1515
Annons

EKN säkrar finansieringen av vindkraftsprojektet Dogger Bank C

EKN fortsätter att bidra till finansieringen av det havsbaserade vindkraftsprojektet Dogger Bank i Nordsjön, som förväntas bli världens största. Förra året ställde EKN ut garantier för finansieringen av köp från de svenska leverantörerna Hitachi Energy i Sverige och NKT till de första två projektfaserna. Nu är det dags för den tredje och sista fasen - Dogger Bank C.

– För att få till de investeringar som krävs för att klara energiomställningen är det nödvändigt att minska risker och sänka kostnader. Där har vi som exportkreditinstitut en oerhört viktig roll. Den här affären är ett exempel på att svenska företag erbjuder precis den spetsteknologi som världen behöver för att klara omställningen, säger Marie Aglert, Affärsområdeschef för Stora företag, EKN. 

Vindkraftsprojektet Dogger Bank byggs i Nordsjön, drygt 130 km utanför Englands östkust och består av tre faser (Dogger Bank A, B och C). Dogger Bank projekteras av det brittiska energibolaget SSE Renewables och den norska energikoncernen Equinor. Den italienska energikoncernen Eni har köpt andelar i Dogger Bank A och B och har för avsikt att göra det även i Dogger Bank C.  

Dogger Bank C kommer ha en kapacitet på 1,2 GW. De svenska leveranserna består av omriktarstationer för högspänd likström (HVDC) från Hitachi Energy i Sverige och sammanlagt drygt 500 km högspänningskabel från NKT. Tillsammans innebär leveranserna en unik högspänningslösning där Dogger Bank är det första vindkraftsprojektet i Storbritannien att anslutas till det brittiska elnätet med HVDC. GE Renewable Energy levererar vindkraftverken. 

Investeringskostnaden för Dogger bank C uppgår till cirka 3 miljarder brittiska pund. Den totala investeringskostnaden för de tre projekten uppgår till cirka 9 miljarder pund.

När hela projektet är färdigbyggt kommer det kunna försörja 6 miljoner brittiska hushåll med el. Det första av de tre projekten beräknas tas i bruk under 2023 och hela vindkraftparken vara i drift under 2026.

Malin Alm Gerentz
Pressansvarig
08-788 01 66
malin.alm-gerentz@ekn.se


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?