1515
Annons

Det är inte bara gruvor som behövs

Sverige behöver se och utnyttja potentialen i de nästan 1 miljon småföretag till att sätta människor i jobb

Efter knappt en dag på jobbet kallades Sveriges nye näringsminister Karl Petter Thorwaldsson till näringsutskottet angående gruvdriften i Sverige. Centerpartiet vill att det fattas beslut om tillstånd för utökad gruvdrift. Näringsministern lovar besked i närtid i intervju med Dagens Nyheter. I samma intervju pekar han ut energiförsörjningen som motor för de nya gröna jobben.

Förutom några år efter skolan på åttiotalet då Karl Petter Thorwaldsson arbetade i industrin i Växjö har han arbetat större delen av sitt vuxna liv som politiker eller fackligt avlönad. De senaste åren som ordförande för landsorganisationen LO där han slutade 2020 och därefter har han varit rådgivare åt SSAB. Som näringsminister kan man anta att hans intresse ligger i den stora tunga industrin som fostrat och varit hans liv, i alla fall arbetsliv.

Karl Petter säger till Dagens Nyheter att Socialdemokraterna håller på att svänga om från ett enbart varit ett parti för de stora industriföretagen till att intressera sig för mindre företag, han nämner turismen och livsmedelsproducenterna. Det låter hoppfullt att höra att vårt styrande parti börjar intressera sig för annat än de största 1182 industriföretagen i Sverige. Återstår att se om intresset kan utvecklas till handlingar för att skapa jobb i de dryga miljonen småföretag som finns i Sverige idag.

Risken är att tiden inte räcker till småföretagen

Småföretag är både intressanta och spännande, startups och tech-industrin kommer med den ena innovationen efter den andra. Men kommer näringsministern att ha tiden för den mångfacetterade och brokiga skaran av småföretag? Sannolikt inte. På samma sätt som storföretagen tagit den mesta av föregångarnas tid kommer de förmodligen att ta en industrifostrad näringsministers mesta vakna tid i anspråk. Vilket lämnar småföretagen till sina egna öden. Väl det. De har en vana att klara sig själva.

Men då kommer inte den stora tillväxten av jobben som behövs för att lyfta Sverige ur arbetslöshetskrisen och de många människorna som idag saknar jobb. En fråga som borde vara angelägen en gammal fackföreningsmänniska. Det kommer inte att skapas 300 000 jobb i de dryga 1000 industriföretagen. Det är bara att räkna att dessa skulle anställa 30 procent fler de närmaste åren är det nog ingen som tror på. Men om var tredje småföretag gavs förutsättningar att anställa 1 person så skulle jobbskapandet vara i mål.

Företagarförbundet har länge krävt en småföretagarminister för att fokusera på att skapa jobb i de minsta företagen. En näringsminister kan ju knappast tillsätta egna ministrar, det är statsministerns privilegium Karl Petter kan om han menar allvar med sitt intresse för småföretagen och nya jobb sätta igång direkt med arbetet och tillsätta en statssekreterare med särskilt ansvar, och enbart det, för småföretagarfrågor.

Mathias Rebane

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Följande bilagor finns för nedladdning:
Inte bara gruvor Thorwaldsson

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?