1515
Annons

Vi spelar mer mobilspel än någonsin

Under pandemin har mobilspelandet ökat stort. Det visar undersökningar av den globala spelmarknaden. Och mycket tyder på att spelandet kommer att hålla i sig, även om nu pandemin har lättat sitt grepp. Sajter som spelbloggen.se visar även hur intresset växer för både mobil- och datorspel.

Nyligen släppte grafikmotorföretaget Unity sin rapport Unity Gaming Report 2022. Rapporten är en inventering av den globala spelmarknaden och den visar ett enormt uppsving för mobilspel under det senaste året. Allt fler jobb som spelutvecklare dyker upp och lönerna har också gått upp rejält under det senaste året.

”The pandemin spike is here to stay. The number of people playing has peaked and stabilized.

18 months after the peak of the pandemic, gaming is still up more than 50%. Casual games are leading the way. Hypercasual games have a cap on market size. To hold on to a larger audience over the long term, games need deeper gameplay.” källa: Unity Gaming Report 2022

Enkla spel ökar mest

Ökningen i mobilspel gäller alla genrer, bland annat simulering och äventyrsspel. Allra populärast är det som kallas hyper causal-spel. Det handlar om enkla spel som oftast är gratis att ladda ner. Användargränssnittet är minimalistiskt med 2D-design och det är enkelt att komma igång. Man kan ofta spela hur länge som helst, och dessa spel kan vara svåra att sluta spela eftersom de snabbt triggar belöningssystemet.

Ett populärt mobilspel just nu är Worlde, som är både enkelt och klurigt på samma gång. Det fungerar som Mastermind, men istället för att lista ut en färgkombination är det en ord på fem bokstäver du ska ta reda på. Och du har bara sex försök på dig. Varje dag släpper Wordle ett nytt ord och anstormningen till deras webbplats är enorm. Det finns även flera svenska versioner, som Ordel och Ordlig. 

spelbloggen.se

10 populära spel på Apple Arcade

På Spelbloggen.se listar man de tio populäraste spelen på Apple Arcade, Apples egna prenumerationstjänst på spel. Bland dessa spel hamnar vissa enkla spel som klassikern Tetris men framflör allt mer komplexa spel, som apokalypsspelet Dandara, svenskutvecklade Sayonara Wild Hearts, Nickelodeon Tennis och roadtrip-äventyret Hitchhiker.

På första plats hamnar spelet Oceanhorn 2, ett RPG-spel (role playing games). Det är utvecklat av den finska studion Cornfox & Bros och finns bara tillgängligt på Apple Arcade.

”Oceanhorn-serien har aldrig gjort någon hemlighet av att man vill vara Zelda, men behöver inte heller be om ursäkt eftersom spelen är så bra. Oceanhorn 2 är ett klassiskt RPG-äventyr där du utforskar världen, slåss mot fiender och löser pussel, och det gör ett strålande jobb med att vara en Zeldaersättare för dig som saknar Nintendokonsol.” Läs mer om Apple Arcade

Många mår bra av att spela spel

Var tredje svensk tycker att mobil-, dator- eller sällskapsspel har haft en god inverkan på deras välbefinnande under pandemin. Det en SIFO-undersökning, beställd av spelhobbyförbundet Sverok. För många har spelen varit en tröst under tider av isolering eller ensamhet. Läs mer: Sverok: Hela Sverige Spelare 

Men det finns också de som lider av spelproblem, ofta när det kommer till spel om pengar. Den gruppen har tyvärr ökat under pandemin. Lider du av spelproblem finns det hjälp att få.

Läs gärna mer om populära datorspel och recensioner på spelbloggen.se

Spelbloggen.se

email: hej@spelbloggen.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Knowit avyttrar minoritetsinnehav i Stacc AS

Styrelsen för Knowit AB har beslutat att avyttra koncernens innehav i det norska fintechföretaget Stacc AS. Försäljningen sker till en värdering om 73 MNOK för Knowits ägarandel. Affären beräknas slutföras under andra kvartalet 2022.

Knowit har funnits med i ägarbilden av Stack sedan förvärvet av en norsk bolagsgrupp 2010, där Stacc var ett dotterbolag som utvecklade en bankprodukt för kunder i finanssektorn. Sedan dess har verksamheten utvecklats och är idag ett fristående bolag med närmare 150 anställda. Stacc erbjuder produkter som kan levereras som fristående moduler eller som nyckelfärdiga helhetslösningar för olika fintech-kunder. Knowit avyttrar dagens minoritetsandel till bolagets huvudägare.

”Stacc har idag en solid plattform och goda förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa. Samtidigt finns ett behov av ytterligare investeringar för att realisera den potential som finns i bolaget, något som just nu inte ligger i linje med Knowits strategi. Att realisera kapital för att istället göra ytterligare investeringar i vår kärnverksamhet är en bättre prioritering for oss”, säger Marie Björklund, CFO på Knowit.

Ytterligare exempel på plattformar och produkter som utvecklats och erbjuds från olika delar av Knowit inkluderar bland annat:

  • Dploy - en användarvänlig plattform för att automatisera behandlingen av låneansökningar.
  • Zizr - en lösning som kombinerar avancerad teknologi och artificiell intelligens för att ge kunder en relaistisk klädstorlek vid onlineköp.
  • BlueGo - ett applikationsramverk och mjukvara för Bluetooth,  som har all den funktionalitet som krävs i Bluetooth-system.
  • SignPort by Knowit - en komplett tjänst för digitala underskrifter.

”Att tillvarata den drivkraft och kunskap som finns i Knowits organisation är en viktig del av vår kultur. Det finns flera exempel på när denna innovationskraft mynnat ut i olika produktlösningar som idag utgör viktiga komplement till övriga tjänster och erbjudanden inom Knowit, både som värdeskapare i våra kundrelationer och som bidrag till en innovativ miljö för våra medarbetare”, avslutar Per Wallentin.

För mer information, kontakta gärna:

Christina Johansson, Head of Communications, 070-542 17 34, christina.johansson@knowit.se

Marie Björklund, CFO, 070-144 98 02, marie.bjorklund@knowit.se

Annika Billberg, Investor Relations, 070-267 97 91, annika.billberg@knowit.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
PM Stacc_220525_SE

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?