in, remain flexible and minimize costs. The solutions are used in metro and regional network applications that increasingly rely on data center services and specifications.

For more information, please visit https://www.smartoptics.com

This information is considered to be inside information pursuant to the EU Market Abuse Regulation and is subject to the disclosure requirements pursuant to Section 5-12 the Norwegian Securities Trading Act. This stock exchange announcement was published by Per Burman, Chief Marketing Officer of Smartoptics AS, at the time and date set out above.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Smartoptics Q2 2022 report
Smartoptics Q2 Financial Presentation
SMOP Q2 22 stock exchange releaseSe fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Dreams genomför ny, omfattande klimatsatsning – ser Sverige som ett föregångsland

I början av 2022 startade Dreams och den europeiska storbanken BNP Paribas det samägda bolaget Dreams Sustainable med målsättningen att skapa banktjänster som hjälper människor leva mer hållbart. Nu börjar utrullningen av bolagets nya plattform där man genom sin uppmärksammade beteendeforskning ska hjälpa sina 460 000 användare till en mer hållbar livsstil. Bland annat lanseras ett betalkort som ska hjälpa användarna spara mer och minska sina CO2-utsläpp. 

Dreams grundades år 2014 utifrån idén om att använda beteendeforskning för att göra det lika enkelt att spara som att konsumera och därigenom öka människors finansiella välbefinnande. Under 2021 började man erbjuda sina lösningar som en SaaS-tjänst till banker, och i partnerskap med den europeiska storbanken BNP Paribas placerade man vid årsskiftet konsumenttjänsten i det nya samägda bolaget Dreams Sustainable. 

Med det nya bolaget vill man bygga vidare på den vetenskapliga metod som konceptet för sparande bygger på och genom ett ökat fokus på hållbarhet underlätta för sina användare att fatta klimatsmarta beslut i vardagen. 

– Vi ser att en hållbar livsstil går i linje med människors välbefinnande, och att efterfrågan på tjänster som gör detta enklare ökar. Vår ambition är skapa ett erbjudande för en ny generations kunder och genom vår beteendevetenskapliga modell bidra till hållbara val – för både plånboken och för planeten. Som företag har vi högt ställda krav på oss och vill hjälpa till att driva det ökade fokuset på hållbarhet i vår bransch, säger Konstantin Lezhnin, vd för Dreams Sustainable.

När man nu tar nästa steg lanseras också ett antal nya initiativ, som enligt Dreams ryms inom området för behavioural banking och som syftar till att möjliggöra positiv beteendeförändring. Bland annat introduceras ett betalkort som hjälper användarna spara mer och minska sina CO2-utsläpp. Samtidigt ansluter sig bolaget till den globala rörelsen 1% for the Planet genom vilken man donerar en procent av intäkterna till ett certifierat miljöprojekt. 

– Grunden för Dreams har alltid varit att hjälpa människor att förverkliga sig själva genom att ge verktyg för att ändra sitt beteende till det bättre, och må bra i sin ekonomiska situation. Att tillsammans med BNP Paribas kunna accelerera det arbetet innebär att vi kommer att fortsätta att leverera på detta löfte till våra kunder samtidigt som vi bygger en varaktig, hållbar verksamhet för framtiden, säger Henrik Rosvall, medgrundare till Dreams. 

För BNP Paribas, som under många år varit ledande inom hållbarhetsområdet, är den svenska marknaden – med en globalt stark tech-scen, hög digitaliseringsgrad och stort klimatengagemang – särskilt intressant i sammanhanget. Utöver kapital och nätverk stöttar man den fortsatta satsningen med expertis inom International Retail Banking och utveckling av startups och tillväxtföretag. 

– Vi investerar kraftigt i Norden både i form av kapital och antal anställda. Norden är en marknad som i regel växer snabbare än övriga Europa sett till BNP, börsvärde och välstånd. Sverige är dessutom ett nav för innovation, vi är bland de länder som kommit längst i digitaliseringen, och hållbarhet ligger i vårt DNA. Idag vill många leva en mer hållbar livsstil men känner att det saknar redskap för att på ett enkelt sätt vara med och påverka i sin vardag. Dreams Sustainable möter den efterfrågan som en ny generation av banktjänst, säger Eirik Winter, vd för BNP Paribas Group, Norden.

Gentemot konsument kommer man fortsatt använda varumärket Dreams. 

Om Dreams metod 
Dreams koncept för sparande bygger på en vetenskaplig metod som kombinerar hjärnforskning med beteendevetenskap och som är framtagen i nära samarbete med forskare från bland annat UCLA, University of Toronto samt Linköpings universitet. Det är samma modell som appliceras när tjänsten nu vidareutvecklas till att också fokusera på hållbara val. 

Undersökningar bland Dreams användare visar att 83% sparar mer med Dreams jämfört med sparande i hembanken – drygt 1500 SEK/månad. 35% använder Dreams för att spara till långsiktiga (+3 år) drömmar. 

Användare av Dreams rapporterar att de:
- Mår bättre över sin privatekonomi (74%).
- Upplever ökat finansiellt självförtroende av tjänsten (60%).
- Känner mindre stress kopplat till sin privatekonomi (65%).

Om BNP Paribas
BNP Paribas är den största banken i EU och den globala bank som har starkast närvaro på plats lokalt i Norden. 2022 utsågs BNP Paribas till ”World’s Best Bank for Sustainable Finance” av den internationella tidskriften Euromoney. 

Under de senaste tre åren har BNP Paribas mer än dubblat sina intäkter från kunderna i regionen och anställt mer än 200 personer i Norden. Idag har gruppen över 900 personer i regionen fördelat över Corporate and Institutional Banking, Personal Finance, Asset Management, försäkring via Cardif, Factoring, car fleet management och leasing via Arval, samt Leasing Solutions.

Om Dreams
Dreams vill bidra till hållbara val – för plånboken och för planeten. Genom sin beteendevetenskapliga metod gör man det enkelt och roligt för sina 460 000 användare att både spara pengar och att fatta hållbara beslut i vardagen. År 2022 bildades Dreams Sustainable AB som ett samägt bolag av Dreams AB och BNP Paribas för att vidareutveckla Dreams framgångsrika koncept för att hjälpa människor till en mer hållbar livsstil. Huvudkontoret, med sina drygt 50 medarbetare, finns i Stockholm. Dreams tillhandahåller banktjänster i samarbete med partnerbanker. För mer information om Dreams, besök www.getdreams.com
 

Presskontakt:

Caroline Ehrning
PR Manager
Dreams
caroline@getdreams.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera