1515
Annons

Pexip Q1 2022 – Key focus on accelerated return to profitability

Oslo, Norway, May 12, 2022 - The video communications provider, Pexip Holding ASA ("Pexip" or "The Company", Oslo Børs Ticker: PEXIP), today presented its quarterly results for the first quarter of 2022, showing revenue of NOK 222.5 million, a growth of 24 percent year-on-year and EBITDA margin of -23%, affected by the company’s significant investments in future growth.

As previously communicated, Pexip is accelerating its return to positive financial results, and targets a return to positive EBITDA in Q4 2022 and for the full year 2023. Pexip’s new CEO, Trond K. Johannessen, took the reins on April 20.

“The Covid 19 pandemic has changed the videoconferencing market landscape. Organizations across the globe have started to see the full potential of a video-enabled world, not just for internal company communication but also for mission-critical applications and high-security meetings. Video has become an integral part of many organizations’ operations, strategies, and workflows. Pexip has created a focused strategy built on its core technology strengths to take advantage of these opportunities, and we are uniquely positioned to succeed. In order to do this in the most effective way, the Company needs to adapt its organizational structure to be able to better execute on the defined strategy and capitalize on the identified growth opportunities. At the same time, Pexip needs to reduce its overall cost level to accelerate the Company’s return to profitable growth. Doing so will ensure a return to positive EBITDA in Q4 2022 and for the whole year of 2023. I am excited to have taken over as Pexip’s CEO on April 20, and I am truly impressed with the capabilities of Pexip’s technology and people as well as the high-caliber customers we serve. I look forward to working with the team to fully implement the planned changes that will fuel Pexip’s return to profitability and future growth,” said Trond K. Johannessen, Pexip CEO.

Q1 2022 – Key Figures

Pexip's subscription base measured in Annual Recurring Revenue (ARR) reached USD 105.6 million in Q1 2022, up from USD 87.2 million in Q1 2021, representing an increase of 21%, driven by higher sales from both product areas, Pexip self-hosted software and Pexip as-a-Service.

Key highlights for the quarter include:

 • Pexip’s ARR reached USD 105.6 million, reflecting a 21% growth year-on-year
 • ARR was reduced quarter-on-quarter by USD 0.8 million. Underlying ARR growth was USD 1.2 million, adjusted for a change in pricing model with a strategic partner. This change is expected to drive more than USD 4 million ARR growth during 2022
 • Revenues were at NOK 222.5 million, 24% growth year-on-year, driven by both product areas
 • EBITDA was at negative NOK 51.8 million, representing a negative 23% EBITDA margin compared to a negative 30% EBITDA margin in Q1 2021
 • Non-recurring cash outflows of total NOK 147 million for share buyback and portfolio purchases drove extraordinary negative cash flow in the quarter. Current cash reserves considered sufficient to drive growth and return to profitability
 • Net revenue retention rate, reflecting the percent of retained revenue from existing customers, was 95% year-on-year, including churn of 9.2% year-on-year. The reduction in net revenue retention rate was driven by a decline in net upsell, which was at USD 3.4 million in Q1 2022
 • Pexip closed its first customers through Microsoft Azure marketplace and had a strong momentum within Secure Spaces and in public sector sales in the quarter

 Q1 2022 – key deals included:

 • Västra Götaland Regional Council – Public sector organization in Sweden
 • Central European Ministry of Justice
 • DLA Piper – Leading multinational law firm
 • Significant upsell to US Department of Veterans Affairs – Executive branch department of the federal government

Analyst consensus estimates

Every quarter ahead of the earnings announcement, Pexip collects earnings estimates from the equity analysts currently covering the Company. The consensus estimates and the methodology used in preparation of the consensus estimates are published on the Company’s IR webpages here: https://investor.pexip.com/consensus.

Q1 results presentation

The first quarter results for 2022 will be presented by video webcast on Thursday, May 12, at 17:00 CEST. The presentation will be held in English by Trond K. Johannessen (CEO), Øystein Dahl Hem (CFO), and Åsmund Fodstad (Chief Revenue Officer). Please register using this form: https://www.pexip.com/q1-2022-results-presentation-registration. Questions can be submitted to IR@pexip.com. The presentation will be streamed via investor.pexip.com.

This information is subject to the disclosure requirements pursuant to Section 5 -12 the Norwegian Securities Trading Act.

Contact persons:

Investors: Mirza Koristovic, Director Investor Relations, IR@pexip.com, +47 93 87 05 25

Media: Lars-Einar Petterson, Communication Manager Norway, Lars.einar.petterson@pexip.com, +47 93 44 88 27 or Gillian Dalslaaen, VP Corporate Communications, gillian@pexip.com, +47 40 46 10 25

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pexip Q1 2022 Quarterly Report
Pexip Q1 2022 Stock Market Announcement
Pexip Q1 2022 Quarterly PresentationSe fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?