1515
Annons

”Äntligen höjs räntorna, det är bra för spararna”

Många ekonomer och investerare fasar för inflationsspöket som nu har visat sig på allvar. Men inte Garantums chefekonom Christer Tallbom.

– En högre inflation och höjda räntor är ett sundhetstecken. Det innebär att marknaden kan gå tillbaka till ett normalläge som vi inte haft sedan finanskrisen 2008.

Redan innan kriget i Ukraina fanns en stark oro på finansmarknaderna för stigande inflation, och farhågor om höjda räntor. Nu har den utvecklingen snabbats på och räntorna stiger tidigare och mer. Fast är det dåligt?

Nuvarande inflationsbrasa kommer att dämpas
– Om världen hade besparats kriget skulle sannolikt inflationsbrasan nu ha börjat falna. Trots stigande priser på energi och andra varor bedömer vi ändå att den här utvecklingen är övergående, säger Christer Tallbom.

Han menar att den huvudsakliga orsaken till det ökade inflationstrycket är att produktionen inte har klarat av att möta efterfrågan i den extremt snabba ekonomiska återhämtningen.

– Men successivt kommer de att hamna i fas och nuvarande inflationsbrasa dämpas.

Högre ränta är sunt
Att räntorna nu börjat stiga är inte något negativt, utan tvärtom ett sundhetstecken.

– Det är naturligt och rimligt utifrån den starka globala tillväxten. Inflationen stiger nu men kommer så småningom att plana ut och då stabiliseras på en högre nivå än vi har vant oss vid allt sedan finanskrisen. En successiv normalisering också av räntor blir därför en naturlig följd, menar Christer Tallbom och påminner om att dagens rekordlåga räntenivåer är helt unika.

– Perioden efter Lehman Brothers-kraschen har varit udda i ett historiskt perspektiv, där en lägre tillväxt lett till att deflation varit ett större orosmoment för världens centralbanker än inflation.

Därför ska du glädjas över höjd ränta
– Även om en snabbt förändrad ränteinramning skapar oro bland såväl investerare som högt belånade hushåll är det nödvändiga åtgärder av centralbankerna. Annars finns risk för en inflationsspiral med ännu större räntehöjningar längre fram och lågkonjunktur, säger Christer Tallbom.

Genom att nu mota Olle i grind skapas god grund för en uthållig, stark ekonomisk utveckling med ökad sysselsättning, högre inkomster för hushållen och bibehållna bra vinstutsikter för företagen.

– Förutsättningarna är de bästa på länge för att världsekonomin äntligen fullt ut ska kunna repa sig från den förra stora ekonomiska krisen – finanskrisen, avslutar Christer Tallbom.

Pressmaterial:
Ladda ner pressbilder här.

För mer information kontakta:
Patrick Bejerskog, Mediakontakt Garantum, patrick.bejerskog@garantum.se
Christer Tallbom, Chefekonom Garantum, christer.tallbom@garantum.se 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressrelease 2022-05-10 Högre räntor

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?