Annons

#InvestTalks: Mikrovattenskärningsspecialisten Finepart(FINE) har breddat sin marknadsandel och står redo att skala upp produktionen

Finepart utvecklar och säljer maskiner för komponenttillverkning med ultrahög precision. Bolaget är världsledande inom vattenskärning på mikronivå som kan tillämpas brett i många olika industrigrenar. Finepart befinner sig nu i en intensiv expansionsfas. Nuvarande orderstock säger att 2022 kommer att bli ett omsättningsmässigt rekordår. Det berättar Fineparts vd Lars Darvall.

Berätta om Finepart och er affärsidé

 –Finepart grundades 2012. Våra produkter bistår den globala tillverkningsindustrin med maskiner för komponenttillverkning med ultrahög precision. Denna typ av tillverkning efterfrågas i allt högre grad i takt med högre precisionskrav i synnerhet inom verkstads-, medicinteknik-, elektronik- samt flyg- och rymdindustrin. Vi har utvecklat en innovativ teknologi som skalar ner teknologin från traditionell vattenskärning till mikronivå. Vår verktygsmaskin Finecut har förmågan att uppnå en cirka tio gånger högre noggrannhet jämfört med traditionell vattenskärning.

Ni är en pionjär inom mikrovattenskärning och har på senare år stärkt er position som en av världens mest framstående aktörer för komplexa skärningsarbeten med många industriella tillämpningsområden. Hur skulle du beskriva Fineparts kommersiella utveckling och potential?

 –Sedan jag tillträdde som vd hösten 2019 har vi kraftigt stärkt våra kommersiella satsningar, utökat vårt distributörsnätverk och intensifierat arbetet med att öka kännedomen om Finepart och vad vi kan erbjuda. Det är ett arbete som nu börjar bära frukt, intresset för vår teknologi har ökat markant och vi har flera internationella storföretag i vårt kundregister, exempelvis Google, Hublot, SKF och Apple. Vi har haft en kraftig tillväxt i efterfrågan och ser redan nu att 2022 kommer att bli ett omsättningsmässigt rekordår för oss.

Hur ser den globala världsmarknaden ut för vattenskärningsmaskiner med ultrahög precision?

 –Det är ett expansivt fält som präglas av en mycket hög tillväxt. Tillämpningsområdena är många och i takt med att industrin utvecklar allt fler specialmaterial och mindre komponenter ökar efterfrågan på vattenskärning med hög precision och små snitt. Vår teknologi går alltså i linje med industrins övergripande utveckling och behov.

Ni uppnådde en viktig milstolpe under Q3 2021 då ni erhöll en rekordstor referensorder på 14 miljoner kronor från ett amerikanskt medicinteknikbolag. Vilken betydelse har denna order för Fineparts utveckling?

 –Det är en strategiskt mycket viktig order av flera skäl. När denna order är installerad under första halvan av 2022, kommer vi nu ha en kund med sex Finecutsystem i full serieproduktion, i flera skift. Den här viktiga referensordern banar väg för fler storskaliga leveranser framöver. Vi går in i 2022 med planerade maskinleveranser på minst 18 miljoner kronor, vilket innebär att vi kommer att slå ett nytt omsättningsrekord under nästa år. Vår digitala utbildningssatsning Finepart Academy ökar vår effektivitet, inte minst eftersom det har utvecklats till en viktig kanal för eftermarknadsförsäljning. Våren 2021 stärkte vi vår satsning på digital marknadsföring och försäljning. Det har varit en mycket god investering som ökat kännedomen om bolaget och bidragit till att drastiskt korta ner våra ledtider i försäljningscykeln.

Vilka faktorer gör Finepart till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?

 –Vi befinner oss i en långsiktigt expansiv fas och är i början på en spännande resa där vi ständigt hittar nya tillämpningsområden för vår teknologi. Vi har nått ett brett genomslag för vår teknologi och har kapacitet att leverera storskaliga beställningar under de kommande åren. Potentialen för vår världsledande mikrovattenskärningsteknologi är enorm eftersom vi vänder oss till en mycket bred marknad med många tillämpningsområden.

Hur ser Fineparts intäktsström ut, utöver maskinsystemen?

 –Varje installerat maskinsystem genererar försäljning av förbrukningsmaterial och reservdelar, vilket är en viktig del av Fineparts intäktsström. Kopplat till att vår teknik, som är unik, så börjar ofta kundprojekten med att vi ”lego-skär” åt kunderna, för att visa kundnyttan utifrån kundens utmaning. I vissa fall leder dessa skärningar till en maskininvestering och i vissa fall till fortsatt legotillverkning när kundens volym inte försvarar en investering. I vår verksamhet i Bollebygd har vi två kompletta Finecutsystem som används för att demonstrera skärning i alla våra maskinkonfigurationer samt hjälpa våra kunder med legotillverkning.

Fakta: Finepart är ett innovativt och teknikorienterat företag som utvecklar och säljer maskiner för komponenttillverkning med ultrahög precision. Bolagets teknologi baseras på vattenskärningsteknik som innebär att med mycket högt vattentryck, cirka 4 000 bar, skapa en stråle som accelererar sandkorn som verkar som slipmedel. Bolaget grundades 2012 och huvudkontoret ligger i Bollebygd. Finepart är sedan 2016 noterat på Spotlight Stock Market, kortnamn FINE.

#investtalks #investtalksfinepart #investtalksfine #dagensindustri #spotlightstockmarket

Skribent: Annika Wihlborg ⎮Invest Talks 
Filmproducent: Sokol Vjerdha ⎮Invest Talks 
Distribution: Dagens Industri & Di.se
Projektledare: Andreas Hörlin⎮Invest Talks
Studio: Studio⎮Invest Talks Regeringsgatan 29, Stockholm
Om Invest Talks:
Invest Talks är en oberoende plattform för börsbolag, intressenter & aktieägare. Vi bevakar noterade och onoterade företag. Följ oss på LinkedIn eller vårt nyhetsrum på Cision. Distributionspartner: Dagens Industri.
Friskrivning från ansvar:
Vi tar inget ansvar för fullständighet i sponsrat innehåll, innehållet ska tolkas som marknadsföring och inte ses som en köprekommendation från oss. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. Med reservation för ev. produktions-, tryck- & färgfel.Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera