1515
Annons

YouCruit: Jobbmarknadsplats för amerikanska lastbilsförare ger sig in i försäkringsbranschen

Malmöbolaget YouCruit kompletterar sin jobbmarknadsplats Lanefinder, som specialiserar sig på den amerikanska truckingindustrin, med en egen försäkringslösning för samma bransch. Målet är att kraftigt utöka arbetsmarknaden för förarna genom att specialanpassa försäkringarna för att bättre kunna matcha förare mot truckingbolagen och tillgodose deras anställningsbehov. Att försäkra en enda lastbilschaufför kostar cirka 12 000 dollar per år.

7 300 åkerier har redan anslutit sig till Lanefinder vilka totalt har över 300 000 anställda förare. Därmed har bolaget fått stora mängder data som avslöjar stora diskrepanser mellan de krav kundernas olika försäkringsbolag ställer på vilka förare som kan anställas och sannolikheten att förare kan uppfylla dessa krav i verkligheten.

–Den amerikanska truckingindustrin är trasig på flera sätt och vi har stora ambitioner men dagens försäkringslösningar gör det svårare för oss att laga branschen. Försäkringarna truckingbolagen köper är inte anpassade till industrins förutsättningar och gör rekryteringen, som redan är den stora flaskhalsen, ännu svårare, säger YouCruits VD Mats Holmbäck.

YouCruit kommer därför via sin jobbmarknadsplats Lanefinder själva ge sig in i försäkringsbranschen genom att erbjuda en egen lösning. De 7 300 bolag som idag är anslutna betalar mer än 3,5 miljarder dollar årligen för sina försäkringar samtidigt som de har försäkringsvillkor som stänger ute majoriteten av förarna, enligt den statistik YouCruit tagit fram ur sin data. Det vanligaste skälet är att försäkringsbolagen kräver mer erfarenhet än vad förarna normalt sett har.

–Bristen på chaufförer lamslår hela branschen och är ett stort skäl till att julhandeln är ett enda kaos i USA i år. Våra beräkningar visar att ett företag i snitt drar in ett par hundra tusen dollar per lastbil och år samtidigt som man jagar enstaka 100-dollar sedlar på en billigare försäkring. Företagen ser idag försäkring som en kostnad som gärna ska vara så låg som möjligt då de flesta försäkringar ändå ser likadana ut. Man har aldrig kunnat se sambandet mellan hur den försäkring man väljer påverkar deras största problem -att hitta och anställa chaufförer. Den datan sitter vi på. Där andra försäkringsbolag enbart kan konkurrera på pris kommer vi istället visa på hur deras val av försäkring påverkar rekrytering, tillväxt och slutligen bottom line, säger Mats Holmbäck.

Som ett första steg i försäkrings satsningen har YouCruit rekryterat Kevin Rettberg från den amerikanska försäkringsmäklaren Assured Partners där han ledde deras transport vertikal med en försäkringspremie volym på 1.2 miljarder dollar årligen. Han ska nu leda YouCruits lansering av en specialanpassad försäkring för Lanefinder under 2022.

–För att hjälpa åkerierna med sitt största problem – att hitta förare – måste man också lösa försäkringsfrågan. Under mina 20 år i försäkringsbranschen har jag aldrig sett en större möjlighet än den som Lanefinder har just nu, säger Kevin Rettberg.

I somras gjorde YouCruit en nyemission på runt 100 miljoner kronor för att ytterligare accelerera tillväxten för Lanefinder. Under 2022 siktar företaget på att börsnotera sig.

Mats Holmbäck
VD YouCruit AB
mats.holmback@youcruit.com

www.youcruit.com | www.lanefinder.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?