1515
Annons

Tidigare Fortnox VD föreslås till INBooks styrelse

INBooks är på väg till börsen och är fast beslutna om att ta upp kampen mot jättarna så som Fortnox och Visma. För att stärka sig i jakten på marknadsandelar genomförs nu en nyemission om ca 26 MSEK samt att Nils Carlsson föreslås till styrelsen. Nyemissionen stänger den 12 april och kan tecknas via aktieinvest https://www.aktieinvest.se/emission/inbooks2022/

INBooks startade 2019 och har på kort tid satt avtryck på marknaden. I bokföringens Mecka - Växjö - har nästa lysande stjärna sett dagens ljus. Med två produkter, ett stödsystem för redovisningsbyråer och ett bokföringsprogram för de minsta företagen har bolaget ett tydligt fokus. Båda produkterna effektiviserar, underlättar och förbättrar förutsättningarna för kunden på ett sätt som saknats på marknaden idag. På kort tid har INBooks fått många kunder och högt kundomdöme och det är detta som bolaget nu vill kapitalisera på och öka tillväxttakten ytterligare

"Att Nils nu föreslås till styrelsen är vi mycket glada över. Vi har en erfaren styrelse och tillskottet Nils utgör är en viktig del att spetsa till oss ytterligare och därmed bättre säkra vår fortsatta tillväxtresa. Han har varit med att bygga upp Fortnox till den framgång det är idag och Nils har ett stort och djupt kunnande i allmänhet och i vår bransch i synnerhet. Detta tillsammans med hans breda kontaktnät gör honom till en värdefull person - på flera plan" säger Mikael Folkesson VD på INBooks.

INBooks kommer inte bara från samma stad som två av deras stora konkurrenter utan ligger även granne med dem. Flera av INBooks grundare och medarbetare kommer just från dessa bolag men såg länge att de två bolagen missade att täcka flera behov på marknaden. Det ena var ett riktigt lätt, intuitivt bokföringsprogram som inte kräver några förkunskaper överhuvudtaget och det blev rätt i bokföringen och detta för de minsta bolagen 0-5 anställda - INBooks Go. Detta är en stor målgrupp som utgör över 90% av alla bolag i Sverige. Det andra var ett stödprogram för redovisningsbyråerna för att hjälpa dem i deras resa att digitalisera, kvalitetssäkra och automatisera deras interna processer - INBooks Flow.

"INBooks styrka är att de kan fokusera på sina två målgrupper och leverera riktigt vassa tjänster. Det är imponerande att se hur mycket företaget har åstadkommit på de ca tre år de varit verksamma och de skall nu fortsätta att accelerera sin tillväxttakt vilket de har alla förutsättningar att göra. Vidare är INBooks program utvecklade på moderna plattformar och det finns inget "arv" att bära på och ta hänsynt till när de utvecklar nya och innovativa tjänster till sina målgrupper. Det gör bland annat att de kan vara betydligt snabbare och effektivare in deras produktutveckling jämfört med äldre och större konkurrenter", säger Nils Carlsson. 

Nils är idag koncernchef för Resurs Bank AB men jobbade under åren 2016 till 2020 som VD för Fortnox AB och under samma tid ökade värdet på Fortnox med 500%. Nils har i samband med nomineringen till styrelsen investerat i bolaget och kommer att erbjudas ett optionsprogram.

VD Mikael Folkesson igen: ”Vi är som sagt riktigt glada att vi lyckats attrahera Nils till oss och att han redan investerat i bolaget. Intresset för oss har varit överraskande stort, speciellt lokalt i Växjö-trakten, och många personer har nu investerat i bolaget. En av de som också tecknat i emissionen är den kända investeraren och profilen från Antikrundan Knut Knutsson. Vi ser nu framåt mot en stark tillväxtresa med en toppad laguppställning både i styrelse, ledning och i personalen!”

Kontakt

Mikael Folkesson, vd

mikael@inbooks.se

+46 70 355 59 09

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Lipidor uppdaterar om Fas III-studien med AKP02 för behandling av psoriasis – hälften av patienterna rekryterade

STOCKHOLM den 20 maj 2022 – Lipidor AB (publ) (Nasdaq First North Growth Market: LIPI) meddelar att hälften av patienterna är rekryterade och att den sista patienten i Fas III-studien, med AKP02 hudspray mot lindrig till medelsvår psoriasis, förväntas påbörja sin behandling i juni 2022. Topline resultat från Fas III-studien förväntas under det tredje kvartalet 2022.

Lipidor meddelade den 26 januari att de första psoriasispatienterna hade inkluderats i bolagets kliniska Fas III-studie med AKP02 kutan spray. Den observatörsblindade och placebo-kontrollerade Fas III-studien omfattar totalt 294 patienter. Studiens syfte är att visa god terapeutisk effekt för behandling av lindrig till medelsvår psoriasis på både kropp och hårbotten. Fas III-studien mäter också livskvalitet och patientnöjdhet för att påvisa associerade fördelar med AKP02 som kan vara betydelsefullt vid den kommande kommersialiseringen. Prövningen är fullt finansierad med befintlig kassa och utförs av Cadila Pharmaceuticals som framgångsrikt genomförde Fas III-studien med föregångaren AKP01.

Med nuvarande rekryteringstakt av patienter väntas den sista patienten inleda sin behandling under juni och topline resultat från Fas III-studien med AKP02 förväntas under det tredje kvartalet 2022. Lipidor och bolagets kommersiella partner RELIFE, ett bolag i Menarini-gruppen, samarbetar redan för att säkerställa att de två topikala läkemedelskandidaterna, AKP01 och AKP02, blir tillgängliga för behandling mot lindrig till medelsvår psoriasis i Europa, OSS-länderna och Turkiet. Förutsättningar för nya kommersiella avtal för fler geografiska regioner utreds kontinuerligt och det finns ett stort intresse från marknaden.

 

Psoriasiskandidaten AKP02 kombinerar kalcipotriol och betametason dipropionat och är baserad på Lipidors patenterade AKVANO®-teknologi. Lipidor har valt att jämföra den spraybara läkemedelskandidaten AKP02 med Enstilar som är ett vanligt förskrivet preparat i skumform för topikal behandling vid psoriasis. AKP02 innehåller samma kombination av aktiva substanser som Enstilar.

 

Positiva resultat från Fas III-studien med Lipidors läkemedelskandidat AKP01, som är baserad på enbart kalcipotriol, visar att AKVANO®-teknologin fungerar väl för läkemedel avsedda för behandling av psoriasis. Även de prekliniska studierna med AKP02 visar lovande resultat. Målsättningen med AKP02 är att erbjuda en patientvänlig spraybaserad behandlingsform mot lindrig till medelsvår psoriasis.

 

“Det är glädjande att konstatera att de deltagande klinikerna i Fas III-studien rekryterar patienter i god takt,” säger Ola Holmlund, vd på Lipidor. ”Vi ser fram emot att presentera resultaten från studien under det tredje kvartalet 2022”.

Offentliggörande

Informationen lämnades, genom vd:s försorg, för offentliggörande den 20 maj 2022 kl. 08.30 CEST.

För ytterligare information vänligen kontakta

Ola Holmlund, VD
Telefon: 072 507 03 69
E-post: ola.holmlund@lipidor.se

Certified Adviser

Erik Penser Bank AB
Telefon: 08 463 80 00
E-post: certifiedadviser@penser.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
220520 Lipidor PM SV uppdaterar tidsplan för Fas III

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?