1515
Annons

Fortsatt hög garantigivning under första tertialet 2022

Under perioden garanterade Exportkreditnämnden, EKN export till ett värde av 28 miljarder kronor. Det är lägre än förra årets rekord men på samma höga nivå som år 2020. Rysslands anfallskrig mot Ukraina gjorde att EKN omedelbart stängde för garantier för exportleveranser till Ryssland, Belarus och Ukraina efter krigsutbrottet.

De största branscherna för periodens garantigivning var för telekom och kraft, följt av fordon. Av periodens garantigivning avser 60 procent ett par mycket stora affärer till länder inom OECD.


Återhämtning och oro bland små och medelstora företag                    
Sveriges exporterande små och medelstora företag återhämtade sig snabbt efter de effekter pandemin gav upphov till och hade i februari goda förhoppningar om framtiden. Efter krigsutbrottet minskade små och medelstora företags efterfrågan på exportkreditgarantier med korta risktider.


– Kombinationen av krig i Europa, stigande inflation och kärvande leverantörskedjor har på kort tid ökat oron bland exportföretagen, inte minst bland de mindre. Jag vill uppmana dem som nu tvekar inför en affär eller är oroliga för att inte få betalt att höra av sig direkt till oss på EKN eller via sin bank. Efter många år med positivt resultat har EKN kapacitet och utrymme att fortsätta hjälpa exporterande företag och deras underleverantörer att satsa även i dessa oroliga tider, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN.  

Rysslandsstopp liten påverkan på total garantigivning 
Den 24 februari stoppade EKN garantigivningen för affärer till Ryssland, Belarus och Ukraina. Stoppet har liten påverkan på EKN:s totala garantigivning då efterfrågan på garantier för export till dessa länder varit låg de senaste åren. Vid slutet av perioden uppgick EKN:s utestående garantier för export till Ryssland, Ukraina och Belarus till 4,2 miljarder kronor. Under perioden gjordes reserveringar för det engagemanget. 

Låga skadeutbetalningar och höga återvinningar
EKN:s skadeutbetalningar låg under perioden på en fortsatt låg nivå. Återvinningarna uppgick till 0,4 miljarder kronor, varav merparten avsåg en bussaffär i Chile. 

Periodens resultat uppgick till -0,02 miljarder kronor. EKN har en stark finansiell ställning, kapacitet och utrymme för kommande exportaffärer, efter många år med positivt resultat. 

Perioden i korthet

 • EKN utfärdade garantier till ett värde av 28,0 miljarder kronor (38,1 miljarder kronor). 
 • Antalet affärer som EKN garanterade är lägre än föregående år. Under perioden ställde EKN ut garantier i 601 nya affärer (650 nya affärer).
 • Den 24 februari stoppade EKN garantigivningen för affärer till Ryssland, Belarus och Ukraina. Stoppet gällde både nya affärer och affärer som EKN tidigare ställt ut utfästelser för.
 • Den 30 april uppgick EKN:s utestående garantier för export till Ryssland, Ukraina och Belarus till 4,2 miljarder kronor. Under perioden gjordes reserveringar för det engagemanget.
 • Skadeutbetalningarna uppgick till drygt 0,3 miljarder kronor (0,2 miljarder kronor). Det är historiskt en mycket låg nivå, även om den är något högre än föregående år.
 • Återvinningarna uppgick till 0,4 miljarder kronor (0,1 miljarder kronor). 
 • Periodens resultat uppgick till -0,02 miljarder kronor (0,6 miljarder kronor).  

Beloppen inom parentes avser motsvarande period föregående år.
 

För mer information, kontakta:

Malin Alm Gerentz
Pressansvarig
08-788 01 66
malin.alm-gerentz@ekn.se


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?