1515
Annons

Ponsse’s new products for responsible forestry

Ponsse launches excellent new products to improve productivity in sustainable harvesting. The new solutions have been developed together with customers, listening to their needs. The PONSSE Scorpion Giant harvester and the PONSSE Mammoth forwarder respond to the highest requirements of modern forestry both in terms of ergonomics and productivity.  

“These new products strengthen our position as one of the world’s leading suppliers of responsible harvesting solutions. The development of both new forest machines started from improved ergonomics, safety and usability, as well as better visibility from the cabin. We believe that we succeeded very well in this, and we are delighted to demonstrate these new products to our customers today here in Surahammar in Sweden,” says Marko Mattila, Sales, Marketing and Service Director at Ponsse.

PONSSE Scorpion Giant – power in various conditions

The PONSSE Scorpion Giant is only a giant in terms of productivity and power. The new harvester adds to the Scorpion product range, which was completely upgraded in 2021. According to customer needs, the Scorpion Giant was developed to have more tractive effort, which helps the harvester to be agile even in challenging conditions, including snow, steep slopes and soft terrain. It is in a league of its own when it comes to crane lifting power, also when handling larger stems.

“Even though the Giant is the strongest harvester in the Scorpion range, the Bear is still our most powerful harvester overall. What makes the Scorpion Giant stand out is its versatility, allowing it to be operated at various sites, as it can be fitted with the PONSSE H6, H7, H7HD Euca or H8 harvester head,” Mattila says.

Unique ergonomics

Cabin ergonomics and usability have been one of the leading themes in Ponsse’s research and development in recent years alongside the development of safety. The PONSSE Giant has a one-piece windscreen that extends to the roof of the cabin, offering even better visibility for the operator and ensuring safe working in all conditions. The cabin workspace is like a practical and quiet office with a view, developed to support the operator’s comfort and wellbeing.

The Scorpion Giant features many solutions familiar from the Scorpion product range that have been developed even further. These include increased tractive force and a more powerful C50+ crane whose fork boom offers excellent visibility of the logging site. The Scorpion Giant also features the unique active levelling and stabilisation systems familiar from other Scorpion models. The Scorpion Giant is available with the highly advanced and modern Opti 5G system and the Opti 8 touchscreen computer.

 

PONSSE Opti 5G – the most modern information system on the market

PONSSE Opti 5G is the most modern information system on the market. Its smooth and fast operations raise user experiences in information systems to a whole new level. The powerful C50+ crane, combined with the Opti 5G information system, offers a whole new way to control the crane and improve operational efficiency using PONSSE Harvester Active Crane. With Harvester Active Crane, the operator can directly control the movements of the harvester head, instead of just controlling the individual operations of the crane. This allows the operator to focus on wood processing, instead of simply controlling the crane.

Harvester Active Crane, available as an option, requires the Opti 5G control system, which is currently available in the Scorpion product range’s harvesters in certain market areas. The availability of Harvester Active Crane will be expanded to other machine models and market areas.   

 

PONSSE H8 – the next generation’s harvester head

The new PONSSE H8 harvester head features powerful feed, a strong grip and a sturdy but agile frame. The saw box area is even wider, making the harvester head an excellent choice for trees with a high butt diameter. The harvester head can be fitted in the PONSSE Ergo, Scorpion Giant and Bear, the strongest harvesters in our product range. The automatic features of the Opti control system, developed and built by Ponsse, control the feed speed and saw movement, according to the tree diameter, and ensure fast and precise sawing. With Active Speed, the harvester head’s operating speed can be adjusted based on the tree species and stem diameter. Working with the H8 harvester head equipped with the new feature is productive and smooth, regardless of the stem size. 

 

PONSSE Mammoth forwarder – an unprecedented load-carrying capacity

The PONSSE Mammoth forwarder, powerful in terms of productivity, expands Ponsse’s forwarder range to the new category of 25-ton load-carrying capacity. Equipped with the stepless Continuously Variable Transmission (CVT) system and the PONSSE K121 loader, the Mammoth’s sturdy frame structures and super-strong hydraulics ensure that large stems and heavy loads can be transported effortlessly, even in the most challenging terrain. 

Ergonomics addressed in every detail in the Mammoth’s development

In the PONSSE Mammoth forwarder, operator ergonomics has been addressed every step of the way. The new forwarder offers the highest productivity when driving distances are long. Less driving is required because more stems can be transported each time.

New features for improved productivity

One of the most prominent new features is the PONSSE Active Seat, developed according to forest machine operators’ requests. The new Active Seat improves usability, as it turns and follows the work environment according to crane movements, increasing the forest machine operator’s productivity. The Active Seat, developed by Ponsse, is only available for PONSSE forest machines.

The PONSSE Mammoth can be equipped with PONSSE Active Cabin, an effective cabin suspension system with a simple structure. It helps forest machine operators keep going, even during longer shifts, by suspending any stress on the cabin. In addition to the Mammoth, the Active Cabin is available for the Buffalo, Elephant and Elephant King forwarders.

The Mammoth can be equipped with a long rear frame, which enables the transport of oversized stems at plantations in South America, for example. The Mammoth features the largest load space in the Ponsse product range: 6.8 or 8.0 m2, depending on each customer’s choice.

The PONSSE Active Crane is a loader control system for forwarders, with which the operator controls grapple movements instead of individual functions, allowing the operator to concentrate effectively on working with the loader. Active Crane is easily controlled using two levers, one of which controls the grapple height from the ground, and the other the direction of movement.

 

The new PONSSE Active Manual service offers helps and guidance through videos 

PONSSE Active Manual is an instruction and maintenance manual service with videos to support the daily work of forest machine operators. The visual PONSSE Active Manual is an owner’s manual service that runs on mobile devices and supplements the current Owner’s Manual by offering videos alongside the manual. PONSSE Active Manual is available on Apple and Android app stores.

Further information

Marko Mattila, Ponsse Plc, Sales, Marketing and Service Director,

tel. +358 400 596297, marko.mattila@ponsse.com

PHOTOS

https://materialbank.ponsse.com/ui/shares/w19066155/451099/en/

 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?