1515
Annons

OrganoClick vinner globalt innovationspris

Nu står det klart att det svenska miljöteknikbolaget, OrganoClick, vinner det prestigefyllda innovationspriset New Technology vid TechTextil Innovation Award 2022 i Frankfurt. TechTextil är Europas ledande mässa inom den tekniska textilbranschen och nu belönas OrganoClick för deras bindemedel som utvecklas från bland annat räk- och apelsinskal vilket ersätter plast i teknisk textil och nonwoven.

För första gången efter pandemin samlades alla globala aktörer inom den tekniska textilbranschen för TechTextil-mässan och prisutdelningen i Frankfurt. Vartannat år, delas priser ut för att uppmärksamma de mest innovativa nya produkterna och teknologierna i världen. Idag hölls prisutdelningen och det svenska miljöteknikbolaget OrganoClick kammade hem det globala innovationspriset TechTextil Innovation Awards 2022 inom kategorin New Technology.

Bindemedel används idag i stor utsträckning i engångsprodukter såsom servetter, jordbruksdukar och munskydd. Plasten som bindemedel innehåller riskerar sedan att spridas i naturen, något som OrganoClick kan förhindra med sina innovationer. OrganoClick tilldelades priset för deras biobaserade och biologiskt nedbrytbara bindemedel som utvecklats från restprodukter inom livsmedelsindustrin med biopolymerer från bland annat apelsinskal, citronskal, majs och räkskal. Idag samarbetar OrganoClick med bland annat med Duni som nu tillverkar helt fossilfria och komposterbara premiumservetter med linnekänsla. OrganoClicks plastfria bindemedel används även i jordbruksdukar och odlingskrukor för att främja en hållbar industriell odling av växter.

– Det är med stor glädje vi tar emot priset. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi ligger rätt i tiden med våra produkter. Vi ser en omställning inom industrin där hållbarhet blir ett allt större fokus inom nonwoven- och den tekniska textilbranschen. Marknaden har mognat och är redo för att ta till sig plastfria och fossilfria alternativ där man nu välkomnar innovativa och hållbara lösningar. I år var det hård konkurrens då alla större globala aktörer var med och vi är otroligt stolta att vi får uppmärksamhet för vår lösning, särskilt på en stor global mässa som har högt anseende inom vår bransch, säger Mårten Hellberg, vd på OrganoClick.

Mässan äger rum mellan 21–24 juni i Frankfurt. Bidragen som skickas in bedöms av en internationell och oberoende jury bestående av experter inom nonwoven- och den tekniska textilbranschen. Juryn analyserar företagen utifrån flera aspekter som exempelvis innovationsnivån, marknadsmognad och potential.

Juryns motivering:

– Genom att använda komponenter från livsmedelsavfall som havreskal, vetekli, fruktskal, räkskal och kombinera dessa med en biobaserad katalysator, har OrganoClick utvecklat OC-BioBinder, ett biobaserat och hemkomposterbart bindemedel som kan användas i nonwoven-applikationer.

Genom att på ett smart sätt välja biopolymerer från restströmmar inom livsmedelsindustrin kan olika grader av mjukhet och styvhet uppnås samtidigt som styrkan förbättras på materialet. OrganoClicks bindemedel kan därför ersätta de plastbaserade bindemedel som används i nonwoven, tekniska textilier, biokompositer och specialpapper.

Innovationspriset tilldelas OrganoClick för deras bidrag till att hjälpa industrin ersätta oljebaserade resurser. Att använda mer biobaserade resurser när det är möjligt är ett steg i rätt riktning.

Om TechTextil

TechTextil är den ledande mässan för tekniska textilier och nonwoven teknologi. Mässan äger rum mellan den 21-24 juni på Messe Frankfurt. Mässan syftar till att synliggöra banbrytande och innovativa lösningar inom tekniska textilier och nonwoven samt för att hylla de företag som hjälper till att utveckla industrin.

.........................................................................................

För mer information, var vänlig kontakta:

Mårten Hellberg, VD

08-684 001 10, marten.hellberg@organoclick.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?