1515
Annons

Atea är världens mest hållbara bolag inom it-tjänster

Atea är det mest hållbara bolaget i kategorin it-tjänster, enligt indexmätningen Global 100 som publiceras av det Torontobaserade research-bolaget Corporate Knights. Detta gör Atea till ledande i branschen och nummer 51 i den totala rankingen.

- Placeringen är ett intyg på att våra insatser gör skillnad. It är en enorm möjliggörare i den globala omställningen om vi samtidigt adresserar de utmaningar som finns och jobbar tillsammans, säger Linus Wallin, vd på Atea Sverige.

Rankingen har baserats på utvärderingar av 6914 bolag med mer än en miljard USD i intäkter. Bakgrunden till Ateas placering är många års medvetet arbete med att minska företagets utsläpp, och ett strukturerat arbete med leverantörskedjan. För närvarande strävar koncernen mot en gemensam 2030-plan som innehåller så väl ambitiösa mål som en omfattande strategi för att nå dem i tid.

- Tillsammans med kunder, tillverkare och partners gör vi resan mot en mer cirkulär affärsmodell. Mycket är fortfarande ogjort. Som branschledare hoppas vi kunna inspirera andra att planera sina nästa steg mot en fossilfri och cirkulär framtid med hjälp av it, säger Chiara Selvetti, Hållbarhetschef på Atea Sverige.

Återanvänder och återvinner mest i norra Europa
En viktig del av Ateas utveckling till en mer cirkulär affärsmodell går via kunderna, genom tjänsten Goitloop. Den möjliggör för svenska verksamheter att i första hand återanvända sin it-utrustning och, när det inte längre är möjligt, återvinna den.

- Goitloop är en viktig del av vår 2030-plan där ett av målen är att ta tillbaka en it-produkt för varje såld enhet. 2020 återanvände och återvann vi totalt 453 210 it-produkter tillsammans med våra kunder, vilket gör oss till det största återanvändnings- och återvinningsprogrammet av it i norra Europa, berättar Chiara.

Utöver Goitloop har Atea genom sin position på marknaden, mellan tillverkare och kund, unika förutsättningar att dela med sig av kunskap såväl som att bygga nätverk. Ett initiativ som skapats med det i åtanke är 100%-klubben där svenska verksamheter, oavsett om de är kunder till Atea eller inte, får hjälp att driva mot ett hundraprocentigt it-återtag. Ett annat exempel är den årliga undersökningen och rapporten Atea Sustainability Focus där Atea samlar svenska it-köpares röst kring vad som behövs åtgärdas för att uppnå en mer hållbar it-industri.

Linus Wallin
vd Atea Sverige
+46 8 522 530 05
linus.wallin@atea.se


Therese Bengtner
PR-ansvarig
+46 72 598 75 61
therese.bengtner@atea.se


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


UHU blir först i världen med Svanenmärkt limstift

UHU, ett varumärke ägt av Bolton Adhesives erbjuder lim av premiumkvalitet i mer än 125 länder. Hållbarhet är ett kärnvärde hos Bolton Adhesives, vilket återspeglas i Boltons We Care program och den kontinuerliga ambitionen att utveckla innovativa, hållbara produkter över hela världen. Den senaste bedriften är certifieringen av UHU stic ReNATURE med den nordiska Svanenmärkningen, vilket gör den till det första limstiftet i världen att erhålla den certifieringen.

Limstiftet har klarat Svanens tester både vad gäller funktion och kemikalieinnehåll samt andelen förnybar råvara i behållarens material. Svanenmärkningen ska inspirera till åtgärder för en hållbar konsumtion av produkter som har en gynnsam inverkan på miljön.

UHU stic ReNATURE vrldens frsta Svanenmrkta limstift med vxtbaserad behllare Marknaden fr limstift vxer och hllbarhetsarbetet r mycket viktigt

–Trots digitalisering och minskad pappersanvändning ökar försäljningen av limstift, säger Michel Berkes, Director of International Sales på Bolton Adhesives och UHU, ett av kärnvarumärkena i Bolton Adhesives portfölj. I dessa tider av digitalisering har behovet av hantverk som en motvikt successivt ökat, då människor vill uttrycka sin kreativitet både i skolan och hemma. Att göra detta på ett hållbart sätt är en hjärtefråga hos dagens konsumenter, särskilt i de nordiska länderna.

Michel Berkes Director International Sales UHU

En utmaning gällande hållbarheten kring limstift har under lång tid varit plasten som finns i behållaren och korken. Även om själva limmet består av 98 procent naturliga råvaror kräver det hårt arbete att byta ut den fossila plasten i limstiftets behållare och kork utan att kompromissa med kraven på funktion och säkerhet.

UHU stic ReNATURE är resultatet av ett pågående FoU arbete för att öka andelen förnybar råvara i plastmaterialet. Behållaren innehåller i dagsläget cirka 58 procent bioplast, det vill säga växtbaserade råvaror i form av polyeten från sockerrör, vilket ger fördelen av minskade CO2-utsläpp och minskad användning av fossila resurser som i slutändan har en positiv miljöpåverkan. Ambitionen är att öka andelen förnybar råvara ytterligare.

Ulf Eriksson, är produktspecialist på Miljömärkning Sverige AB som driver den nordiska Svanenmärkningen i Sverige. Han är mycket nöjd med att kunna godkänna det första Svanenmärkta limstiftet i världen efter en lång testprocess som bland annat inkluderat besök på fabriken i Tyskland där limmet tillverkas. För den europeiska marknaden betyder produktion i Tyskland korta transportvägar jämfört med asiatiska produkter.

–UHU har satsat stort på en mer hållbar produkt och skött det med elegans vad gäller limstiftet. Ett premiumstift som uppfyller både Svanens strikta kemikaliekrav på själva limmet och den höga halten av ickefossil råvara i plastdelarna. Det visar god kvalitet i tester av funktionen. Detta är viktigt eftersom hållbarhet inte får kompromissa med kvaliteten. Vi hoppas att återförsäljare och inköpare drar nytta av Svanen och gör skillnad, säger Ulf Eriksson, rådgivare på Miljömärkning Sweden AB.

Nordic Swan Ecolabel

Stort värde sätts på Svanen utöver de europeiska miljömärkningarna som limstiftet UHU stic ReNATURE redan erhållit. UHU:s produktion sker i Bühl, en stad i Baden-Württemberg och distribueras i Sverige av BIC Nordic, som levererar produkter som ingår i upphandlingar som bolagets B2B kunder har. Hållbarhet är ett stort fokus inom BIC:s organisation, och har under 15 år varit en röd tråd i deras FoU, tillverkning, produkter och förpackningar.

–På detta sätt ger Svanenmärkningen av UHU stic ReNATURE många barn i Sverige möjlighet att använda Svanenmärkt lim i sitt skolarbete, säger Mathias Freiholtz, VD BIC Nordic AB. I Norden är vi kända för vårt starka engagemang för hållbarhet och vår önskan att leva i harmoni med naturen och jordens resurser. Vi vill profilera UHU stic ReNATURE här, och vi betraktar den nordiska Svanenmärkningen med dess långa och krävande granskningsprocess som det ultimata erkännandet av att UHUs ansträngningar inom hållbarhet bär frukt.

För ytterligare information eller kontakt med talespersoner vänligen kontakta:

Ulf Eriksson, Advisor Miljömärkning Sverige AB,
ansvarig för Svanenmärkningen UHU stic ReNATURE
T: +46 8-55 55 24 44
E: ulf.eriksson@svanen.se

Elma Sabanovic, mediekontakt för UHU Sverige och Norden
T: +46 723 18 49 49
E: elma.sabanovic@coast.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande UHU stic ReNATURE 220517
FAQ UHU stic ReNATURE


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?