1515
Annons

#investtalks filmintervju: Kancera utvecklar en ny klass av läkemedel mot inflammation och cancer

Kancera är först i världen med att utveckla småmolekylära läkemedel som blockerar fraktalkinsystemet, ett system som med precision styr kroppens immunceller och cancerceller. Två parallella läkemedelskandidater utvecklas nu av bolaget, dels mot akuta inflammatoriska tillstånd och dels mot behandlingsresistent äggstockscancer. Det berättar Kanceras vd Thomas Olin.

Länk till filmintervjun: linkedin.com/feed/update

Berätta om Kancera och bolagets affärsidé.

–Vi är ett läkemedelsbolag specialiserat på att utveckla småmolekylära läkemedel som blockerar fraktalkinsystemet. Det betraktas av allt fler som måltavlan för nästa generations målsökande läkemedel för behandling av inflammation och cancer. Vi utmärker oss från konkurrenterna genom att utveckla småmolekylära läkemedelskandidater som effektivt tränger in i inflammerade vävnader och cancertumörer där blodflödet är försämrat. Det ger sammantaget våra läkemedelskandidater en unik potential att normalisera livet och förbättra livskvaliteten för flera grupper av svårt sjuka patienter. 

Vilka faktorer gör er småmolekylära läkemedelskandidat KAND567 unik?

–Vår läkemedelskandidat riktar in sig på de immunceller som orsakar hyperinflammation och därmed skador på till exempel hjärta, njure och lunga. Idag saknas läkemedel som tillräckligt effektivt motverkar denna typ av inflammation. Det faktum att KAND567 är specifik och skjuter in sig mot de immunceller som är orsaken till hyperinflammation, innebär att andra viktiga delar av immunsystemet förblir intakta och att patienterna fortsatt kan motstå infektioner. Störst möjlighet att göra skillnad för patienter ser vi i sjukdomstillstånd där det finns en tydlig trigger för när behandlingen skall börja, som efter hjärtinfarkt eller vid skov av autoimmun sjukdom. Om våra kliniska studier fortsatt kan visa att de immunceller som driver på sjukdomen kan bromsas, så har vi en produkt med mycket hög klinisk och kommersiell potential.

Ni genomför nu en klinisk studie där effekten av er läkemedelskandidat utvärderas på hjärtinfarktspatienter, kan du berätta mer om den? 

– En halv miljon människor drabbas årligen av en hjärtinfarkt i USA och Europa. En fjärdedel av dessa avlider eller drabbas av ytterligare allvarlig hjärtsjukdom inom fem år, trots en välutvecklad sjukvård. Standardbehandlingen för dessa patienter är dessvärre inte tillräcklig. Vår läkemedelskandidat kan dämpa den skadliga inflammation som uppstår i samband med den akuta behandlingen av hjärtinfarkt och på sätt bidra till en effektivare behandling. Vi har i prekliniska sjukdomsmodeller visat att vi kan nära nog halvera hjärtskadan efter en infarkt. Kan vi uppnå den effekten, eller delar av den, även i patienter så har vi utvecklat en läkemedelskandidat som minskar risken för komplikationer och risken att dö i förtid. ”Proof of principle”, det vill säga resultat som visar att KAND567 inaktiverar vissa inflammatoriska celler; har vi redan sett i top-line-resultat från den kliniska fas IIa-studien i COVID-19. Det innebär att sannolikheten ökar för att KAND567 skall dämpa inflammationen även efter en infarkt och därmed skydda hjärtat. 

För närvarande pågår en fas II-studie på hjärtinfarktpatienter på Freeman Hospital i Storbritannien, ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus. 

Våren 2021 presenterades banbrytande resultat som visar att fraktalkinsystemet spelar en nyckelroll även för cancertumörers tillväxt, hur tar ni KAND145 vidare baserat på detta? 

– Den största utmaningen för behandling av avancerad cancer är att kemoterapin fungerar sämre ju längre cancern fortskrider, eftersom tumörcellerna blir motståndskraftiga mot läkemedelsbehandlingen. En lösning på det omfattande problemet är att med nya läkemedel bryta ner motståndskraften genom att stoppa cancerns förmåga att reparera DNA. Det är precis vad Kancera visat att KAND145 kan göra i resistenta celler från äggstockscancer. Äggstockscancer är den mest allvarliga gynekologiska cancerformen och drabbar årligen fler än 100 000 kvinnor. Om Kanceras resultat mot äggstockscancer kan bekräftas i kliniska studier är vi på väg mot ett genombrott som ger nytt hopp för många cancerpatienter. Vårt mål är att starta en klinisk studie med KAND145 under 2022, och sedan våren 2021 har vi genom storskalig produktion, toxikologi och effektstudier tagit viktiga steg mot det målet.  

Vilka faktorer gör Kancera till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi utvecklar en helt ny klass av precist verkande läkemedel som har stor potential att normalisera livet och förbättra livskvaliteten för många svårt sjuka patienter. Vi har den vetenskapliga grunden, starka kliniska och vetenskapliga partners samt produkter som kan produceras i stor skala och finansierade kliniska studier. Det innebär att vi kan avancera snabbt med våra kliniska studier. 

Fakta: Kancera är ett läkemedelsbolag som utvecklar en helt ny klass av målsökande läkemedel mot inflammation och cancer.Produkutvecklingen sker i nära samarbete med internationella nätverk av forskare och kliniker. Bolaget har sin verksamhet i Karolinska Institutet Science Park och är noterat på Nasdaq First North Premier, kortnamn KAN.

#investtalks #investtalkskancera #investtalkssektorhealthcare #healthcare

Skribent: Annika Wihlborg ⎮Invest Talks 
Filmproducent: Sokol Vjerdha ⎮Invest Talks 
Distribution: Dagens Industri & Di.se
Projektledare: Andreas Hörlin⎮Invest Talks
Studio: Studio⎮Invest Talks Regeringsgatan 29, Stockholm
Om Invest Talks:
Invest Talks är en oberoende plattform för börsbolag, intressenter & aktieägare. Vi bevakar noterade och onoterade företag. Följ oss på LinkedIn eller vårt nyhetsrum på Cision. Distributionspartner: Dagens Industri.
Friskrivning från ansvar:
Vi tar inget ansvar för fullständighet i sponsrat innehåll, innehållet ska tolkas som marknadsföring och inte ses som en köprekommendation från oss. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. Med reservation för ev. produktions-, tryck- & färgfel.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?